ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ Μ. ΜΛΕΚΑΝΗ («ΠΟΛΗ+ΖΩΗ»), ΣΤ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ («ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ») ΚΑΙ Γ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ («ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»)

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Κοινή συνέντευξη τύπου για το θέμα του Κολυμβητηρίου Δράμας, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, μετά από περίπου έναν μήνα που παρέμενε κλειστό, παραχώρησαν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας κ.κ. Μιχάλης Μλεκάνης («πόλη+ζωή»), Στέργιος Ηλιόπουλος («Αυτοδιοίκηση Πολιτών») και Γιάννης Στεφανίδης («Λαϊκή Συσπείρωση»). Στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και οι τρεις επικεφαλής επέρριψαν ευθύνες στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας για το θέμα του Κολυμβητηρίου, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και ενέργειες από την πλευρά της.

 

«Δεν μπορεί να κρύβεται η Δημοτική Αρχή»

 

Αρχικά τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μλεκάνης, ο οποίος ανέφερε ότι «ο Κολυμβητικός Όμιλος, ένας ιστορικός αθλητικός σύλλογος με διακρίσεις πανελληνίως, δεν έχει καμιά αρμοδιότητα τεχνικών παρεμβάσεων στο Κολυμβητήριο» και πρόσθεσε: «Η Δημοτική Αρχή όφειλε και οφείλει να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες εργασίες με υπευθυνότητα. Κατανοούμε την αγωνία των μελών του Κολυμβητικού, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ανάληψη ευθυνών που ανήκουν στον Δήμο. Είναι και δικό του λάθος η ανάληψη αυτών των ευθυνών και του το αποδίδουμε ευθέως. Τα εκατοντάδες μέλη του ζητούν πρώτα από όλα προστασία της ζωής τους και της ασφάλειάς τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο ας τα διαφυλάξει, αντί να προσπαθεί να χρησιμοποιεί τον αριθμό των μελών του για να πιέζει έμμεσα τις δημοτικές παρατάξεις να σιωπούν και να γίνονται συνένοχες στο έγκλημα να ανοίγει το Κολυμβητήριο χωρίς υπεύθυνη διαβεβαίωση από τους μηχανικούς του Δήμου Δράμας για την ασφάλεια των παιδιών. Αυτό αφορά το Δ.Σ. και μόνο και όχι τα εκατοντάδες μέλη. Ο Κολυμβητικός Όμιλος στηρίχθηκε από τον Δήμο Δράμας στο παρελθόν και πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται, γιατί όλοι είμαστε χαρούμενοι με τις επιτυχίες του». Επίσης, ο κ. Μλεκάνης σημείωσε: «Το άνοιγμα του Κολυμβητηρίου χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή διαβεβαίωση από τον Δήμο Δράμας ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την ζωή και την ασφάλεια όσων το χρησιμοποιούν είναι για εμάς έγκλημα. Οφείλει άμεσα η Δημοτική Αρχή να απαντήσει στα ερωτήματα: Διασφαλίζεται η ζωή και η ασφάλεια όσων επισκέπτονται το Κολυμβητήριο; Υπήρξε τεχνικός έλεγχος του Κολυμβητηρίου από τους μηχανικούς του Δήμου Δράμας μετά την πτώση τμήματος από δοκάρι της οροφής, τεχνική μελέτη για τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης και υπεύθυνος έλεγχος μετά την ολοκλήρωση όποιων εργασιών πραγματοποιήθηκαν;». Ακόμη, ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» στάθηκε στην έκθεση της τριμελούς επιτροπής ελέγχου επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών, με την οποία διαπιστώνονταν «ρωγμές μεγάλου εύρους, αποφλοίωση και αποκόλληση υλικού από τα φέροντα στοιχεία με αποτέλεσμα απώλεια διατομής σκυροδέματος και σημαντική οξείδωση οπλισμού» και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να ανοίγει το Κολυμβητήριο, όταν στην πράξη αποδείχθηκε η επικινδυνότητα που επισημαίνεται στην εν λόγω έκθεση, χωρίς να υπάρχει διαβεβαίωση των μηχανικών του Δήμου για την εξάλειψη του κινδύνου για την ζωή και την ασφάλεια των παιδιών;». Ο κ. Μλεκάνης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να μιλήσει και να «ας αναλάβει τις ευθύνες της», επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να κρύβεται, όταν υπάρχουν θέματα ασφάλειας της ζωής όσων επισκέπτονται το Δημοτικό Κολυμβητήριο».

