Βόρεια-βορειοανατολικά του χωριού Παρανέστι της Δράμας και πάνω από τον ποταμό Νέστο, δεσπόζουν δύο εντυπωσιακά φράγματα. Της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού. Αποτελούν το υδροηλεκτρικό συγκρότημα Νέστου και εντυπωσιάζουν.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τεχνικό έργο, που όχι μόνο δεν επηρέασε αρνητικά το φυσικό περιβάλλον, αλλά δημιούργησε ένα υδάτινο παράδεισο, που θυμίζει φιόρδ.

Τα φράγματα της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού  έχουν δυο σημαντικές πρωτιές.

Το φράγμα του Θησαυρού, είναι το μεγαλύτερο λιθόρριπτο (χωμάτινο) φράγμα των Βαλκανίων, ενώ το φράγμα της Πλατανόβρυσης, αποτελεί το πρώτο φράγμα από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα που έχει βασικό υλικό την ιπτάμενη τέφρα των θερμοηλεκτρικών σταθμών της Πτολεμαΐδας.

Το φράγμα του Θησαυρού κατασκευάστηκε μεταξύ του 1986 και του 1996. Άρχισε να λειτουργεί το 1997 και έχει ύψος 175 μέτρα. Αυτό το κατατάσσει πρώτο  στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Η λίμνη που σχηματίζεται εκτείνεται κατά μήκος της παλιάς κοίτης του ποταμού κάνοντας τον Νέστο να φαντάζει από ψηλά σαν θάλασσα. Τα νερά εισχωρούν στις κοιλάδες του Νέστου βόρεια του φράγματος έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η ποσότητα των νερών που συγκρατούνται φτάνουν τα 700.000.000 κυβικά μέτρα.

thisauros_fragma
Πανοραμική άποψη του φράγματος του Θησαυρού. Εκτός από την παραγωγή ρεύματος βοηθά και στην άρδευση 200.000 στρεμμάτων. Πηγή εικόνας: Travel Inspiration

Το δεύτερο φράγμα της Πλατανόβρυσης βρίσκεται 12 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Θησαυρού. Η λειτουργία του άρχισε το 1999, έχει ύψος 95 μέτρα και κατασκευάστηκε από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα.

Για την παρασκευή του χρησιμοποιήθηκε ως βασικό υλικό η ιπτάμενη τέφρα των θερμοηλεκτρικών σταθμών της Πτολεμαΐδας. Χάρη σε αυτή την καινοτομία, η ΔΕΗ αποκόμισε μεγάλα οικονομικά οφέλη και το φυσικό τοπίο της περιοχής προστατεύτηκε σημαντικά.

Η τεχνητή λίμνη που δημιουργείται συγκρατεί ποσότητα νερού της τάξης των 90.000.000 κυβικών μέτρων.

fragma_platanovryshs
Πανοραμική άποψη του φράγματος της Πλατανόβρυσης. Είναι κατασκευασμένο από στάχτη και μπετόν- Πηγή εικόνας: Travel Inspiration

Συνδυασμός ομορφιάς και ωφέλειας

Τα δύο φράγματα λειτουργούν συμπληρωματικά ως ενιαίο σύστημα. Πέρα από τη δυνατότητα επανάχρησης των υδάτων που απελευθερώνονται από το φράγμα Θησαυρού, υπάρχει η ταυτόχρονη δυνατότητα άντλησης του νερού από την τεχνητή λίμνη της Πλατανόβρυσης.

Η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που διασχίζει ο Νέστος, η άρδευση των αγροτικών εκτάσεων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη δύναμη του νερού είναι τα σημαντικότερα οφέλη από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δυο φραγμάτων.

Η διαδρομή προς αυτά ακολουθεί το δρόμο για το Παρανέστι και στο μεγαλύτερο μέρος της γίνεται παράλληλα με τον ποταμό Νέστο, χαρίζοντας σαγηνευτικές εικόνες. Το φθινόπωρο θεωρείται ως η ιδανικότερη εποχή για να επισκεφτεί και να θαυμάσει κανείς το τοπίο.

Δείτε εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες των δύο φραγμάτων στο ακόλουθο βίντεο drone του συνεργάτη μας Travel Inspiration:

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Travel Inspiration /  mixanitouxronou.gr