ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ

 

  • Επιβεβλημένο έργο για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, με τον καθαρισμό εστιών μόλυνσης
  • Με στόχο την οριστική λύση, ξεκινούν οι διαδικασίες για την μελέτη οριοθέτησης του ξεροχειμάρρου Δοξάτου, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, για την οποία υπάρχει προέγκριση από το τέλος του 2019 – Σχετικό αίτημα υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Παπαδόπουλου
  • Επίσκεψη στην περιοχή παρέμβασης του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλου και της Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Δοξάτου Κ. Παπαζώτου, παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας της Δημοτικής Ενότητας Δοξάτου Ι. Χατζηπροδρόμου

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Προχωρά ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα ένα σημαντικό έργο για τον Δήμο Δοξάτου, το οποίο αφορά τον καθαρισμό και την απομάκρυνση απορριμμάτων από τον χείμαρρο Δοξάτου. Φορέας υλοποίησης του έργου στα διοικητικά όρια του Δήμου Δοξάτου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας και ο προϋπολογισμός είναι ύψους 500.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσό το οποίο έχει δεσμευτεί, με σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο από τον Ιούλιο του 2017 και μέσα από τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, υπό την καθοδήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δοξάτου, υπό τον Δήμαρχο κ. Θέμη Ζεκερίδη και με τη συνεργασία της αρμόδιας Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Κυριακής Παπαζώτου, υλοποιείται επ’ ωφελεία των κατοίκων του Δοξάτου. Άλλωστε, ο ξεροχείμαρρος του Δοξάτου είχε να καθαριστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπαζών και απορριμμάτων.

Το συγκεκριμένο έργο της Π.Ε. Δράμας, το οποίο ξεκίνησε τον Μάριο του 2020, έχει διπλή στόχευση, αφενός τη διασφάλιση της προστασίας της ευρύτερης περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα και αφετέρου την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρήψη σκουπιδιών. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου, γίνεται διαμόρφωση εκατέρωθεν του ρέματος με τα υλικά που προκύπτουν και βεβαίως μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η περιοχή παρέμβασης είναι από την γέφυρα εργατικών κατοικιών Δοξάτου (Χειμάρα) έως και 1 χλμ. προς Αδριανή (ιρλανδική γέφυρα) και αφορά τον καθαρισμό του χειμάρρου από φερτά υλικά και απορρίμματα. Παράλληλα, αξιόλογη προσπάθεια έγινε στην αρχή του έτους και από τον Δήμο Δοξάτου με τον καθαρισμό της κοίτης από απορρίμματα μέχρι το ύψος της γέφυρας της Εθνικής Οδού Δράμας – Καβάλας (Ιππόδρομος).

Πλέον, και μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης, είναι ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση της καθαριότητας της περιοχής. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Δοξάτου αναγκαστικά θα προχωρήσει σε επιβολή προστίμων σε όσους εναποθέτουν παράνομα μπάζα και απορρίμματα, στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αλλά και του σεβασμού των χρημάτων που αξιοποιήθηκαν για τον καθαρισμό. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για το πρώτο πρόστιμο από πλευράς Δήμου. Τέλος, έχει τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες για την απαγόρευση μπαζών και σκουπιδιών και αναμένεται να τοποθετηθούν και περαιτέρω.

 

Οριστική η λύση με την οριοθέτηση του χειμάρρου

Η παρέμβαση από πλευράς Π.Ε. Δράμας στην περιοχή του χειμάρρου Δοξάτου ήταν μια επιτακτική και χρόνια ανάγκη, η οποία επιτέλους πήρε σάρκα και οστά. Βέβαια, η προσπάθεια για οριστική επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος δεν σταμάτησε μόνο με τη διαδικασία καθαρισμού.

Ήδη, από τον Οκτώβριο του 2019, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλου, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας υπέβαλε σχετικό αίτημα για χρηματοδότηση με 1 εκ. ευρώ της μελέτης διευθέτησης και οριοθέτησης του χειμάρρου Δοξάτου. Το αίτημα έτυχε θετικής ανταπόκρισης, λαμβάνοντας τη σχετική προέγκριση από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. τις τελευταίες ημέρες του 2010. Παράλληλα, την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκρίθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τόσο το έργο της μελέτης διευθέτησης χειμάρρου Δοξάτου από την γέφυρα της Εθνικής Οδού Δράμας – Καβάλας έως το Δημοτικό Διαμέρισμα Νικηφόρου, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ όσο και τα έργα της μελέτης νέας γέφυρας ποταμού Νέστου επί της Ε.Ο. Νο 14 Δράμας – Ξάνθης στο Παρανέστι Δράμας, προϋπολογισμού 404.000 ευρώ και της επικαιροποίησης μελετών και ανασύνταξη οριστικής μελέτης γέφυρας ποταμού Αγγίτη επί της Εθνικής Οδού Δράμας – Σερρών, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Έτσι, σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την μελέτη οριοθέτησης του ξεροχειμάρρου Δοξάτου.

