ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΪΟΥ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΣΗΣ ΣΕ ΙΣΤΟ 25 Μ. ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΛΟΒΟ

 

  • Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος: «Πλάι στον Τίμιο Σταυρό που από ετών είναι ανηρτημένος στον Κορύλοβο έρχεται και η ελληνική σημαία να ολοκληρώσει και να συμπληρώσει αυτό το δίπολο των αξιών του Ελληνισμού, την Ορθοδοξία και την αγάπη προς την πατρίδα»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Μαΐου 2017 η έπαρση ελληνικής σημαίας στον Κορύλοβο. Η σημαία 150 τ.μ. (10 μ. Χ 15 μ.) αναρτήθηκε σε ιστό ύψους 25 μέτρων και κυματίζει στο Δραμινό ουρανό, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα (από την άλλη πλευρά του δρόμου) βρίσκεται τοποθετημένος εδώ και χρόνια ο σταυρός. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Άγγελος Σολάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και Τάσος Χατζηγιάννης, για τους οποίους έγινε ειδική μνεία από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για τη συμβολή τους στο εγχείρημα, καθώς και οι κ.κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης και Δημήτρης Σιδηρόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ο πρώην Δήμαρχος Σιταγρών και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, άγημα από την Ε’ Μοίρα Καταδρομών, καθώς και πολίτες.

Η τελετή ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11, σε πανηγυρικό κλίμα, με την έπαρση της σημαίας υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας. Ακολούθησε η λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών και δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε., ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν πολλοί Δραμινοί πολίτες επέλεξαν να επισκεφτούν τον Κορύλοβο για να δουν από κοντά τη σημαία, η οποία είναι εμφανής από κάθε σημείο της πόλης της Δράμας που έχει θέα στον Κορύλοβο.

 

«Θέλαμε να αναδείξουμε την μαρτυρικότητα της πόλης μας και της επαρχίας μας»

Στις δηλώσεις του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος ανέφερε: «Να εξομολογηθώ ότι το είχα καημό και μεράκι να υψωθεί η ελληνική σημαία στον Κορύλοβο. Διότι η πόλη της Δράμας και η επαρχία της Δράμας είναι μία μαρτυρική πόλη και μαρτυρική επαρχία της ελληνικής επικράτειας. Και θέλαμε να αναδείξουμε την μαρτυρικότητα της πόλης μας και της επαρχίας μας. Πλάι στον Τίμιο Σταυρό που από ετών είναι ανηρτημένος στον Κορύλοβο έρχεται και η ελληνική σημαία να ολοκληρώσει και να συμπληρώσει αυτό το δίπολο των αξιών του Ελληνισμού, την Ορθοδοξία και την αγάπη προς την πατρίδα. Αυτή η σημαία στήθηκε και στην μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Δράμας και ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας, αφού το έτος που διανύουμε είναι επετειακό έτος από τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Β’ Βουλγαρική Κατοχή, η οποία ήταν η πολυπληθέστερη σε θύματα στην Ανατολική Μακεδονία. Ας είναι, λοιπόν, αιωνία η μνήμη όλων εκείνων που έπεσαν για τα ιδανικά αυτά και εμείς ατενίζοντας την ελληνική σημαία να πράττουμε το καθήκον μας προς την πατρίδα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αξιότιμο Δήμαρχο της Δράμας, ο οποίος ενστερνίστηκε και υιοθέτησε την επιθυμία μας αυτή, καθώς και τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Τάσο Χατζηγιάννη και Γεώργιο Παπαδόπουλο, που ολοκάρδια επιδόθηκαν στο έργο της ανυψώσεως του ιστού και όλων των άλλων τεχνικών λεπτομερειών που χρειαζόταν για να γίνει αυτό το τολμηρό εγχείρημα, αφού ο ιστός είναι 25 μέτρων, η δε σημαία που υψώθηκε είναι 150 τετραγωνικών μέτρων».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για κάποιες γκρίνιες που υπήρξαν για το εγχείρημα ο Μητροπολίτης Δράμας σημείωσε: «Μην χαλάμε τη στιγμή αυτή. Βλαμμένοι πάντα θα υπάρχουν».

