ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 28 ΚΑΙ 29 ΜΑΪΟΥ, ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ «DRAMA WINE TRAIL» ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ, ΧΑΠΕΝΙΝΓΚΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΑΛΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

 

Κορυφώνονται το προσεχές Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου οι εκδηλώσεις για τη Δραμοινογνωσία, η οποία ξεκίνησε από τις 20 Μαΐου. Έχοντας ως επίκεντρο το Δραμινό κρασί, με ποικίλες δράσεις, πλούσιο πρόγραμμα μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων η Δραμοινογνωσία επιστρέφει μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα εστιατόρια, τα στέκια κι οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν μουσικές, ιδιαίτερα δρώμενα που δένουν την παράδοση με το σήμερα, ενώ τα φημισμένα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους και καλούν τους επισκέπτες να μυηθούν στα αρώματα και την οινογευσία των ξακουστών κρασιών και κεχριμπαρένιων αποσταγμάτων.

Η φετινή Δραμοινογνωσία ξεκίνησε την Παρασκευή 20 Μαΐου με τη συναυλία της Ορχήστρας «Μίκη Θεοδωράκη» και τη Γλυκερία να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο κατέκλυσε την κεντρική πλατεία της Δράμας. Παράλληλα την ίδια ημέρα ξεκίνησε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου συνέδριο με θέμα «Ιχνηλατώντας τα Μονοπάτια του Διόνυσου», το οποίο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Συνέδριο με θέμα «Ιχνηλατώντας τα Μονοπάτια του Διόνυσου»

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου. Αρχικά ακούστηκαν τραγούδια Κιάκου – Βαγενά Μαρία (φωνή), Ταντσίνης Γιώργος (Μακεδονική λύρα), Βαγενάς Χάρης (γκάιντα), Χαριζάνης Γεράσιμος (καβάλι) και Μητρούσης Ανέστης (νταϊρές)] και ακολούθησαν χαιρετισμοί. Αναγνώστηκε ο γραπτός χαιρετισμός του επίτιμου Προέδρου του Συνεδρίου κ. Γεώργιου Αικατερινίδη (δρ Φιλολογίας, τέως Διευθυντής Ερευνών Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών), καθώς και το βιογραφικό του.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους παριστάμενους κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας, κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., και κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, Δήμαρχο Δράμας.

Στους χαιρετισμούς υπήρξαν αναφορές τόσο στη Δραμοινογνωσία, η οποία επανήλθε μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω του κορωνοϊού, όσο και στο συνέδριο, το οποίο έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής ως Κέντρου Τουρισμού – Πολιτισμού για τον Οίνο και τη Γεύση.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στον κ. Γιάννη Παπουτσή, Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «ψυχή» και «πρωτεργάτης» του συνεδρίου.

Αναγνώστηκαν επίσης γραπτοί χαιρετισμοί του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου και της Βουλευτού ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κυρίας Χαράς Κεφαλίδου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διεξήχθησαν συνεδρίες με θέματα όπως «Άμπελος και Οίνος, οινική καλλιέργεια, οινοποίηση στην περιοχή μας», «Αρχαιολογία και ιστορία της περιοχής», «Τοπικό περιβάλλον και βιοποικιλότητα στην περιοχή της Δράμας», «Σύγχρονες εθιμικές πρακτικές», «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού – συμμετοχή της κοινότητας, προβολή». Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο επισκέφτηκαν το Ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση, τα Αναστενάρια της Μαυρολεύκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Επισκέψιμα οινοποιεία το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου

Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου οινοποιεία του Νομού Δράμας θα είναι επισκέψιμα για το κοινό.

Συγκεκριμένα όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν το Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια, το OENOPS (Καρατζά) στα Κοκκινόγεια, το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι, το Κτήμα Γέννημα Ψυχής Μανωλεσάκη στην Αδριανή, το Κτήμα Οινογένεσις στην Αδριανή, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή, το Chateu Nico Lazaridi στην Αγορά και το Κτήμα Μιχαηλίδη στον Άγιο Αθανάσιο.

Κάθε οινοποιείο έχει το δικό του πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Χάπενινγκς στο κέντρο της Δράμας την Παρασκευή 27 Μαΐου

Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου (18.00-21.00), ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας στα πλαίσια της Δραμοινογνωσίας, συμμετέχει οργανώνοντας happenings στα εξής 2 σημεία:

  1. Γ. Παπανδρέου και Εμμ. Παππά
  2. Κωνσταντινουπόλεως και Σμύρνης

Τη δράση του Εμπορικού Συλλόγου υποστηρίζουν οι σχολές ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Δράμας και ΙΕΚ Δράμας της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), με τις εξής ειδικότητες:

1) Οι μαθητές της ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) Δράμας της Κομμωτική Τέχνης θα κατασκευάσουν κοτσιδάκια και πλεξουδάκια στα μαλλιά των παιδιών.

2) Οι σπουδαστές του ΙΕΚ Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) Δράμας της ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκομίας θα κατασκευάσουν μαζί με τα παιδιά χειροτεχνίες με θέμα τον μύθο του Αισώπου «Η αλεπού και το σταφύλι».

3) Οι σπουδαστές του ΙΕΚ Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) Δράμας της ειδικότητας Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ θα κάνουν ζωγραφική προσώπου στα παιδιά.

4) Οι σπουδαστές του ΙΕΚ Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) Δράμας της ειδικότητας Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών & Ονυχοπλαστικής θα ζωγραφίσουν τα νύχια των παιδιών.

Αγώνας ανωμάλου δρόμου «Drama Wine Trail» την Κυριακή 29 Μαΐου

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ο Δήμος Παρανεστίου, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αδριανής και της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας διοργανώνουν τον 4ο αγώνα ανώμαλου δρόμου «Drama Wine Trail». Ο αγώνας εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δραμοινογνωσίας για 4η χρονιά.

Ο αγώνας πραγματοποιείται για την ανάδειξη των αμπελώνων και των οινοποιείων της Ηδωνίδας γης της Δράμας. Οι δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ανοιξιάτικη φύση μέσα από τους αμπελώνες και να περάσουν μέσα από οινοποιεία σε έναν αγώνα ήπιων χαρακτηριστικών που απευθύνεται σε όλους τους δρομείς ανεξαρτήτως επιπέδου 12 χιλιομέτρων.

Εκκίνηση και Τερματισμός: Κτήριο Κοινότητας Αδριανής.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 29 Μαΐου στις 10:00 π.μ.

Μουσικές εκδηλώσεις

Πέρα από το πλήθος δράσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Δραμοινογνωσίας σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια της Δράμας, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

-Μουσική εκδήλωση στο πάρκο των γλυπτών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με τον Βαγγέλη Γερμανό, την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 20.30.

–Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Δράμας με τους «ΔραμΑδοντες» στην κεντρική πλατεία την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 20.30.

Η τελετή λήξης της Δραμοινογνωσίας στο Κ. Νευροκόπι

Η τελετή λήξης της φετινής Δραμοινογνωσίας θα γίνει την Κυριακή 29 Μαΐου στην πλατεία Κ. Νευροκοπίου. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Γαστρονομικό ταξίδι με οδηγό τον οίνο και την πατάτα Κάτω Νευροκοπίου» και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.