ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΙΣΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

 

  • Τι ανέφερε ο Βουλευτής Χρ. Καραγιαννίδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Ανακοίνωση και από τη Ν.Ε. Δράμας της ΔΗΜΑΡ, η οποία καταδίκασε το περιστατικό
  • Ανακοινώσεις από τη ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας και τον Βουλευτή Δ. Κυριαζίδη (δημοσιεύονται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αν και δεν στάλθηκαν στην εφημερίδα «Εργασία… συν»)
  • Τι απάντησε ο Βουλευτής Χρ. Καραγιαννίδης

 

 

Και στη Δράμα, όπως και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας κολλήθηκαν αφίσες με το πρόσωπο του τοπικού Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Χρήστου Καραγιαννίδη και με το ερώτημα «…εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;;;». Το συγκεκριμένο περιστατικό, ταυτόχρονα και με άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 15 προς ξημερώματα Τετάρτης 16 Ιανουαρίου 2019 κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση (οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρίτης 15 και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου).

Για τη συγκεκριμένη πράξη συνελήφθησαν δύο άτομα (μετά από έρευνα σε οπτικό υλικό καμερών καταστημάτων στα σημεία όπου έγινε η ανάρτηση των αφισών), τα οποία προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, φέρονται ότι ομολόγησαν την πράξη τους, ορίστηκε τακτική δικάσιμος με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης και στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των δύο φερόμενων ως δραστών προχώρησε σε ανάρτηση των αφισών στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αργά το βράδυ της Τρίτης 15 Ιανουαρίου, γράφοντας: «Μόλις τις είδα σε όλο το κέντρο της Δράμας». Ανάλογες συλλήψεις ανακοινώθηκαν ότι πραγματοποιήθηκαν και σε Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξαν αντίστοιχες αναρτήσεις πανομοιότυπων σχεδιαστικά αφισών με μοναδική διαφορά το πρόσωπο του Βουλευτή.

Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, μετά τη συγκεκριμένη ενέργεια ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων σε τοπικό επίπεδο από κόμματα και Βουλευτές. Με τις ανακοινώσεις είτε λαμβάνονταν θέση για το θέμα είτε αυτές λειτουργούσαν ως απάντηση σε προηγούμενες ανακοινώσεις ή δημόσιες τοποθετήσεις.

Αρχικά, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης προχώρησε σε γνωστοποίηση της αφισοκόλλησης, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Συγκεκριμένα έγραψε:

«Από χτες στελέχη της Ν.Δ. κολλάνε αυτές τις αφίσες στην πόλη μου. Οι Γκοτζαμάνηδες της Δράμας βγήκανε από τα λαγούμια. Πιστεύουν ότι θα με τρομάξουν και μένα και τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μου Βουλευτές και Βουλεύτριες. Είναι βαθειά νυχτωμένοι οι φασίστες νεοδημοκράτες. Έχω μόνο δύο παρατηρήσεις, α) περιμένω κάποιο σχολιασμό από τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου γι’ αυτή την πρακτική β) έχω και καλύτερες φωτογραφίες για την επόμενη αφίσα. Και η απάντηση στην ερώτηση των Γκοτζαμάνηδων είναι ΝΑΙ θα την ψηφίσω την συμφωνία».

Επίσημη ανακοίνωση εκδόθηκε και από τη Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην οποία επισημαίνονταν ότι «Κανένας Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν εκφοβίζεται». Αναλυτικά σε αυτή αναφέρονταν τα εξής:

«Με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και στη συνέχεια την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίσθηκαν αφίσες με πρόσωπα των Βουλευτών στη Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και στη Δράμα με το πρόσωπο του Βουλευτή σ. Χρήστου Καραγιαννίδη, στον οποίο απευθύνεται το ερώτημα “εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;;;;”. Στους ανώνυμους (;;;) διακινητές του ερωτήματος αλλά και σε όσους επιτίθενται κατά των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δηλώνουμε ότι οι φασιστικού τύπου ενέργειες στοχοποίησης με αφίσες, με κακόβουλες προτροπές μέσω των κοινωνικών δικτύων ακόμη και με απευθείας απειλές μέσω τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων, δεν μας τρομάζουν ούτε θα μας εμποδίσουν να στηρίξουμε την πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη συμφωνία των Πρεσπών.

