«Δεν μπορούμε με αυτές τις τιμές να κάνουμε τεστ – Τα τεστ έπρεπε να πληρώνονται από την πολιτεία – Εχει βγει κονδύλι από την ΕΕ για τα κράτη» λένε οι εργαστηριακοί γιατροί – Τι απαντά ο Α. Γεωργιάδης

Ηπρόεδρος ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών Δυτικής Ελλάδας, Κυριακή Κώτσα αναφέρθηκε στο ζήτημα του πλαφόν της τιμής στα τεστ κορονοϊού που η κυβέρνηση βάζει στα εργαστήρια υπογραμμίζοντας ότι η τιμή αυτή είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί και εξηγεί τους λόγους.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης τονίζει μιλώντας επίσης στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV ότι με την διατίμηση που ρίχνει την τιμή των μοριακών τεστ (pcr) στα 40 ευρώ και των rapid test στα 10 ευρώ δεν θα ζημιωθεί κανένα διαγνωστικό κέντρο κι αν οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν πρόβλημα με το πλαφόν θα πρέπει να αποταθούν στην κυβέρνηση κι όχι να αρνηθούν τα τεστ σε ασθενείς.

«Η εκτέλεση των τεστ μ’ αυτή την τιμή είναι ανέφικτη. Το κόστος των αντιδραστηρίων για την εκτέλεση μιας pcr κοστίζει 45-65 ευρώ. Φτάνουμε στο σύνολο ένα μεσοσταθμικό κόστος που φτάνει στο διπλάσιο από την τιμή της διατίμησης. Το κόστος φτάνει στα 80 ευρώ. Τα μικρά ιδιωτικά εργαστήρια της περιφέρειας αγοράζουν πολύ ακριβότερα από τους προμηθευτές απ’ ό,τι αγοράζουν τα μεγάλα διαγνωστικά που μπορεί να κάνουν 1.500-2.000 τεστ.

Εμείς λέμε ότι είναι ανέφικτο. Το υπουργείο από 13/3/2020 κοστολογεί με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ την pcr στα 85 ευρώ χωρίς το κόστος δειγματοληψίας. Τώρα βάζει την επιπλέον μεταφορά στο εργαστήριο. Δεν είναι δυνατή η διενέργεια τεστ με το πλαφόν στην τιμή. Ζητάμε από την πολιτεία να το περάσει στο ΕΣΠΑ και να μην το πληρώνει κανένας πολίτης» είπε η κα Κώτσα, που αποκάλυψε ότι «σταματούν τα τεστ για τον κορονοϊό τα ιδιωτικά εργαστήρια της δυτικής Ελλάδας».

Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι οι τιμές των τεστ στην Ευρώπη έχουν ακολουθήσει πτωτική πορεία ενώ στην Ελλάδα όχι και καλεί τα διαγνωστικά κέντρα σε διάλογο κι όχι σε κατέβασμα ρολών που θα αφήσει ακάλυπτο τον πληθυσμό σε ό,τι αφορά στα τεστ για τον κορονοϊό σε ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια.

Θέλω να μιλήσω στους γιατρούς με σεβασμό. Δεν μπορείς να αρνηθείς σε ασθενή το τεστ. Έχω συνάντηση με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ.Εξαδάκτυλο. Θα τα υπολογίσουμε όλα. Κάποιοι (σ.σ.: διαγνωστικά κέντρα) βγαίνουν πολύ πιο κάτω από τα 40€. Υπάρχουν και prc τεστ με 24€.  Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διατίμηση νωρίτερα, δεν υπήρχε επάρκεια τεστ. Το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί τα τεστ με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ» είπε ο υπουργός, ενώ για την… ερώτηση του ενός εκατομμυρίου σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς είπε: «σήμερα ή αύριο θα ανακοινωθεί το άνοιγμα. Η πανδημία δεν επιτρέπει γενικευμένο άνοιγμα» ξεκαθάρισε.

 

Πηγή: ethnos.gr