ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «PROJECT ΔΡΑΜΑ 2020» ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

 

 

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, με 21 συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη (19 τακτικά και 2 έκτακτα). Η όλη συνεδρίαση κράτησε περίπου δυόμιση ώρες, ενώ για πρώτη φορά από τότε που, λόγω παρουσίας κορωνοϊού, οι συνεδριάσεις γίνονται με αυτόν τον τρόπο, τέθηκαν προημερησιάς διάταξης συζήτησης θέματα. Από τη συνεδρίαση απείχε η παράταξη «Project Δράμα 2020», καθώς με επιστολή της προ τον Πρόεδρο του σώματος κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση δια ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών, με φυσική παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων στην αίθουσα συνεδριάσεων και με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων. Μάλιστα, η παράταξη επισημαίνει ότι «θα απέχουμε από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έως ότου αυτές πραγματοποιηθούν διά ζώσης». Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με αφορμή και με κάποια τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, υπήρξαν και άλλες φωνές από πλευράς αντιπολίτευσης που ζήτησαν να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις με φυσική παρουσία.

Στα προημερήσιας διάταξης θέματα, ξεχώρισε η αναφορά του επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιου Ηλιόπουλου σχετικά με τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση, την αποκαλούμενη και ως Σιδηροδρομική Εγνατία, και την χάραξη που αφήνει εκτός τη Δράμα, ένα θέμα που ανέδειξε και με σχετική αρθρογραφία ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστας Κατσιμίγας. Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είμαστε αποκλεισμένοι» και ζήτησε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του σώματος για το θέμα, με κλήση να παραβρεθούν και όλες οι περιφερειακές παρατάξεις ή και όποιος άλλος είναι σχετικός με το θέμα. Για το ίδιο θέμα, στη συνέχεια της συνεδρίασης, από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, εκ μέρους του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, ανέφερε πως έχουν γίνει επαφές με τον Δήμαρχο της Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ κ. Απόστολο Παυλίδη. Όπως είπε, αναμένεται η μελέτη και στη συνέχεια θα ενημερωθεί το σώμα και θα εξεταστούν οι κινήσεις που θα γίνουν. «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης. Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Μιχάλης Τάσσου, ο οποίος επεσήμανε ότι τόσο με τις Φυλακές όσο και με το Μουσικό Σχολείο, αποδείχτηκε ότι η Δράμα έχει φωνή. «Αυτή τη φωνή θα την χρησιμοποιήσουμε και για να αλλάξουμε ότι έχει σχεδιαστεί για τη Δράμα», πρόσθεσε ο κ. Τάσσου.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε από την παράταξη «πόλη+ζωή» αφορούσε την καθυστέρηση στον σχεδιασμό για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και την Ονειρούπολη, καθώς ήδη, όπως ειπώθηκε, θα έπρεπε να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν λόγω κορωνοϊού. Απαντώντας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Γιώργος Δεμερτζής σημείωσε πως η προετοιμασία του Φεστιβάλ γίνεται ώστε αυτό να διεξαχθεί κανονικά, αλλά με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ κινείται για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας. Μάλιστα, υπάρχει αίτημα για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού κι εφόσον αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε η δημιουργία της πλατφόρμας θα γίνει από το ίδιο το Φεστιβάλ. Σίγουρα πάντως, ολοκλήρωσε ο κ. Δεμερτζής, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα υπάρχει η δυνατότητα για διαδικτυακή παρακολούθησή του.

Όσον αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης παρουσιάστηκε συναινετικό κλίμα και τα περισσότερα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα. Μάλιστα, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού πέρασε ομόφωνα, μετά από συγκερασμό της εναλλακτικής πρότασης της παράταξης «πόλη+ζωή» με αυτή της Δημοτικής Αρχής.