ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Μ. ΣΧΟΙΝΑ
- Μ. Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Σχεδόν 460 εκ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την περίοδο 2014-2020 από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και αλλάζουν τη φυσιογνωμία του τόπου»
- Χρ. Μέτιος, Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ.: «Κύριο αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτουμε για την υλοποίηση του σχεδίου μας είναι το “ΕΣΠΑ της Περιφέρειας” και οι πόροι του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο καταλυτικός ρόλος της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε., αλλά και γενικότερα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις πολιτικές της, τους διαθέσιμους πόρους και όλα τα χρηματοδοτικά της εργαλεία, στην ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναδείχθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Α.Μ.Θ, την Παρασκευή 4 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.
«Η Ευρώπη αποδεδειγμένα βρίσκεται στο πλευρό της Περιφέρειας, των Δήμων και των επιχειρήσεων της περιοχής και σχεδόν 460 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την περίοδο 2014-2020 από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και αλλάζουν τη φυσιογνωμία του τόπου», ανέφερε στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.
Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), εντάσσονται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής, τα οποία αποτελούν εργαλεία της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε., καθώς και από τις άλλες Πολιτικές της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), τα οποία συμβάλλουν κι αυτά στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Στον καθοριστικό ρόλο της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. για την πραγματοποίηση μιας σειράς έργων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στάθηκε και ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Μέτιος στην ομιλία του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «κύριο αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτουμε για την υλοποίηση του σχεδίου μας είναι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αυτό που λέμε “ΕΣΠΑ της Περιφέρειας”, και οι πόροι του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο». Μάλιστα, ο κ. Μέτιος παρουσίασε και μια σειρά έργων, τα οποία αλλάζουν την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συμβολή της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.
Ειδικότερα, ο κ. Μέτιος, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου της διοίκησής του για την περιφερειακή ανάπτυξη, στάθηκε σε έργα, εμβληματικού χαρακτήρα και υψηλού προϋπολογισμού, τα οποία χρηματοδοτούνται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, από πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, όπως είναι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τη Δράμα με την Καβάλα, προϋπολογισμού 63.298.884 ευρώ, ο κάθετος οδικός άξονας του Έβρου, προϋπολογισμού 45.216.145 ευρώ, η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου σε 6 πόλεις της Περιφέρειας (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα), σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ, με την Περιφέρεια να συμβάλλει με 29.608.416 ευρώ ή η κατασκευή του άξονα Ξάνθη-ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με την Περιφέρεια να συμβάλλει στην κατασκευή ενός υποτμήματος, με προϋπολογισμό 10.780.849 ευρώ.
Φυσικά, χάρη στην Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε., υλοποιούνται και έργα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είτε σε υγειονομικό επίπεδο, με τη διάθεση πόρων τόσο για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές όσο και για προσωπικό στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας όλης της Περιφέρειας, είτε σε οικονομικό επίπεδο, με το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για 25.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως «παρά τα προβλήματα που υπήρξαν, είμαι βέβαιος ότι με τη λύση που δόθηκε θα ολοκληρωθεί και οι επιχειρήσεις θα λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται».
Μάλιστα, ο κ. Μέτιος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο νέο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2021-2027, «το οποίο θα είναι ακόμη μεγαλύτερο», τονίζοντας πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού, συνδυαστικά με την υλοποίηση του τρέχοντος σχεδίου.
Η εκδήλωση στην Κομοτηνή είχε ως θέμα τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της Ελλάδας, και ειδικότερα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ακριβώς αυτό αναδείχθηκε μέσα από τις ομιλίες τόσο του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχοινά, όσο και του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Μέτιου. Παρόντες στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κομοτηνής ήταν μια σειρά εκπροσώπων της περιοχής, όπως Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σχοινάς πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Θράκη, έχοντας μια σειρά επαφών με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, σχετιζόμενο κυρίως με το χαρτοφυλάκιο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφτηκε τον Μεθοριακό Σταθμό στους Κήπους Έβρου, όπου είχε συναντήσεις με στελέχη της Frontex και αξιωματικούς στη Γέφυρα του Έβρου, το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό και έχει χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, το Επαγγελματικό και
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης όπου ανακηρύχτηκε Επίτιμο Μέλος, καθώς και τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» στη Ξάνθη. Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς, κατά τη διήμερη παρουσία του στη Θράκη, εγκαινίασε το Κέντρο Ενημέρωσης Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή, ενώ ως αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών είχε κοινή συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα και τον Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης κ. Μπιλάλ Καρά Χαλίλ.
Ο κ. Σχοινάς στην ομιλία του στην Κομοτηνή, αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του, σημειώνοντας ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής περιλαμβάνει την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, το μεταναστευτικό, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, την ενσωμάτωση, τον Πολιτισμό, τον διαθρησκευτικό διάλογο και την συνύπαρξη, την ανεκτικότητα στο διαφορετικό και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού ή κάθε άλλης μορφής θρησκευτικού εξτρεμισμού, «που δεν ταιριάζουν με την ποικιλόμορφη ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, τις αξίες, τις ευκαιρίες, την κινητικότητα, τον σεβασμό στην ιστορική μας ταυτότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Η Θράκη είναι η καρδιά του πολιτικού, δημοκρατικού και κοινωνικού, κοινού ευρωπαϊκού στοιχείου, καθρεφτίζει το σπουδαίο πολυπολιτισμικό μας ψηφιδωτό, αλλά και την σπουδαιότητα των κοινωνικών μας κατακτήσεων, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που αποτελείται από ένα μοναδικό πλαίσιο αρχών και αξιών που μόνο εδώ, στην Ευρώπη, μπορεί κάποιος να τις βρει συγκεντρωμένες, όλες μαζί», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σχοινάς και συνέχισε λέγοντας: «Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι οι κατακτήσεις που πετύχαμε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι διαχρονικά για να δημιουργήσουμε το αρτιότερο πολιτικό σύστημα, το πιο σύγχρονο δημοκρατικό πλαίσιο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος και που η Ελλάδα έκανε κτήμα της τα τελευταία 40 χρόνια της ένταξης της στην Ενωμένη Ευρώπη, που περήφανα γιορτάζουμε φέτος όλοι οι Έλληνες μαζί».
Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε και για άλλες προτεραιότητες της Ε.Ε., όπως η Πράσινη Συμφωνία, ενώ στάθηκε και σε ζητήματα της πανδημίας, επισημαίνοντας πως «στην τωρινή δύσκολη συγκυρία ίσως τη κρισιμότερη σε βάθος γενεών, χτίζουμε το κοινό μας μέλλον σε τέσσερα κρίσιμα ευρωπαϊκά εργοτάξια», τα οποία είναι η Υγεία, η Οικονομία, η Μετανάστευση και η Γεωπολιτική της Ευρώπης.