Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το Καρναβάλι της Χωριστής, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας ενέκρινε τη σχετική επιχορήγηση για τη διοργάνωση, στην κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίασή του, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. Συγκεκριμένα το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με 28 θετικές ψήφους και 1 αρνητική την επιχορήγηση του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» με το ποσό των 22.000 ευρώ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης Καρναβάλι Χωριστής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 27 Φεβρουαρίου 2023.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 25 Ιανουαρίου 2023, όμως δεν είχε υπερψηφιστεί, καθώς δεν είχε λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων που ορίζονται από τη νομοθεσία για την επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται απαιτείται ευρεία πλειοψηφία από τα 2/3 των μελών του σώματος και εν προκειμένω στον Δήμο Δράμας χρειάζονται 22 θετικές ψήφοι, σε σύνολο 33 Δημοτικών Συμβούλων. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, για το θέμα είχαν ψηφίσει θετικά 21 Δημοτικοί Σύμβουλοι (και ένας αρνητικά) κι έτσι δεν είχε λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Έτσι το θέμα επανήλθε με νέα εισήγηση, με τροποποιημένο προϋπολογισμό και με νέο πρόγραμμα δράσεων, και ψηφίστηκε τελικά από τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων που απαιτούνται.

 

Εκδήλωση για τον εκτοπισμό των Εβραίων της Δράμας το 1943

 

Στην ίδια συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας ενέκρινε τη συνδιοργάνωση διήμερης εκδήλωσης με το σωματείο «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, πολιτιστικών και φυσικών μνημείων πόλης & περιοχής Δράμας» το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, σχετικά με τον εκτοπισμό των Εβραίων της Δράμας το 1943.

Πριν από 80 χρόνια, στις 4 Μαρτίου 1943 συνελήφθησαν όλοι οι Δραμινοί Εβραίοι και οικογένειές τους και φυλακίστηκαν στην καπναποθήκη Φαρατζή (θεατράκι Αγίας Βαρβάρας σήμερα). Ακολούθησε ο βίαιος εκτοπισμός τους από τις δυνάμεις της βουλγαρικής κατοχής και ο αφανισμός σχεδόν όλων, στην Τρεμπλίνκα και στο Άουσβιτς.

Παρόντες στις εκδηλώσεις θα είναι απόγονοι μιας οικογένειας Δραμινών Εβραίων, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι ζουν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και αναμένεται να επιστρέψουν με συγκίνηση στη γενέτειρα των γονέων. Συγκεκριμένα πρόκειται για εγγονούς και εγγονές του Αιμιλίου και της Ελβίρας Κακκή, η παρουσία των οποίων στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης προβάλλεται στις σελίδες του Τύπου της εποχής εκείνης.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 4 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί μικρή ταινία-ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή της οικογένειας στη Δράμα του Μεσοπολέμου, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά στην τελετή μνήμης των Δραμινών θυμάτων του Ολοκαυτώματος και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας. Προβλέπεται η παρουσία του Ραβίνου Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Βόλου, διπλωματικών εκπροσώπων, πολιτικών κ.ά. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με διάλεξη στον χώρο Spierer Hall του ξενοδοχείου Hydrama Grand Hotel.