ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Τα «κακώς κείμενα», ενώ αναζητούσε πάντα το νέο και δίκαιο με «επικές» τηλεοπτικές συγκρούσεις. Είχε αιρετικό λόγο, προκαλούσε την ζωή και αψηφούσε τον θάνατο. Έφυγε από την ζωή στις 8/9/2000 σε ηλικία 66 ετών μετά από ξαφνική καλπάζουσα ασθένεια. Είναι ο δημοσιογράφος Β. Ραφαηλίδης, ο αρθρογράφος, ο κριτικός κινηματογράφου, γυρίζοντας ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Ήταν γιος δασκάλας και φιλολόγου, που γεννήθηκε το 1934 στα Σέρβια Κοζάνης. Μαζί με τον αδελφό του κατά την Κατοχή βγήκαν ως αντάρτες στα βουνά. Θεωρήθηκε σκοτωμένος και η γιαγιά του και οι χωριανοί του έκαναν «εικονική κηδεία». Όταν γύρισε σπίτι έγινε η αντίστροφη διαδικασία εκταφής. Αυτό στιγμάτισε τον Ραφαηλίδη. Οι γονείς του για τις πολιτικές πεποιθήσεις φυλακίζονται. Εξορίζονται και επί Χούντας στην Αίγινα, ενώ ο ίδιος είναι δίπλα στο Κ.Κ.Ε.

Γράφει για τον Πρτεντέρη: Έχει μια απίθανη προσαρμοστικότητα. Προσαρμόζεται ακόμα και μέσα στα σκ…α. Ο Γ. Πρετεντέρης είναι ο αντικομμουνιστής δημοσιογράφος με επαναλαμβανόμενο και στοχευμένο σαρκασμό κατά των αριστερών. Υπήρξε φημολογία ότι θα είναι Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής. Σε αυτό το νευραλγικό πόστο που ουδέποτε είχε σχέσεις με τα πολιτιστικά δρώμενα και επειδή το Μέγαρο έχει οικονομικά προβλήματα είναι σημαντικότατη η επιλογή προσώπου (ethnos.gr). Δυστυχώς η επιλογή αυτή είναι κυβερνητική (Ν. Θεοχαράκης). Ο Πρετεντέρης είχε εργοδότες τον Θ. Αναστασιάδη και τον Β. Μαρινάκη, ενώ εργάστηκε και στο Mega. Τι έγραψε σε άρθρο του για τη Ν.Δ.; (left.gr) «Προσγείωση» που διαπραγματεύεται την «κωλοτούμπα» της Κυβέρνησης για τις Πρέσπες, ο τίτλος.

Ολόκληρη προπαγάνδα στήσανε πάνω στον ανιστόρητο, πατριδοκάπηλο εθνικισμό για να φέρουν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έρχεται τώρα ο κάθε Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και ο κάθε Ν. Παναγιωτόπουλος και τους χαλάνε τη… χαλασμένη σούπα, λέγοντας το αυτονόητο, ότι η «Μακεδονομάχος» Ν.Δ. αφήνει κατά μέρος την περικεφαλαία και προχωρεί στην γραμμή της πιστής εφαρμογής της Συμφωνία. Τον Μητσοτάκη του ζητάει η Ν.Δ. να συνεχίσει να παριστάνει τον ήρωα και ότι το «υποχείριο» των ξένων. Έτσι συνεχίζει ως Πρωθυπουργός την πολιτική της εξαπάτησης του λαού με εργαλείο την εθνικιστική ρητορεία. Είναι εξαιρετικά χρήσιμος ο Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός που θα παριστάνει τον αντάρτη, παίζοντας με τα Εθνικά ζητήματα, την ώρα που θα ‘ναι πιστός υπηρέτης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και για αυτό τον στήριξαν προεκλογικά με την αντιΣυρίζα προπαγάνδα.

Πάντως έχει κι ένα καλό ο διορισμός δημοσιογράφων σε κρατικές θέσεις, όπως ο Βλαστάρης, η Παναγιωταρέα, ο Πιπίνης και άλλοι: Κερδίζει η Δημοσιογραφία που ξεκουμπίζονται από τον χώρο (πηγή Εφημερίδα των Συντακτών).

Ας μαθαίνουμε λοιπόν το τι επικρατεί…