Στην εφαρμογή σχεδίου κατεπείγουσας ενίσχυσης του ΕΣΥ με ένα πλέγμα «οχυρωματικών μέτρων», ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να σταθεί όρθιο και αποτελεσματικό το σύστημα υγείας στην κορύφωση της μάχης με την COVID-19 προχωράει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτός από τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, το σχέδιο προβλέπει συνεργασία με ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία για τη διάθεση στο ΕΣΥ υποδομών αλλά και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και συγχωνεύσεις κλινικών στα νοσοκομεία του, μετακινήσεις προσωπικού «από τμήμα σε τμήμα», αλλά και μεταξύ των νοσοκομείων αναλόγως με το πώς διαμορφώνονται οι ανάγκες.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας τις αντοχές του συστήματος δοκιμάζουν η αύξηση των νοσηλειών ασθενών με COVID-19 και οι απουσίες υγειονομικού προσωπικού λόγω νόσησης. Είναι ενδεικτικό ότι οι νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 έχουν αυξηθεί από 370 ημερησίως κατά μέσο όρο το διάστημα από 25.12 έως 31.12, σε 505 από 01.01 έως 06.01. Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου περίπου 2.500 υγειονομικοί βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω νόσησης.

Οπως δήλωσε στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, «οι απουσίες υγειονομικών λόγω νόσησης αφορούν μέχρι σήμερα περίπου 1,5% με 2,5% του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Το ποσοστό είναι υπολογίσιμο, αλλά όχι καταστροφικό για τη λειτουργία του συστήματος και κυρίως των νευραλγικών τμημάτων, όπως οι ειδικές μονάδες». Και τόνισε ότι «από Δευτέρα ξεκινούν να επιδίδονται τα φύλλα επίταξης των ιδιωτών γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά όπου προκύπτουν, ενώ επεκτείνεται και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος από την αρχή της πανδημίας έχει στηρίξει σημαντικά το σύστημα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί περίπου 300 κλίνες COVID στην Αττική, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες μπορούν να διατεθούν και άλλες υποδομές και πόροι, όπως θέσεις αιμοκάθαρσης αλλά και ασθενοφόρα, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Ενισχύουμε με κάθε τρόπο το σύστημα και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά όλους τους υγειονομικούς, που εδώ και δύο χρόνια δίνουν όλες τις  δυνάμεις τους για να ανταποκριθούν στις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η συρροή περιστατικών COVID-19, φροντίζοντας παράλληλα και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς».

koronoios-thorakisi-toy-esy-gia-tin-teliki-machi0

Οι επιτάξεις θα αφορούν γενικούς γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους, θα ξεκινήσουν από τη Βόρεια Ελλάδα και θα ακολουθήσει άμεσα η Αττική. Οι 300 κλίνες του ιδιωτικού τομέα θα δοθούν από τις μεγάλες κλινικές της Αττικής, μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών. Από τις μικρότερες κλινικές το υπουργείο έχει ζητήσει από την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, λίστα με κλίνες και προσωπικό που μπορούν να διαθέσουν στο ΕΣΥ. Οποια κλινική αρνηθεί θα διακοπεί η σύμβασή της με τον ΕΟΠΥΥ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως και για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, η οποία θα αφορά μόνο τους ανοσο-κατεσταλμένους.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, έχουν δοθεί οδηγίες για τη μετατροπή σε COVID, 180 γενικών κλινών νοσοκομείων της Αττικής. Συνυπολογίζοντας και τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα, η Αττική θα έχει  480 επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό. Για άλλη μια φορά ενδέχεται να χρειαστεί η συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων και σχεδιάζεται να ενταχθεί το ΝΙΜΤΣ στις εφημερίες προκειμένου να μετατραπεί σε αποκλειστικά COVID το Σισμανόγλειο. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα από απουσία λόγω νόσησης νοσηλευτικού προσωπικού, για το οποίο δεν υπάρχει περιθώριο επίταξης από τον ιδιωτικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων και μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Εκτός των μέτρων για την άμυνα του ΕΣΥ, η κυβέρνηση στοχεύει στη θωράκιση του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού, με άνοιγμα όλο και περισσότερων ραντεβού και λήξη της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για όσους δεν έχουν προχωρήσει σε αναμνηστική δόση.

