Τ.Ε. ΔΡΑΜΑΣ Κ.Κ.Ε.

 

Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

Συνάντηση με τον Διοικητή της Δομής Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Δράμα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε. την Παρασκευή 16/10.

Από την εκτενή ενημέρωση και παρά τη διαπίστωση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στη Δομή, επισημάνθηκαν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις. Η ύπαρξη μόνο ενός γενικού γιατρού από τον ΕΟΔΥ για πληθυσμό 400 ανθρώπων δεν μπορεί να καλύψει στο ελάχιστο τις ανάγκες του. Παρόλο που έχουν γίνει οι εγγραφές στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μόνο εκπαιδευτικοί για τις τάξεις υποδοχής στα δημοτικά σχολεία έχουν προσληφθεί ενώ παραμένουν κενές οι θέσεις στη δευτεροβάθμια. Επίσης δεν έχουν προσληφθεί νηπιαγωγοί με συνέπεια να μη λειτουργεί το νηπιαγωγείο που υπάρχει μέσα στη Δομή. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι αποκλεισμένα από την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς δεν πραγματοποιείται η μετακίνησή τους από τη Δομή στα σχολεία τους. Η Περιφέρεια, που έχει την ευθύνη για τις μετακινήσεις των μαθητών, έχει διενεργήσει δυο άκαρπους διαγωνισμούς και προχωρά σε τρίτο με τους ίδιους όρους, πολύ χαμηλή αποζημίωση – χρηματοδότηση που δεν καλύπτει τα έξοδα, που σημαίνει ότι ο αποκλεισμός των παιδιών θα παραταθεί. Ο βρεφονηπιακός σταθμός που λειτουργούσε μέσα στη Δομή με υποτυπώδη, ως ακατάλληλο, εξοπλισμό, δεν λειτουργεί αφού η μοναδική εργαζόμενη με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, είναι σε αναρρωτική άδεια. Είναι απαράδεκτο μέσα Οκτώβρη να είναι αποκλεισμένα από την εκπαίδευση σχεδόν 150 παιδιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Με προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω του Δήμου και εργολαβικό συνεργείο, με ανανεώσεις και παρατάσεις καλύπτονται οι ανάγκες καθαριότητας. Συνηθισμένο φαινόμενο η ομηρία των εργαζομένων, που έρχονται αντιμέτωποι με χίλια μύρια προβλήματα, με ευέλικτες μορφές εργασίας, με πλήρη εντατικοποίηση.

Αν και νομικά οι δομές έχουν περάσει στο Υπουργείο Μετανάστευσης, η δραστηριοποίηση των διάφορων ΜΚΟ, που ξεκοκαλίζουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια παράγοντας, δήθεν, ανθρωπισμό, καλά κρατεί δίνοντας άλλοθι στο Υπουργείο, στην Κυβέρνηση γενικότερα, για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση που είναι κανόνας, με τις ασαφείς και επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, που τις χρησιμοποιούν για αποποιούνται των ευθυνών τους. Μεγάλο πρόβλημα με τις επιλογές της Κυβέρνησης να βαφτίζει τους πρόσφυγες μετανάστες και ν’ αρνείται να δώσει άσυλο σε ανθρώπους που το δικαιούνται. Οι διαδικασίες παραμένουν χρονοβόρες. Η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, που χωρίς στέγη, εισόδημα, δουλειά σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται μέσα από προγράμματα, ΕΣΤΙΑ – ΗΛΙΟΣ, που ένα μέρος μπορούν να καλύψουν. Σε όσους έχει εγκριθεί τα αιτήματα ασύλου, η πολιτική της Ε.Ε. με τον περιβόητο Κανονισμό του Δουβλίνου τούς εμποδίζει να ταξιδέψουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, όπως η Γερμανία, παρά μόνο για διάστημα τριών μηνών, μετατρέποντας έτσι την Ελλάδα σε μια αποθήκη ψυχών ακόμα και όσους τα αστικά κράτη έχουν αναγνωρίσει ως θύματα γενοκτονιών.

Η λογική του «ανθρωπίνως δυνατό», της διαχείρισης του προβλήματος, παραβλέποντας αιτίες και υπεύθυνους δεν δίνει λύσεις. Πολύ σημαντικό να απομονώνονται όσοι υποδαυλίζουν εκδηλώσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού. Αναγκαίο είναι οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, που από την πρώτη μέρα εκφράστηκαν από το λαό μας, να συνδυάζονται με τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Το κλιμάκιο του Κόμματος, δήλωσε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρέμβαση κοινοβουλευτικά, στην Περιφέρεια, για άμεση πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Ακόμη πιο αποφασιστικά διεκδικούμε ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης όσων προσφύγων παραμένουν στη χώρα και συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον εγκλωβισμό των χιλιάδων που έχουν άλλο προορισμό, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς, που αποτελούν και την αιτία του προσφυγικού προβλήματος.