ΑΡΘΡΟ
Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά
ATPL
AIRLINE PILOT
B737NG AIRBUS 320
- Υπερθέρμανση του πλανήτη από τον καταστροφέα άνθρωπο
- Κίνδυνος να μείνουν οι Άλπεις χωρίς παγετώνες έως το 2100
- Οι κυβερνήσεις αδιαφορούν, οι πολίτες ανησυχούν
- Πάντα εν σοφία εποίησας, τάδε λέει η Γραφή
Δυστυχώς το πιο αχάριστο πλάσμα της Δημιουργίας ήταν και παραμένει ο άνθρωπος, παρότι έχει το «εικόνα και κατ ομοίωση», αντί να το εκμεταλλευτεί θετικά στο διάβα της ύπαρξης ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη γη έχει δημιουργήσει τις μεγαλύτερες καταστροφές προς την φύση και της ισορροπίες της, δημιουργώντας εδώ και αρκετά χρόνια το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο σίγουρα με την μη σωστή αντιμετώπιση του θα εξαφανίσει κάθε ζωή από τον πλανήτη μας.
Δεν έχει σημασία το εάν θα ζούμε εμείς ή όχι, μιας και η ανθρωπινή παρουσία στον πλανήτη αυτό είναι μια διάδοχη αλυσίδα με αρχή και τέλος, αλλά η μη συνέχιση αυτής της αλυσίδας και ο αφανισμός της θα έπρεπε σε όλους αυτούς που έχουν τις τύχες του κόσμου τούτου στα χέρια τους να τους τρομοκρατεί για το τι θα επακολουθήσει για τις επερχόμενες γενναίες.
Το τζετ στριμ είναι ένα ρεύμα αέρα που περιτριγυρίζει την Αρκτική σαν φίδι, λειτουργώντας ως διαχωριστική γραμμή. Στην Ευρώπη, όταν μια περιοχή βρεθεί νότια από αυτό, επηρεάζεται από το κλίμα της Σαχάρας, ενώ όταν βρεθεί βόρεια από αυτό, επηρεάζεται από το κλίμα της Αρκτικής. Τα τελευταία χρόνια, το «φίδι» μένει όλο και συχνότερα στάσιμο, με αποτέλεσμα να παρατείνονται οι καύσωνες και να βρίσκεται η Γαλλία να σπάει, ήδη από τον Ιούνιο, κάθε ρεκόρ Αυγούστου ή Ιουλίου, με τα θερμόμετρα στα νότια της χώρας να δείχνουν 45 βαθμούς Κελσίου.
Οι πρόσφατες εικόνες των σκύλων που έσερναν έλκηθρο μέσα στα νερά των αφύσικα λιωμένων πάγων της Γροιλανδίας, σε θερμοκρασίες 40 βαθμούς υψηλότερες από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, οι αεροφωτογραφίες της λίμνης που τροφοδοτούσε με νερό την ινδική μεγαλούπολη Τσενάι (πρώην Μαντράς) συρρικνωμένης περισσότερο από κάθε εποχική διακύμανση είναι τα πιο πρόσφατα καμπανάκια για τον παγκόσμιο κίνδυνο που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει παιδιά ή εγγόνια, να γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον της κλιματικής κρίσης και να κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Αυτά τα παιδιά και τα εγγόνια, έφηβες και έφηβοι απογοητευμένοι από τα μισόλογα των κυβερνήσεων και τις αστείες επιχειρήσεις πράσινου «ξεπλύματος» ρυπογόνων βιομηχανιών, έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, πυροδοτώντας μεγάλες παγκόσμιες εκστρατείες πίεσης. Χιλιάδες μικροί Δαβίδ οπλίζονται με τη σφεντόνα τους, την αποφασιστικότητά τους και τις αμείλικτες διαπιστώσεις της επιστήμης ενάντια στους Γολιάθ των ορυκτών καυσίμων, που πρέπει να γονατίσουν για να μη γονατίσει ο πλανήτης.
Δυστυχώς, στην κατάσταση όπου βρισκόμαστε δεν χωρούν στρογγυλέματα και υποτιθέμενες λύσεις στις οποίες κερδίζουν όλοι. Κάποιοι πρέπει να χάσουν και αυτοί είναι εκείνοι που επενδύουν στην καταστροφή του πλανήτη.
Οι έρευνες για νέα κοιτάσματα σε όλο τον πλανήτη πρέπει να σταματήσουν, γιατί δεν έχουμε περιθώριο να κάψουμε ούτε καν τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί, ενώ η εξωφρενική κερδοφορία των εταιρειών αυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαγιά για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης. Αν η συνέχιση του ανθρώπινου πολιτισμού απαιτεί την απομάκρυνση από τις ιερές αρχές του οικονομικού συστήματος, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το πρώτο, ακόμη και στις ΗΠΑ.
Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 38% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το πέρασμα των περιουσιακών στοιχείων των πετρελαϊκών εταιρειών σε δημόσιο έλεγχο, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή μετάβαση, ενώ 32% διαφωνεί.
Όταν στο ερώτημα διευκρινίζεται ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για να μην ζημιωθούν οι εργαζόμενοι στις ρυπογόνες βιομηχανίες και οι καταναλωτές ρυπογόνων καυσίμων, το ποσοστό συμφωνίας ανεβαίνει στο 47% και διαφωνίας πέφτει στο 27%.
