ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

 

Σειρά ερωτήσεων προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατατέθηκαν από τη Βουλευτή Ν. Δράμας και Τομεάρχη Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Με την ερώτηση με θέμα «Αδικίες σε βάρος των φοιτητών από τη μη αντιστοίχιση Τμημάτων», Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν στην Υπουργό Παιδείας το ζήτημα της αδικίας στις μετεγγραφές που υφίστανται οι πρωτοετείς φοιτητές Τμημάτων που βρίσκονται το έτος 2020 χωρίς αντιστοιχία, ενώ το 2019 εντάσσονταν στον κατάλογο με τις αντιστοιχίες Τμημάτων, ζητώντας να μάθουν, μεταξύ άλλων, «σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία για την αντιστοίχιση των Τμημάτων».

Στην ερώτηση με τίτλο «Άμεση ανάγκη κάλυψης θέσεων ΔΕΠ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας», η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία της κ. Κεφαλίδου, η κ. Κεραμέως καλείται να απαντήσει με στοιχεία για τις θέσεις ΔΕΠ των ΑΕΙ από τα ακαδημαϊκά έτη 2010-11 μέχρι 2019-20, ενώ επίσης τίθεται και το ερώτημα «,ε πόσες πρόσθετες νέες θέσεις έχει πρόθεση το Υπουργείο να ενισχύσει τα πανεπιστήμια για την αναπλήρωση των συσσωρευμένων διδακτικών κενών;».

Στην ερώτηση της κ. Κεφαλίδου, με θέμα «Ελλιπή τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης της διασποράς του Covid-19 στις ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης», η οποία πέρα από την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, απευθύνεται και στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, η Δραμινή Βουλευτής θέτει ζητήματα που αφορούν την τήρηση των υγειονομικών κανόνων από τις ιδιωτικές, φροντιστηριακές μονάδες, την ενθάρρυνση της τηλεκπαίδευσης, ζηώντας να μάθει ποια άμεσα μέτρα «προτίθεστε να αναλάβετε για να αποφύγουμε στο εγγύς μέλλον την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης;»

Με την ερώτηση με θέμα «Σε αδιέξοδο οι εκλογές των εκπαιδευτικών αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων μετά την απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων», η κ. Κεφαλίδου θέτει στην κ. Κεραμέως, μεταξύ άλλων, το ερώτημα, αν «θεωρείτε ότι εξασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία των Συμβουλίων με τα διορισμένα κομματικά στελέχη σας (οι πρόσφατα τοποθετημένοι από εσάς Διευθυντές Εκπαίδευσης και δυο διορισμένα από το Υπουργείο μέλη) και χωρίς την παρουσία εκλεγμένων αιρετών;».

 

«Εκτός δομών ΚΔΑΠ χιλιάδες παιδιά λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης»

 

Επίσης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, μαζί με συναδέλφους της από το Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς ους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Ανάπτυξης κ. Αδώνι Γεωργιάδη, με θέμα «Εκτός δομών ΚΔΑΠ χιλιάδες παιδιά λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης».

Οι Βουλευτές ζητούν να μάθουν τις ενέργειες που θα γίνουν «ώστε να δοθεί μια άμεση, οριστική και δίκαιη λύση στο μείζον αυτό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα». Επίσης σημειώνουν πως «το σύνολο των ιδιωτικών δομών ΚΔΑΠ έχει υποστεί μείωση των προσφερόμενων θέσεων σε ποσοστό έως και 70%, με αποτέλεσμα πολλές δομές να υπολειτουργούν και αρκετές να οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο με συνέπεια δεκάδες εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις (π.χ. παιδαγωγοί, νηπιαγωγοί, ειδικοί παιδαγωγοί κλπ) που απασχολούνται σε αυτές να βρίσκονται μπροστά στον ορατό κίνδυνο της ανεργίας», ρωτώντας, μεταξύ άλλων, ποιος είναι ο σχεδιασμός «σας ως προς το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ΚΔΑΠ (δημοτικά και ιδιωτικά). Πότε επιτέλους θα διαμορφωθεί ένα σταθερό, σύγχρονο, δίκαιο και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο;».