 

Αυτοψία από Γ. Παπαδόπουλο, Κ. Παπαζώτου και Ι. Χατζηπροδρόμου

Πρόσφατα τον ξεροχείμαρρο του Δοξάτου, στα σημεία παρέμβασης από την Π.Ε. Δράμας, επισκέφτηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Κυριακή Παπαζώτου, παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Δημοτικής Ενότητας Δοξάτου κ. Ιπποκράτη Χατζηπροδρόμου. Κατά την παρουσία τους στην περιοχή, ο Αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε την αρμόδια Αντιδήμαρχο για την ορθή επίβλεψη του έργου και δεσμεύτηκε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια μέχρι την αποπεράτωσή του.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε πως πρόκειται για έργο ύψους 500.000 ευρώ που έχει να κάνει με τον καθαρισμό του ξεροχειμάρρου Δοξάτου και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε στις αρχές του Ιανουαρίου. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 8 μηνών και θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Όπως εξήγησε, η παρέμβαση ξεκίνησε από την ιρλανδική διάβαση στην Αδριανή και συνεχίζεται προς την γέφυρα που βρίσκεται στο εθνικό δίκτυο Δράμας – Καβάλας. «Σε αυτήν την έκταση έχουμε μια καθαριότητα σε έκταση περίπου 2,5 χλμ., τμηματικά, εκεί που υπάρχει ανάγκη να γίνει» υπογράμμισε. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «το έργο υλοποιείται στη βάση των αντιπλημμυρικών έργων, γιατί έχουμε βιώσει φαινόμενα που ο ξεροχείμαρρος αυτός σε νεροποντές πολλές φορές κινδύνευσε να ξεχειλίσει και να πλημμυρίσει το Δοξάτο. Για αυτό έχρηζε και χρήζει άμεσης παρέμβασης». «Από εκεί και πέρα, αντιλαμβανόμαστε ότι μετά το τέλος του έργου, θα πρέπει να διαφυλαχθεί αυτή η καθαρότητα και η απομάκρυνση των απορριμμάτων, των μπαζών, των φερτών υλών ή ό,τι άλλο εμποδίζει την απορροή των όμβριων νερών. Θέλω να πιστεύω ότι ο Δήμος θα κάνει αυτό που επιβάλλεται. Να βάλει πρόστιμα σε όσους κακόβουλους εναποθέτουν εκεί ο,τιδήποτε, απορρίμματα και μπάζα, σαν αυτά που έχουμε απομακρύνει και θα απομακρύνουμε το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε πως «κατά την επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά από τον ανάδοχο εργολάβο, τον οποίο έχει υπό εποπτεία η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας», ενώ στάθηκε και στην άριστη συνεργασία με τον Δήμο Δοξάτου. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Θέμη Ζεκερίδη, την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως και την Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Δοξάτου και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους κ. Παπαζώτου και κ. Χατζηπροδρόμου. «Συνεργαζόμαστε απόλυτα για να μείνει αυτός ο καθαρισμός που κάνουμε ως Π.Ε. Δράμας και στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου, μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», στάθηκε ιδιαίτερα στην οριοθέτηση του χειμάρρου, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα χρόνιο αίτημα και απολύτως αναγκαίο». Όπως εξήγησε, ο καθαρισμός, ο οποίος βαίνει προς ολοκλήρωση είναι απαραίτητος για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και του οικισμού από ακραία φαινόμενα, ενώ «η οριοθέτηση θα θέσει τα θεμέλια για την οριστική λύση του προβλήματος». «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας σε θέματα που του θέτουμε και η εμφανής πρόθεσή του να δώσει λύση» υπογράμμισε η κ. Παπαζώτου.

Η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου επίσης ανέφερε πως με τον Αντιπεριφερειάρχη συζητήθηκε και «η αναγκαιότητα οριοθέτησης του χειμάρρου και του νότιου δυτικού τμήματος, από την γέφυρα στην Εθνική Οδό έως το Καλαμπάκι, και δεσμευτήκαμε ότι θα συνεργαστούμε διαθέτοντας το έμψυχο δυναμικό των υπηρεσιών προς αυτή την κατεύθυνση». «Να σημειωθεί ότι προτεραιότητα του Δημάρχου Δοξάτου κ. Θέμη Ζεκερίδη είναι να δοθεί οριστική λύση ώστε να αποφευχθεί  κάθε περίπτωση διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην άριστη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, καθώς και με το σύνολο των Περιφερειακών Συμβούλων της Π.Ε. Δράμας και στην πεποίθηση μου ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να λύσουμε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον Δήμο μας αλλά και να τον βάλουμε σε αναπτυξιακή τροχιά», πρόσθεσε η κ. Παπαζώτου.

Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας στη Δημοτική Ενότητα Δοξάτου κ. Ιπποκράτης Χατζηπροδρόμου ευχαρίστησε την Π.Ε. Δράμας «για αυτό το μεγάλο έργο που κάνει στον ξεροχείμαρρο του Δοξάτου», επισημαίνοντας πως «θα μας λύσει πολλά προβλήματα». Ο κ. Χατζηπροδρόμου μίλησε και για τα αναγκαία από εδώ και στο εξής πρόστιμα, καθώς «από την στιγμή που αυτός ο χώρος θα καθαριστεί δεν πρέπει να τον ρυπαίνουμε ούτε με σκουπίδια ούτε με μπάζα ούτε με ο,τιδήποτε άλλο», προσθέτοντας πως «ήδη πριν ακόμη καθαριστεί έχει κινηθεί η διαδικασία για να επιβληθεί το πρώτο πρόστιμο σε κάποιον που πήγε να πετάξει κάποια σκουπίδια». Επίσης, ο κ. Χατζηπροδρόμου επεσήμανε πως «αυτό το έργο που κάνει η Περιφέρεια σε αυτό το κομμάτι του χειμάρρου είναι πολύ σημαντικό, γιατί εκτός του ότι θα μας λύσει πολλά προβλήματα από ενδεχόμενες πλημμύρες, υπήρχε και μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια από πλευρά υγιεινής». «Από την στιγμή που η Περιφέρεια θα καθαρίσει τον χείμαρρο, η υγιεινή προστατεύεται κι έτσι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το μέρος, να είναι καθαρό από εδώ και μετά», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Δοξάτου, ο οποίος ακόμη σημείωσε: «Ο Δήμος Δοξάτου θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να προστατεύσει την περιοχή και να μην πετάει πλέον ο κόσμος σκουπίδια. Και σε όποιον πετάξει θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα».