Μετά το επίδομα στέγασης τώρα και για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ οι δικαιούχοι αδυνατούν να κάνουν αίτηση καθώς υπέβαλλαν νέες φορολογικές δηλώσεις και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει στείλει την επικαιροποιημένη λίστα των εισοδημάτων των δικαιούχων στην ΗΔΙΚΑ.

Ανάλογο πρόβλημα έχουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης. Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών του Dikaiologitika News όσοι υπέβαλαν νέες φορολογικές δηλώσεις δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης καθώς το σύστημα τους βγάζει την αίτηση άκυρη.

Μάλιστα όπως καταγγέλλει στο Dnews αναγνώστης προσπαθεί εδώ και τρεις εβδομάδες και εκείνος και το Κέντρο Κοινότητας που πήγε να υποβάλλουν και το σύστημα εμφανίζει την καρτέλα παροχής ΚΕΑ με τις φορολογικές δηλώσεις 2019. Όπως μας εξηγεί κάλεσε τον ΟΠΕΚΑ και την ΗΔΙΚΑ και η απάντηση τους είναι ότι δεν έχει στείλει το Υπουργείο Οικονομικών τις Νέες Φορολογικές Δηλώσεις 2020 για να τις εντάξουν στο ΚΕΑ 2021.

Ο εν λόγω δικαιούχος είναι ήδη άνεργος 34 μήνες και άνω των 50 ετών και φοβάται ότι θα χάσει το επίδομα Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News ο ΟΠΕΚΑ έχει ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας και αυτό με τη σειρά του έχει ζητήσει από την ΑΑΔΕ τα νέα στοιχεία ώστε να ενημερώσει η ΗΔΙΚΑ το σύστημα. Έτσι το θέμα αναμένεται να λυθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά και αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι κανένας από τους δικαιούχους δεν μπορεί οικονομικά να μείνει έστω και ένα μήνα χωρίς την καταβολή του!

Ωφελούμενες ομάδες

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πηγή: dikaiologitika.gr