Μόλις 100 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πλέον διαθέσιμα για να υποδεχτούν τα πλέον βαριά περιστατικά ασθενών με κορονοϊό. Στους 3300 οι νοσηλευόμενοι.
Στα όρια των αντοχών του φαίνεται να βρίσκεται πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς παρά την μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει τον τελευταίο μήνα, η επιδημία κορονοϊού επιτίθεται έντονα. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 3300 συμπολίτες μας νοσηλεύονται λόγω του νέου ιού καταλαμβάνοντας σχεδόν το 70% του συνόλου των κλινών covid που έχουν στη διάθεση τους τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν προσεγγίσει πλέον τους 450 όταν διαθέσιμες είναι 551.
Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, αποτύπωσαν δύο νέα αρνητικά ρεκόρ. Αφενός σημειώθηκαν 71 νέοι θάνατοι, αφετέρου είχαμε 392 νέες διασωληνώσεις. Την ίδια ώρα τα σοβαρά περιστατικά δείχνουν να αυξάνονται συνεχώς. Είναι γεγονός ότι πλέον καθημερινά 400-500 άτομα εμφανίζουν συμπτώματα πνευμονίας λόγω κορονοϊού, με αποτέλεσμα να χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο.
Οι εκατοντάδες εισαγωγές γεμίζουν σταθερά τις διαθέσιμες κλίνες για covid οι οποίες είναι της τάξης των 5200. Η δυναμικότητα αυτή σταδιακά μειώνεται, καθώς οι εισαγωγές πλέον είναι υπερδιπλάσιες των εξαγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, είχαμε 509 νέες εισαγωγές και μόλις 200 εξιτήρια. Καταλαβαίνει κανείς το δραματικά αυτό “αρνητικό ισοζύγιο”, το οποίο πολύ σύντομα μπορεί να βγάλει εντελώς εκτός τη λειτουργικότητα των νοσοκομείων.
Χθες ανακοινώθηκαν 1698 νέα κρούσματα, αριθμός σημαντικά μειωμένος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η επιδημία υποχωρεί, καθώς τα κρούσματα αυτά αφορούν σε ιδιαίτερα μειωμένους εργαστηριακούς ελέγχους. Μάλιστα η θετικότητα διαμορφώθηκε και πάλι στο 11% δηλαδή από το σύνολο των τεστ, πάνω από το 1 στα 10 ήταν θετικό.
Επίσης η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να “παράγει” συνεχώς νέα κρούσματα αν και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 2 εβδομάδες από την επιβολή του lockdown. Επίσης και η Αττική ακολουθεί. Όμως πάνω από τις μισές νέες διαγνώσεις αφορούν σε άλλες περιφερειακές ενότητες.
Το τελευταίο αυτό γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας που σημειώνουν ότι η προσέγγιση της Ελλάδας σαν μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η συγκέντρωση των υγειονομικών δομών στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και αν οι διακομιδές μπορούν να γίνονται με αυξημένη ταχύτητα, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα.
Παράλληλα διαπιστώνεται σημαντική έλλειψη έμψυχου δυναμικού. Έμμεσα αυτό το παραδέχεται και το Υπουργείο Υγείας, όταν ανακοινώνεται πως έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ταχύρρυθμού προγράμματος ειδίκευσης ιατρών. Κανείς δεν αντιλέγει ότι η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως ήδη θα έπρεπε οι γιατροί αυτοί να έχουν ήδη αναλάβει τις θέσεις για τις οποίες προορίζονται.
Πηγή: news247.gr