 

«Πρέπει να προχωρήσει η αποξήλωση της σκεπής»

 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση ελέγχου από την τριμελή επιτροπή ελέγχου επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών, στην οποία αναφέρονταν ότι «απαιτείται και προτείνεται άμεσα η διενέργεια μη καταστροφικών ή καταστροφικών ελέγχων με τη χρήση εξειδικευμένων οργάνων μέτρησης της αντοχής του σκυροδέματος και του οπλισμού», καθώς και η σύνταξη «από εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο όχι μόνο των αποτελεσμάτων αλλά και της αντιμετώπισης αυτό με συγκεκριμένους τρόπους». Όπως σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, «αυτό το έγγραφο το έχει στα χέρια της η Δημοτική Αρχή από τον Μάρτιο του 2017. Και γνωρίζοντας ότι υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό του Δήμου για παρεμβάσεις θεωρώ πως ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα είναι εγκληματικό». «Θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή αντί να κάνει έργα θεαθήναι, θα έπρεπε να προχωρήσει στην μελέτη, να προχωρήσει στον έλεγχο της κατασκευής του Κολυμβητηρίου» ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως πρέπει να προχωρήσει από εδώ και πέρα, μετά από αυτόν τον έλεγχο, η αποξήλωση της σκεπής. Έχουμε προτείνει μετά την αποξήλωση να υπάρχει μια προσωρινή λύση, όπως έχει γίνει και στο Δήμο Τρικάλων, με μια τέντα για να προστατευθούν και οι κολυμβητές και οι εργαζόμενοι μέσα στο Κολυμβητήριο από τις χειμερινές συνθήκες και να βρούμε έναν τρόπο, με κάποια διαδημοτική συμμετοχή, ώστε να μπορέσει να γίνει ένα καινούριο Κολυμβητήριο». Ο κ. Ηλιόπουλος, ακόμη, τόνισε ότι «προηγείται η ασφάλεια», επισημαίνοντας ότι «η Δημοτική Αρχή «αν ήταν έτοιμη, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κάποιο πρόγραμμα που τρέχει και λήγει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και να βάλει χρήματα στο ήδη υπάρχον Κολυμβητήριο, γιατί υπάρχει ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων».

 

«Άμεσα να μπει ο στόχος η κατασκευή νέου Κολυμβητηρίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις»

 

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Στεφανίδης χαρακτήρισε ως «τρύπα στο νερό» όσες προσπάθειες έχουν γίνει για το Κολυμβητήριο, καθώς «Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έχει δαπανήσει πάνω από 70.000 ευρώ για την υπόθεση αυτή, η σημερινή Δημοτική Αρχή λέει ότι θα δαπανήσει και είναι στο στάδιο των ερευνών και των μελετών. Και πιο μπροστά είχαν γίνει παρεμβάσεις». Ο κ. Στεφανίδης συνέχισε λέγοντας ότι «επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τον Αύγουστο του 2018 λήγει η διορία που έχει δοθεί για τη λειτουργία του συγκεκριμένου αθλητικού κέντρου». «Σε μια πόλη, όπου υπάρχουν πάνω από 700 παιδιά που αθλούνται και πάνω από 400 ενήλικες –πληρώνουν για αυτές τις δράσεις όλοι αυτοί οι αθλούμενοι, που δεν θα έπρεπε να πληρώνουν δεκάρα τσακιστή-, σε μια πόλη που δεν είναι κοντά στη θάλασσα, αλλά έχει αυτό το ενδιαφέρον, απαιτείται άμεσα να μπει ο στόχος η κατασκευή νέου Κολυμβητηρίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα εδώ και τώρα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Για όσο διάστημα μεσολαβήσει μέχρι να γίνει αυτό πράξει, οφείλει ο Δήμος από τις πολυποίκιλες άυλες δραστηριότητες που έχει ένα μέρος να διαθέσει για αυτή τη λειτουργία προσωρινά, έστω κι αν αυτό έχει θνησιγενή χαρακτήρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».