Συνέντευξη τύπου για τρέχοντα τοπικά ζητήματα παραχώρησε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νομού Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024.

Αρχικά ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για το Νοσοκομείο της Δράμας, αναφέροντας τα εξής: «Τόσο εγώ όσο και οι άλλοι Βουλευτές, ο καθένας από τη δική του πλευρά, πιέζουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Νοσοκομείου. Έχω καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ήρθε και απάντησε. Η προκήρυξη των 7 θέσεων στο Νοσοκομείο αποτελεί ένα βήμα, υπενθυμίζω όμως ότι προκηρύξεις γίνονται πολλές φορές. Μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός είπε στη Βουλή ότι έκανε 14 προκηρύξεις και ήρθε μόνο ένας. Το θέμα δεν είναι η προκήρυξη, το θέμα είναι η πλήρωση της θέσης.

Η πλήρωση της θέσης θα γίνει, όταν συντρέχουν αθροιστικά κατά την άποψή μας δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, επαρκής αριθμός προκηρυχθεισών θέσεων και δεύτερον και πολύ σημαντικό, αύξηση του εισαγωγικού μισθού του γιατρού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δηλαδή, είναι ένα βαθιά πολιτικό πρόβλημα. Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, θα κάνουμε προκηρύξεις και δεν θα κάνουμε καλύψεις θέσεων.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, η κινητοποίηση που θα λάβει χώρα την 1η Νοεμβρίου έχει πολύ μεγάλη, εκτός από συμβολική, και πρακτική σημασία. Πρέπει να δείξουμε οι Δραμινοί ότι δεν συμβιβαζόμαστε με παροχή υπηρεσιών δεύτερης κατηγορίας. Ότι απαιτούμε, με βάση και το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας, ένα επαρκώς στελεχωμένο και καλά χρηματοδοτημένο εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας και ταυτόχρονα ένα νοσοκομείο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κατοίκων.

Θυμίζω ότι η πανδημία αντιμετωπίστηκε χάρη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ιδιωτικές κλινικές ήταν εκτός. Έκαναν άλλου είδους παροχή υπηρεσιών και το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο μπόρεσε και ανέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019, με αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας μπήκαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας αντιμετώπισε το πρόβλημα της πανδημίας. Ένα εύρημα το οποίο οφείλουν να λάβουν οι κυβερνώντες υπόψη είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που τον προστατεύει σε ένα ενδεχόμενο πανδημίας».

Ακόμη ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε: «Πιέζουμε την κυβέρνηση για τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυτό γίνεται και στη Βουλή με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού, αλλά και στον δρόμο με την παρουσία των πολιτών στις διεκδικήσεις τους. Έτσι, λοιπόν, αποκτά εξαιρετική σημασία η κινητοποίηση της 1ης Νοεμβρίου και καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά και βεβαίως και εγώ θα είμαι εδώ, γιατί θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή των Δραμινών για το τεράστιο ζήτημα του Νοσοκομείου».

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ξανθόπουλος αφορούσε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Μενοίκιο και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε: «Ένα επιπλέον ζήτημα που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Μενοίκιο. Εδώ πρέπει να πούμε ορισμένα πράγματα για να μη δημιουργείται σύγχυση. Είναι προφανές ότι εμείς τουλάχιστον ως ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά δεν είμαστε κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ριζική διαφωνία μας είναι με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση να μην χωροθετεί περιοχές. Με αποτέλεσμα ο καθένας να θέλει να δεσμεύει περιοχές κατά το δοκούν και να έρχεται σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες και ουσιαστικά να συκοφαντείται η ιδέα των εναλλακτικών μορφών ηλεκτρικής ενέργειας στη συνείδηση των πολιτών».

Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι επισκέφθηκε τους κατοίκους της Μικρόπολης και είχε συνάντηση μαζί τους. Όπως είπε, «ήταν μια συζήτηση που ήταν ουσιαστική, γιατί είχε και τεχνοκράτες, είχε και εκπροσώπους των οινοπαραγωγών της περιοχής μας, οι οποίοι επηρεάζονται από την αλόγιστη εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, είχε και εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, είχε και εκπροσώπους και άλλων κοινωνικών φορέων».

Επίσης, ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε: «Ξεκινάει μια κινητοποίηση για να αποφευχθούν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε τεράστιες εκτάσεις που είναι βοσκήσιμες γαίες, που έχουν και άλλη λειτουργία εκτός από αυτήν της υποδοχής των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, ανοίγει ένα άλλο μέτωπο προστασίας του περιβάλλοντος, ένα μέτωπο που είναι κοινωνικής διεκδίκησης.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι με την τακτική που ακολουθεί, ουσιαστικά σπρώχνει στο περιθώριο κατηγορίες πολιτών, η ύπαρξη των οποίων είναι εντελώς απαραίτητη για την εξακολούθηση της λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή, αν εξαναγκαστούν οι κτηνοτρόφοι να απομακρυνθούν από τις γαίες αυτές, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν στην περιοχή και δεν θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.

