ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ Κ.Κ.Ε

 

Με μια λιτή τελετή πραγματοποίησε η Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε. κατάθεση στεφάνων την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών-μαχητών από το Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας, στον χώρο του Α’ νεκροταφείου Δράμας.

Στην σύντομη ομιλία, ο Γραμματέας της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ Γιώργος Πυργελής ανέφερε: «Τιμάμε σήμερα όλους όσους με το όπλο στο χέρι στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στο τέρας του Φασισμού-Ναζισμού, στην τριπλή κατοχή. Όλους όσους θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τιμάμε επίσης αυτούς που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους όπως οι 114 που εκτελέστηκαν σε αυτό το σημείο, με απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου Δράμας από το μετεμφυλιακό κράτος, που πάλεψαν να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

80 χρόνια μετά την 28η Οκτώβρη του 1940 και την κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τα συμπεράσματα αυτής της περιόδου μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες, να φωτίσουν την αναγκαία λαϊκή ενότητα, απέναντι στην ψευδεπίγραφη “εθνική ομοψυχία” που επικαλούνται οι εκμεταλλευτές του λαού. Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας που γεννά τον φασισμό, τους πολέμους, τις κρίσεις. Σήμερα η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αποκτά πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζει με την πάλη:

 

 

-Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

-Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

-Για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Για να μη βρεθεί ο λαός “κάτω από τη σημαία” των εκμεταλλευτών του, αλλά να χαράξει το δικό του δρόμο για τη δική του εξουσία, να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει σε μια κοινωνία με πραγματική λαϊκή ευημερία: Το Σοσιαλισμό- Κομμουνισμό».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε. και από το παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.