Τυπικά ανοικτές αλλά ουσιαστικά με κατεβασμένα ρολά οι επιχειρήσεις, εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης μεταξύ νομών.

Το lockdown και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός νομού έχουν προκαλέσει ασφυξία στις μονάδες αυτές, που είναι μεν τυπικά ανοικτές αλλά ουσιαστικά έχουν κατεβάσει ρολά αφού δεν «έχουν σταυρώσει πελάτη» από τον Οκτώβριο, που άρχισε τυπικά η χειμερινή σεζόν.

Οι μονάδες αυτές όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο Άγγελος Καλλίας, έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), πραγματοποιούν το 60-70% του τζίρου, τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Συνεπώς, αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά και λόγω της πανδημίας συνεχιστούν τα lockdown, τα ξενοδοχεία των ορεινών προορισμών θα έχουν μηδενικές εισπράξεις.

Να τονίσουμε, όπως εξηγεί ο κ. Καλλίας, ο οποίος είναι και ο ίδιος ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στον Νομό Δράμας, ότι από τον προηγούμενο Μάρτιο που τα ξενοδοχεία όλης της χώρας έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, πάρα πολλές από τις εν λόγω μονάδες δεν δούλεψαν καθόλου, καθώς το καλοκαίρι ήταν κλειστά και μετά, λόγω του νέου lockdown, δεν πρόλαβαν να δεχθούν επισκέπτες.

Όμως όλη αυτή την περίοδο προσπαθούν να εξυπηρετήσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δημόσιο και στις τράπεζες, ενώ όπως διευκρινίζει ο κος Καλλίας δεν καλύπτονται από τα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση.

Όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις μονάδες σε χειμερινούς προορισμούς συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με συμμετοχή του προέδρου κ. Γρηγόρη Τάσιου και συντονιστή τον έφορο Δημοσίων Σχέσεων κ. Άγγελο Καλλία, στην οποία πήραν μέρος 17 πρόεδροι τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων από αντίστοιχες δημοφιλείς περιοχές του ορεινού όγκου της χώρας που κάθε χρόνο υποδέχονται επισκέπτες για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η οικονομική «ασφυξία» μονάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από τα ξενοδοχεία πόλεων, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων τόνισαν την ανάγκη της απρόσκοπτης ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία (παλαιά και νέα). Όπως είπαν, η διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας είναι τεράστιας σημασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όσο και την ίδια την επιβίωσή τους.

Επίσης οι επιχειρηματίες ζήτησαν ειδικά μέτρα για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των μονάδων και συγκεκριμένα προτείνουν για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων και υψηλότερο, επιδοτήσεις που θα φτάνουν έως και το 80%, για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους. Επιδιώκουν ακόμη να υπάρξει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δομημένο και επικεντρωμένο αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, στον ορεινό τουρισμό και στα outdoor activities, ώστε να «χτιστεί» ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό προϊόν που θα εντάξει δυναμικά τις περιοχές τους στον τουριστικό χάρτη.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ορεινής ξενοδοχειακής κοινότητας υπενθυμίζουν το αίτημα για επαναφορά του θεσμού της Λευκής Εκπαιδευτικής Εβδομάδας, προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να συνδεθεί η νέα γενιά με τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Πηγή: euro2day.gr