Τα επόμενα βήματα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως και για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, η οποία θα αφορά μόνο τους ανοσοκατεσταλμένους. Οπως αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, «έχουμε έρθει σε επαφή με επιστημονικές εταιρείες για το θέμα αυτό και μας έχουν εκθέσει τη θέση τους. Εντός των προσεχών δέκα ημερών θα υπάρξει η γνωμοδότηση της επιτροπής επί αυτού». Προς το παρόν η επιτροπή δεν εξετάζει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό. «Η χορήγηση τέταρτης δόσης θα υπαγορευθεί από την εξέλιξη της επιδημιολογίας και από την επάρκεια – προστασία των εμβολίων έναντι των υπαρχουσών μεταλλάξεων. Εάν φανεί ότι η “Ομικρον” είναι πιο επικίνδυνη από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα και επιπλέον υπάρξει εμβόλιο που να καλύπτει και τη νέα μετάλλαξη πιο αποτελεσματικά ως προς τη λοίμωξη, τότε μπορεί να το εξετάσουμε. Με λίγα λόγια θα πρέπει να υπάρχει ένας στόχος», τονίζει η κ. Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα και με τον καθηγητή Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, η χορήγηση  τέταρτης δόσης σε αυτή τη φάση, είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο. Οπως τονίζει ο καθηγητής, «εκτιμώ ότι με την τρίτη δόση εμβολίου, τη γρήγορη κορύφωση σε δύο-τρεις εβδομάδες της επιδημίας με το στέλεχος “Ομικρον” και την υποχώρησή της τον Φεβρουάριο και πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει μία νέα πιο σοβαρή παραλλαγή, δεν θα χρειαστεί να χορηγηθεί τέταρτη δόση τους επόμενους μήνες. Και ας μην ξεχνάμε την παράμετρο των φαρμάκων που αναμένεται να έχουμε στη διάθεσή μας στις αρχές της άνοιξης και τα οποία θα βοηθήσουν στη θεραπεία της COVID-19 σε ασθενείς που δεν έχουν ανοσία. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιθανό μία επόμενη δόση εμβολίου, η οποία θα μπορούσε να ονομαστεί νέος κύκλος, ετήσιος εμβολιασμός ή κάτι άλλο, να χρειαστεί το φθινόπωρο του 2022».

Εκκληση για τα PCR

Εκκληση στους πολίτες να μη συρρέουν στα νοσοκομεία για μοριακό έλεγχο εφόσον αυτός δεν είναι απαραίτητος, απευθύνει μέσω της «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Αλλωστε, σε αυτήν τη φάση ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, και το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί σε αυτόν τον βαθμό σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, είναι η πολύ μεγάλη προσέλευση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, ατόμων που θέλουν να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό, κυρίως για να επιβεβαιώσουν ένα θετικό rapid test. Εκτός από την ταλαιπωρία των ιδίων, αλλά και την εξάντληση του προσωπικού των ΤΕΠ, υπάρχει και ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού εντός των νοσοκομείων.

Οπως τονίζει η κυρία Γκάγκα, «η πίεση αυτή τη στιγμή αφορά κυρίως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπου πολλοί πολίτες συρρέουν για να ελεγχθούν. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όλοι οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση. Και να σκεφτόμαστε και τους ανθρώπους του συστήματος, που εδώ και δύο χρόνια δουλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις και τώρα καλούνται πάλι να αντεπεξέλθουν στις πρόσθετες ανάγκες. Ηδη έχουν τροποποιηθεί οι προϋποθέσεις για τις αναρρωτικές άδειες και καλό είναι όλοι μας να είμαστε πιο ψύχραιμοι και να μην ταλαιπωρούμαστε για μοριακό έλεγχο όταν αυτός δεν είναι απολύτως αναγκαίος. Οταν έχουμε rapid test θετικό, δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται».

Πηγή: kathimerini.gr