Καλούμε τη Ν.Δ. και τους εκπροσώπους της στο Νομό μας να μας πουν αν στελέχη της σχετίζονται με τέτοιες ενέργειες κι αν ναι, αν τους καταδικάζει. Ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, οφείλουν να αντιληφθούν τις τεράστιες ευθύνες τους και να πάρουν αποστάσεις από αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές. Καλούμε επίσης και όλα του Κόμματα του Δημοκρατικού Τόξου να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δράμας σύντροφο Χρήστο Καραγιαννίδη και σε όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες να απομονώσουν τέτοιου είδους ενέργειες.

Να γνωρίζουν καλά ότι κανένα στέλεχος ή Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κανένας Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν εκφοβίζεται από τέτοιες μεθόδους του υποκόσμου».

Θέση για το θέμα έλαβε και η Ν.Ε. Δράμας της ΔΗΜΑΡ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Σεβασμό στη Δημοκρατία – Stop στον εκφοβισμό». Αναλυτικά η θέση της ΔΗΜΑΡ Δράμας ήταν η εξής:

«Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και την επικείμενη ψήφιση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό ζήτημα ξαναζήσαμε στη χώρα μας σκηνές πολιτικού bullihg.

Ανώνυμα τηλεφωνήματα σε σπίτια Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που απειλούσαν αυτούς και τις οικογένειές τους, προσβλητικές και εξυβριστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο σε βάρος πολιτικών και στελεχών κομμάτων που έχουν ταχθεί υπέρ της Κυβέρνησης ή υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ή ενδεχομένως σκέφτονται να ψηφίσουν θετικά, αφισοκολλητές που γέμισαν πόλεις με αφίσες που εμπεριέχουν απειλές ή απεικονίζουν στραπατσαρισμένα πρόσωπα Βουλευτών που θα ψηφίσουν θετικά.

Το γεγονός ότι γεγονότα παρόμοια ή μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης είχαμε βιώσει ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα και στα χρόνια των μνημονίων και πως τότε τα ενθάρρυναν σε ένα βαθμό ή δεν τα αποδοκίμαζαν οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν δικαιολογεί τυχόν παρόμοιες πρακτικές ή συμπεριφορές από τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας.

Ούτε συμψηφίζονται, ούτε επικροτούνται, ούτε δικαιολογούνται σήμερα. Απλά πρέπει να καταδικάζονται από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και τα γεγονότα και όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτά. Έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια. Και αν και εφόσον είναι μέλη και στελέχη των κομμάτων αυτών να διαγράφονται άμεσα.

Για το λόγο αυτό προκαλούν αλγεινή εντύπωση ανακοινώσεις στελεχών της Ν.Δ. και της ΔΗΜ.Τ.Ο. στο Νομό Δράμας που είτε αποφεύγουν να καταδικάσουν ευθέως αυτά τα περιστατικά και πρακτικές, είτε να πάρουν δραστικά μέτρα κατά στελεχών τους που εμπλέκονται στις πρακτικές αυτές. και αναφέρονται σε ανάλογες πρακτικές του παρελθόντος ή καταδικάζουν τη σύλληψη μελών της για αφισοκόλληση, ενώ το πραγματικό πρόβλημα βέβαια δεν είναι η αφισοκόλληση αλλά οι απειλές κατά μελών του Κοινοβουλίου, που συνιστά βαρύτατο ποινικό αδίκημα.

Η Ν.Ε. της ΔΗΜΑΡ Δράμας καλεί όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα πέρα από τις πολιτικές διαφορές μας να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία, την Ελευθερία του Λόγου και το Δικαίωμα της Ελεύθερης Έκφρασης και κατά Συνείδηση ψήφου κάθε Βουλευτή του Κοινοβουλίου.

Διαφορετικά την τυχόν απαξίωση της πολιτικής ζωής και τον ευτελισμό της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά και η Δημοκρατία και η Χώρα και εμείς οι Πολίτες».

Για το συγκεκριμένο θέμα εκδόθηκαν και δύο ανακοινώσεις από τη ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας της Ν.Δ. (δημοσιεύονται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αν και δεν στάλθηκαν στην εφημερίδα «Εργασία… συν»).