 

«Ο Νομός προσέφερε τα μέγιστα στην πατρίδα»

 

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., επεσήμανε: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια και την πρωτοβουλία αυτή του Δεσπότη μας. Βεβαίως με τη βοήθεια του Δήμου. Το σύμβολο της πατρίδας αναρτήθηκε σε έναν ιδιαίτερο τόπο της Δράμας μας, τον Κορύλοβο, καθότι το σύμβολο της πίστεως ήταν ορφανό. Ο σταυρός που ήταν εδώ χρόνια εγκατεστημένος ως σύμβολο ενός τόπου με ιδιαίτερη ευλάβεια και πατριωτικό καθήκον, το οποίο έδειξε πάρα πολλές φορές και έχει αναγνωρισθεί η Δράμα μας ως μαρτυρικός Νομός και μαρτυρική πόλη. Ο Νομός προσέφερε τα μέγιστα στην πατρίδα. Αυτό έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Σήμερα αυτό το σύμβολο μαζί με το σύμβολο της πίστεως δίνουν ένα μήνυμα. Πέρα από όποιες ενδεχομένως αβλεψίες, αγκυλώσεις, νοοτροπίες και ιδεοληψίες που δυστυχώς διακατέχουν την πατρίδα μας, εννοώ τους πολίτες της, με αναφορές όταν κάνουμε αναφορά για τη θρησκεία και την πατρίδα χαρακτηριζόμαστε κάπως ακραία. Ακραία είναι η συμπεριφορά που θέλουν να ξεχνάνε την πατρίδα, τη θρησκεία, την οικογένεια. Αυτοί είναι ακραίοι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δεσπότη. Έχουμε τα σύμβολά μας, έτσι ώστε και πανελλαδικά αυτά για ακόμη μια φορά να αναδειχθούν».

«Το εθνικό σύμβολο, η σημαία μας, κυματίζει στο υψηλότερο σημείο της πόλεως»

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης δήλωσε για την έπαρση της σημαίας: «Ο πατριωτισμός, το θεμελιώδες χρέος κάθε Έλληνα πολίτη, είναι πάρα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα στις μέρες μας που η πατρίδα μας βάλλεται το εθνικό σύμβολο, η σημαία μας, κυματίζει στο υψηλότερο σημείο της πόλεως. Σε μία ημέρα η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική ιστορικά, είναι η μέρα τιμής και μνήμης των 353.000 Ποντίων οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Είναι κάτι ξεχωριστό. Θέλω να συγχαρώ και τον Μητροπολίτη μας και το Δήμαρχο για αυτή τη πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί θα κυματίζει σε έναν Νομό ο οποίος έχει δώσει χιλιάδες θύματα για την ελευθερία της πατρίδος μας».

 

«Αναδεικνύουμε την μαρτυρικότητα της πόλης μας»

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Σε μια εποχή κρίσεων και αμφισβητήσεων, αυτό που μπορεί να τονώσει το ηθικό μας είναι η πίστη και η ελπίδα. Και τα δύο, λοιπόν, αυτά συμπεριλαμβάνονται στην ιδέα της σημαίας. Της ελληνικής σημαίας. Της σημαίας η οποία εμπεριέχει τα χιλιάδες θύματα για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Της σημαίας η οποία εμπεριέχει τον πολιτισμό. Την σημαία η οποία εμπεριέχει τον Χριστιανισμό. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον Ποιμενάρχη μας, τον πατέρα μας, της Ορθοδοξίας εδώ, τον Σεβασμιώτατο. Με πρωτοβουλίες και με τη συμπαράσταση τη δική μας κατορθώσαμε να στήσουμε μία σημαία σύμβολο σε ένα ιστορικό σημείο της πόλης μας, τον Κορύλοβο, για να αναδεικνύουμε την μαρτυρικότητα της πόλης μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές».

 

«Αδιανόητο στο κάλεσμα του Μητροπολίτη να μην είμαι παρών»

 

Δηλώσεις έγιναν και από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Τάσο Χατζηγιάννη και Γιώργο Παπαδόπουλο, για τους οποίους υπήρξε ονομαστική αναφορά από τον Μητροπολίτη Δράμας.

Ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε: «Προσωπικά να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Δράμας. Θεωρώ για τον εαυτό μου αδιανόητο στο κάλεσμα του Μητροπολίτη να μην είμαι παρών. Αυτό έκανα και το θεωρώ υποχρέωσή μου να το κάνω ως Δημοτικός Σύμβουλος και ως κάτοικος αυτής της πόλης».

 

«Χρέος ως Δημοτικός Σύμβουλος και ως Έλληνας»

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον Μητροπολίτη Δράμας γιατί μου έκανε την τιμή από την πρώτη στιγμή, εδώ και ένα χρόνο, να συζητά μαζί μου για το σημερινό γεγονός, έτσι ώστε να δρομολογήσουμε τον ιστό, να τον στήσουμε σε αυτό το σημείο και να έχουμε σήμερα την έπαρση της σημαίας. Θεωρώ πως ό,τι έχω κάνει το έχω κάνει ως Δημοτικός Σύμβουλος, ως Έλληνας και ήταν χρέος να το κάνω. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί φτάσαμε στη σημερινή στιγμή, στο πιο ψηλό σημείο της Δράμας να κυματίζει η γαλανόλευκη».