Οι αναπτυξιακές προοπτικές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης που είχε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Σπύρος Γεωργάτος και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ κ. Γιώργος Αγγελόπουλος με μέλη Δ.Ε.Π. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπροσώπους τοπικών φορέων και Βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συμμετείχαν οι Βουλευτές κ. Δημήτρης Ρίζος, κ. Γιώργος Καϊσάς, κ. Νατάσα Γκαρά, κ. Μουσταφά Μουσταφά, κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης και κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Πρυτανεύων του Δ.Π.Θ. κ. Σταύρος Τουλουπίδης, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ. Χρήστος Μαστροκώστας, ο Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Παντελής Μπότσαρης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κ. Άννα Μεμετζή, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου και το μέλος του Προεδρείου του ίδιου Συλλόγου κ. Ελένη Λάφτση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «η συζήτηση για το μέλλον της Νομικής Σχολής Θράκης πλαισιώθηκε από ευρύτερους προβληματισμούς σχετικά με το ακαδημαϊκό και αναπτυξιακό αποτύπωμα του Δ.Π.Θ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και πανελλαδικά. Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου πρότεινε την πραγματοποίηση μιας επιπλέον διευρυμένης συνάντησης στις αρχές Μαρτίου όπου το Δ.Π.Θ. θα παρουσιάσει τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή πρόταση που έχει καταθέσει».