Δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω διαχείριση της πανδημίας και προστασία από ενδεχόμενο τρίτο κύμα κορονοϊού.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «χρειάζεται σχέδιο έστω και την ύστατη στιγμή», προσθέτοντας ότι όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Από τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζουν δύο συγκεκριμένες προτάσεις

  • Η πρώτη καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανία.
  • Η δεύτερη είναι σε συνάρτηση με τα παραπάνω, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι εάν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει η χώρα να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο.

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις προτάσεις για

  • Ενίσχυση έστω και τώρα του ΕΣΥ
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα
  • Συνταγογράφηση τεστ και μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα

«Καταθέτουμε με ευθύνη τις προτάσεις μας και ζητώ για άλλη μια φορά έστω και τώρα άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ώστε να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης. Το χειρότερο θα είναι να ενισχυθεί η καχυποψία απέναντι και στους επιστήμονες» δήλωσε  ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αφήσει το “εγώ” απέναντι στην ανάγκη της ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας, ειδάλλως είναι σαφές ότι θα αναλάβει και την ευθύνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε την πόρτα του προεδρικού μεγάρου λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Σε κοινές δηλώσεις μπροστά στις κάμερες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε

Ήθελα να καταθέσω την ανησυχία μου για την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως για την αδυναμία, ανεπάρκεια ενός ικανού σχεδίου να περιοριστούν οι συνέπειές της. Η χώρα μας έχει έναν τραγικό απολογισμό μέχρι τώρα, πάνω από 5.000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως σχεδόν οι 4.500 νεκροί είναι από τον Νοέμβρη και μετά.

Γνωρίζω ότι στο πλαίσιο της δυτικής δημοκρατίας ο κλασικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ωστόσο όσο τα θέματα αγγίζουν την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, ευθύνη μας είναι να καταθέσουμε και προτάσεις.

Ήρθα εδώ για να καταθέσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου. Προτάσεις με την έννοια του επείγοντος για να αντιμετωπίσουμε αυτό που οι ειδικοί λένε ένα τρίτο πιο σφοδρό κύμα
Κι εσείς συμμερίζεστε την ανάγκη όλοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την δημοκρατία και κυρίως οι αναγκαίοι περιορισμοί των ελευθεριών να μην γίνουν συνήθεια. Η λογοδοσία πρέπει να είναι παρούσα παρά τους αναγκαίους περιορισμούς.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων:

Είναι πρόκληση για όλους μας πρωτίστως την κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Υπάρχει κόπωση ιδιαίτερα από τους περιορισμούς. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης αλλά και των συλλογικών φορέων κάθε φορά να δίνουν το σωστό μήνυμα. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία παγκοσμίως, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει ευθεία οδός στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Πηγή: efsyn.gr