Το γερμανικό κίνημα Fridays for Future τοποθέτησε μπροστά στη γερμανική Βουλή ένα ρολόι με τον «προϋπολογισμό άνθρακα», δηλαδή με το πόσους ρύπους μπορεί να εκπέμψει ακόμη η ανθρωπότητα πριν πυροδοτηθούν ανατροφοδοτούμενοι μηχανισμοί που θα καταδικάσουν το μέλλον μας. Με τους τωρινούς ρυθμούς, έχουμε στη διάθεσή μας 8,5 χρόνια.
Το κίνημα έχει κατορθώσει να επηρεάσει έντονα την πολιτική συζήτηση στη Γερμανία, στη Σκανδιναβία και στις ΗΠΑ, την ώρα που στην Ελλάδα οι βασικές πολιτικές δυνάμεις ανταγωνίζονται για το ποια θα φέρει ταχύτερα τα γεωτρύπανα στο γραφικό Ζαγόρι, στο σεισμογενές Ιόνιο και στα κρυστάλλινα νερά της Κρήτης.
Δυστυχώς, στην κατάσταση όπου βρισκόμαστε δεν χωρούν στρογγυλέματα και υποτιθέμενες λύσεις στις οποίες κερδίζουν όλοι. Κάποιοι πρέπει να χάσουν και αυτοί είναι εκείνοι που επενδύουν στην καταστροφή του πλανήτη.
Ο Ιούλιος του 2019 σύμφωνα με επιστημονικό πρόγραμμα «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν ο πιο θερμός μήνας όλων των εποχών με θερμοκρασίες ρεκόρ στη βόρεια Ευρώπη και κύματα καύσωνα τα οποία έφτασαν να επηρεάζουν ακόμη και τον Αρκτικό Κύκλο. Στη Γροιλανδία σε μια μόνο ημέρα έλιωσαν 11 δισεκ. τόνοι πάγου, νούμερο που ισούται με 4.800.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Ολόκληρο τον μήνα Ιούλιο ο παγετώνας της Γροιλανδίας έχει χάσει 197 γιγατόνους πάγου, ενώ η περίοδο τήξης έχει ξεκινήσει πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά.
Στη Σιβηρία, οι πυρκαγιές μαίνονται ακάθεκτες εδώ και εβδομάδες χωρίς να υπάρχει κάποιο σημάδι ότι θα σβήσουν σύντομα. Αντιθέτως μάλιστα, οι ρωσικές αρχές εκτιμούν ότι θα σταματήσουν τον Οκτώβριο όταν θα ξεκινήσουν οι πρώτες χιονοπτώσεις. Είχε προηγηθεί μια μακρά περίοδος ξηρασίας και αυξημένων θερμοκρασιών, η οποία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα δάση της Σιβηρίας είναι πλούσια σε τύρφη, ένα είδος άνθρακα, συνέβαλαν στην επέκταση της φωτιάς σε τεράστιες εκτάσεις. Μέχρι στιγμής έχει καεί μια έκταση μεγαλύτερη από αυτή του Βελγίου εκλύοντας πάνω 300 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η αιθάλη από τις πυρκαγιές έχει ήδη μεταφερθεί στον Αρκτικό Κύκλο και επικάθεται στον πάγο αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας οδηγώντας στην επιτάχυνση της τήξης των πάγων.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) με την Ειδική Έκθεση για τον 1,5 °C μας προειδοποίησε τον Οκτώβριο του 2018 ότι αν δεν μειώσουμε κατά 45% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και δεν τις μηδενίσουμε μέχρι το 2050, θα ξεπεράσουμε το όριο επιφυλακής της ανόδου στον 1,5 °C μπαίνοντας σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά τις ραγδαίες επιπτώσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού.
Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη: οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται πιθανότατα κατά κύριο λόγο στην παρατηρούμενη αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα των εκπομπών που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Για να μετριάσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μειώσουμε αυτές τις εκπομπές ή να διασφαλίσουμε την πρόληψη της παραγωγής τους. Περισσότερα
Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να είναι περισσότερο φιλόδοξα προκειμένου να επιτύχουν τον κοινό στόχο για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Κίνδυνος να μείνουν οι Άλπεις χωρίς παγετώνες έως το 2100
Οι Ευρωπαϊκές Άλπεις θα χάσουν περίπου τα δύο τρίτα των σημερινών πάγων τους έως το 2100, αν η άνοδος της θερμοκρασίας είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ κινδυνεύουν να μείνουν σχεδόν χωρίς καθόλου παγετώνες έως το τέλος του αιώνα, αν η θερμοκρασία ξεφύγει από τον έλεγχο.
Αυτά είναι τα ανησυχητικά σενάρια που παρουσίασαν Ελβετοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Χάρι Ζεκολάρι του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETH) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ντελφτ της Ολλανδίας, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωτροπισμών (EGU) στη Βιέννη, ενώ παράλληλα έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Cryosphere (Κρυόσφαιρα).
Η νέα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με το πιθανό μέλλον των περίπου 4.000 παγετώνων των Άλπεων. Προβλέπει ότι μεταξύ 2017-2050 σχεδόν ο μισός όγκος (50%) των παγετώνων θα έχει εξαφανιστεί και αυτό άσχετα με το πόσο θα καταφέρει η ανθρωπότητα να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μετά το 2020, σύμφωνα με τον Ζεκολάρι, «η εξέλιξη των παγετώνων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί το κλίμα και πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία».
(συνεχίζεται…)