Με αυτή την έννοια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να διεκδικήσουμε χωροθέτηση. Και όταν προσδιοριστούν οι τόποι εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, εκεί βεβαίως θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά και θα μπορέσουμε να ξέρουμε και τι θα γίνει με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, οι οποίες θα πρέπει να ασκούνται, γιατί και αυτές συνεισφέρουν και στην ύπαρξη των ορεινών οικισμών, των μικρών κοινοτήτων, των χωριών, αλλά και βεβαίως στο εθνικό εισόδημα, στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν».

Το τρίτο τοπικό θέμα που έθιξε ο κ. Ξανθόπουλος αφορούσε τη συρρίκνωση των σχολείων. Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε: «Έγινε μια κινητοποίηση και άσκησα και κοινοβουλευτικό έλεγχο για τη μετατροπή του Δημοτικού Σχολείου του Βώλακα από 5θεσιο σε 4θεσιο και αυτό έφερε αποτελέσματα. Ο αριθμός των δασκάλων δεν μειώθηκε. Το αντίθετο, λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν στον Βώλακα, αυξήθηκαν οι θέσεις και έγινε από 5θεσιο 6θεσιο. Είναι ένα θετικό παράδειγμα, ένα παράδειγμα προς μίμηση, ότι οι κινητοποιήσεις των πολιτών έχουν αποτέλεσμα. Κάθε αγώνας που δίνεται έχει μικρό ή μεγάλο αποτύπωμα. Αυτό που πρέπει ως κοινωνία να κάνουμε είναι να διεκδικούμε οργανωμένα και συντεταγμένα. Στην ιστορία αυτή του Δημοτικού Σχολείου του Βώλακα συνεισέφερα και εγώ. Βεβαίως το μερίδιο του λέοντος εισπράττει ο κυβερνητικός Βουλευτής, όπως και το μερίδιο της ευθύνης που τον βαρύνει σε αντίστοιχη περίπτωση. Αλλά συνέβαλαν και οι κάτοικοι του Βώλακα και οι δημοτικοί άρχοντες και εμείς οι Βουλευτές, ώστε να αποφευχθεί μια υποβάθμιση του σχολείου.

Αντίθετα όμως με τον Βώλακα, επισκέφτηκα τον Δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι έχουμε ένα ανάλογο πρόβλημα και στο σχολείο του Παρανεστίου, το οποίο είναι διθέσιο και μάλιστα με μία ανομοιογενή κατανομή των τάξεων, δηλαδή είναι Α’, Γ’, Δ’ μία τάξη και Β’, Ε’, ΣΤ’ η άλλη τάξη. Βεβαίως ο αριθμός των μαθητών είναι μικρός, αλλά θεωρώ ότι εάν προσεγγίσουμε το ζήτημα της εκπαίδευσης με αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια, συγχωνεύουμε τάξεις, απομακρύνουμε δασκάλους, μειώνουμε αριθμό διδασκόντων, αυτό είναι μια λογική που βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Γιατί όταν το σχολείο αδυνατίζει, γιατί όταν το Κέντρο Υγείας για παράδειγμα δεν στελεχώνεται, όταν φεύγει το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, όταν κλείνει το υποκατάστημα της Τράπεζας, είναι μοιραίο να φύγουν και οι κάτοικοι. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει το Δημοτικό Σχολείο Παρανεστίου να λειτουργήσει ως τριθέσιο λειτουργικά. Δεν χρειάζεται να υπάρξει δηλαδή οργανική θέση, αλλά μπορεί να βοηθηθεί με δασκάλους. Έχω έρθει σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Διδασκόντων και ξέρω ότι υπάρχει επαρκής αριθμός δασκάλων, ικανών να καλύψουν αυτή την επιπλέον θέση. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφτώ το Υπουργείο Παιδείας και θα δω τι δυνατότητες υπάρχουν, έτσι ώστε και το σχολείο του Παρανεστίου να έχει μια αντιμετώπιση ανάλογη με αυτή του Βώλακα».

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, «τα οποία κυριαρχούν δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ με αρνητικό πρόσημο. Είναι μια ιστορία με πολύ μεγάλη ένταση, η οποία τροφοδοτεί και φυγόκεντρες τάσεις και απογοητεύει τον κόσμο μας. Εμείς εδώ στη Δράμα τουλάχιστον μπορούμε και συζητάμε χωρίς αντιπαλότητες και ακραίες αντιδράσεις». Στη συνέχεια ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία για εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024. Κάλπες θα υπάρχουν στο Διοικητήριο, το Δημαρχείο Προσοτσάνης και στο ΚΑΠΗ του Αγίου Αθανασίου.

«Καλούμε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στις εκλογές. Να εκλέξουν τους συνέδρους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, για να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση, γιατί υπάρχει μια αναλογικότητα ανάμεσα στην ψήφο και στους πόσους εκλέγουμε. Να υπάρξει δηλαδή η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση της οργάνωσης της Δράμας και να πάμε σε ένα συνέδριο όπου θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ηγεσίας ουσιαστικά που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσουμε στις 24 του μήνα να πάμε κατά το δυνατόν ενωμένοι στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τον ΣΥΡΙΖΑ τον έχει ανάγκη η κοινωνία, οι δοκιμαζόμενες τάξεις, αυτοί που θίγονται από την πολιτική Μητσοτάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών λόγω των εσωκομματικών του προβλημάτων», πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος.