ΣΕΙΡΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Σειρά ερωτήσεων για ζητήματα σχετικά με τον κορωνοϊό κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Με τις ερωτήσεις τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν θέματα που έχουν προκύψει λόγω κορωνοϊού και ζητούν να μάθουν σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί η Κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει.

 

«Επάρκεια φαρμάκων κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης»

 

Ο Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και άλλοι 44 συνάδελφοί του κατέθεσαν με πρωτοβουλία της Βουλευτού Ειρ. Αγαθοπούλου ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.

Οι Βουλευτές επικαλούνται ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην οποία επισημαίνεται ο πιθανός κίνδυνος διακοπής εφοδιασμού της αγοράς σε φάρμακα, εστιάζοντας κυρίως σε βασικές ελλείψεις, κρίσιμες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 

«Δωρεάν internet, ομιλία και απρόσκοπτη πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες για όλους τους πολίτες λόγω πανδημίας»

 

Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος μαζί με 42 συναδέλφους του κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πρωτοβουλία του Βουλευτή Θεσπρωτίας και Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής κ. Μάριου Κάτση, ζητώντας του να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε οι εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να παρέχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε όλες τις υπηρεσίες τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν ιδίως την ανάγκη για άμεση αναστολή κάθε διακοπής σύνδεσης και επανασύνδεση όλων των συνδέσεων που έχουν διακοπεί λόγω οφειλών, την παροχή δωρεάν πακέτων χρόνου ομιλίας, sms και δεδομένων internet κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες των εταιριών για όσο διάστημα είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και την ελάφρυνση τρεχουσών οφειλών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή θα κλείσουν από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα.

Τέλος, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τα αναγκαία προληπτικά περιοριστικά μέτρα για την περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου του κορωνοϊού, αναμένεται αναπόφευκτα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνική ζωή του γενικού πληθυσμού, δημιουργώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα αναγκαστούν να παραμείνουν κλειστές, ή θα ενεργοποιήσουν διαδικασίες τηλεργασίας. Ταυτόχρονα αναμένεται να υπάρξει ευρύτατος περιορισμός των μετακινήσεων και των κοινωνικών επαφών, ενώ συμπολίτες μας που νοσούν αναγκάζονται να παραμείνουν σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Συνεπώς, η δυνατότητα να έχουν όλοι ανεξαιρέτως πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, είναι βασικό και αναγκαίο στοιχείο για τη διατήρηση της όποιας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας. Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας είναι ώρα να στηρίξουν έμπρακτα το κοινωνικό σύνολο αυτές τις δύσκολες μέρες, και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ανταποδίδοντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα υψηλά κέρδη που έχουν αποκομίσει για δεκαετίες από τη δραστηριότητά τους.

 

«Αξιοποίηση φοροελαφρύνσεων και μειώσεων ασφαλιστικών εισφορών σε υψηλά εισοδήματα και περιουσίες»

 

Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και άλλοι 45 συνάδελφοί του, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Τρ. Αλεξιάδη, κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να αξιοποιήσει τις φοροελαφρύνσεις και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών στα υψηλά εισοδήματα για την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών παραγωγών, ιδιωτικών υπαλλήλων καθώς και των δημόσιων νοσοκομείων.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στη μέτρα που ψήφισε μέχρι τώρα η Κυβέρνηση, τα οποία μειώνουν φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές κυρίως για τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, επισημαίνεται η ανησυχητική πτώση των δημοσίων εσόδων τους πρώτους μήνες του 2020 και τονίζεται ότι η αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία απαιτεί υψηλές δημόσιες δαπάνες.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζουν ότι στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού προβλέπεται για τους εργαζόμενους, τους ελευθέρους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μόνο το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων. Είναι απαραίτητο να καλυφθεί το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, καθώς τα μέτρα δεν καλύπτουν όλες τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση, τονίζουν οι Βουλευτές και προσθέτουν ότι όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών το κόστος της κρίσης πρέπει να μοιραστεί δίκαια και με αλληλεγγύη σε ολόκληρη την κοινωνία.

 

«Άμεση ένταξη όλων των νοσηλευτών και εργαζομένων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα»

 

Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και άλλοι 27 συνάδελφοί του με πρωτοβουλία των Βουλευτών Β. Κόκκαλη και Ν. Κασιμάτη, κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την άμεση ένταξη του συνόλου του προσωπικού της Νοσηλευτικής υπηρεσίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και των εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα(ΒΑΕ).

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, παρατηρείται η απαράδεκτη διάκριση, από το νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου τομέα, δηλαδή των Νοσοκομείων, που είναι ασφαλισμένο στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), όσοι διορίσθηκαν μετά το 2011 να έχουν ασφάλιση ΒΑΕ ενώ όσοι διορίσθηκαν προ του 2011 να μην έχουν.

Είναι προφανές, επισημαίνεται, ότι κατά παράβαση της κατοχυρούμενης στο άρθρο 4 του Συντάγματος αρχής της ισότητας εξαιρέθηκαν από την ασφαλιστική ένταξη στα ΒΑΕ οι υπάλληλοι της ανωτέρω κατηγορίας (νοσηλευτές διορισμένοι στο ΕΣΥ προ του 2011) άνευ αιτιολογίας και κατά παράβαση της υπουργικής απόφασης, που εντάσσει το νοσηλευτικό προσωπικό στον κατάλογο των ΒΑΕ. Εισάγεται δε δυσμενής διάκριση σε βάρος αυτής της κατηγορίας εν σχέσει με τους νεοδιορισθέντες μετά το 2011 (δημοσίους υπαλλήλους, συμβασιούχους), αλλά και με τους νοσηλευτές του Ιδιωτικού Τομέα, που επίσης υπάγονται στην ασφάλιση των ΒΑΕ, παρά το αναμφισβήτητο γεγονός, ότι όλες οι ανωτέρω κατηγορίες παρέχουν την εργασία τους στον ίδιο χώρο και υπό τις αυτές συνθήκες.

«Η αρχή της ισότητας επιβάλλει στον νομοθέτη να εισαγάγει διάταξη, με την οποία θα υπάγονται όλες οι ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα ΒΑΕ, με σκοπό να εκλείψει η έκδηλα άνιση μεταχείριση όμοιων καταστάσεων», τονίζουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.