Αρχικά στην πρώτη ανακοίνωση της ΝΟ.Δ.Ε., η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Ανδρούτσο και έχει τίτλο «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι» αναφέρονται τα εξής:

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Νομό συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο που ξεκίνησε από καιρό, πότε οδηγώντας στην Αστυνομία συμπολίτες μας που του άσκησαν κριτική και πότε δημοσίους λειτουργούς στις προϊστάμενές τους αρχές για τον ίδιο λόγο και για εκφοβισμό.

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο με την γνωστή του πλέον τακτική, όπως και οι παραπάνω ενέργειές του, μας οδηγούν σε άλλες εποχές, που όπως φαίνεται υιοθετεί και πρεσβεύει.

Και πάλι προκλητικώς και ψευδώς κατηγορεί και υβρίζει συλλήβδην τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας του Νομού. Βεβαίως ουδείς δίδει σημασία στα λεγόμενα και γραφόμενά του, καθόσον είμαστε μία γειτονιά και γνωριζόμαστε όλοι καλά.

Απλά ο αναφερόμενος και πολιτικά ανεπαρκής και ανασφαλής έχει την υποχρέωση να κατονομάσει, αλλιώς είναι ένας κοινός συκοφάντης και υβριστής. Την απάντηση θα του τη δώσει η Δραμινή κοινωνία».

Στη δεύτερη ανακοίνωση της ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας αναφέρονται τα εξής:

«Στη δεύτερη ανάρτηση στο διαδίκτυο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Νομό, κυνικά ομολογεί ότι είναι συκοφάντης και υβριστής, καθόσον κατονομάζει τους αφισοκολλητές, οι οποίοι βεβαίως δεν τυγχάνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ως ψευδώς ανέφερε στη πρώτη του ανάρτηση.

Έπειτα από την κυνική αυτή ομολογία του, η Δραμινή κοινωνία και ειδικότερα ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας αναμένει την από μέρους του ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ, αλλά και της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Νομού, που ασμένως έσπευσε να υιοθετήσει την κατάπτυστη ανάρτηση του μεγαλοσχήμονος Βουλευτή της, ο οποίος ξεπέρασε κάθε όριο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς – στάσης.

Υ.Γ. Αξιοσημείωτο τυγχάνει το γεγονός της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των αφισοκολλητών από πλευράς του Δημοκράτη, προοδευτικού και αγωνιστή για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Ανακοίνωση εκδόθηκε και από το Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη (ούτε αυτή στάλθηκε στην εφημερίδα «Εργασία… συν», αλλά δημοσιεύεται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας), στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η πολιτική αναισχυντία έχει και τα όριά της. Η ανάρτηση του “κοινοβουλευτικά” εκπροσώπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της Δράμας περί “βαθειά νυχτωμένων φασιστών νεοδημοκρατών” δείχνει το μέγεθος της πολιτικής αδιαντροπιάς ορισμένων που στην απελπισία και στην αμηχανία προς την δημόσια κριτική που ασκείται στην μηδέποτε λανθάνουσα “Αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της δεν διστάζουν να σπιλώνουν μία ολόκληρη παράταξη με ανοίκειες και παντελώς προσβλητικές εκφράσεις. Λησμονούν, όμως, ορισμένοι ότι η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την κριτική και την αντίθετη άποψη. Κινδυνεύει από αυτούς που αρνούνται την κριτική και συκοφαντούν τον πολιτικό τους αντίπαλο, βάζοντας κατά παντελώς αυθαίρετο τρόπο “ταμπέλες” όπου τους βολεύει. Αναμένω άμεσα τα αρμόδια όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να τον ανακαλέσουν στην τάξη.

Τέλος, παρά την προσπάθειά μου εντός του Κοινοβουλίου κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας να μου δοθεί ο λόγος, για τα όσα συκοφαντικά και υβριστικά ανέφερε από του βήματος της Βουλής ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τη Δράμας, κατά των στελεχών-μελών της Νέας Δημοκρατίας, αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθότι ο προεδρεύων κ. Κουράκης Τ., πεισματικά αρνήθηκε αυτό, κλείνοντας το μικρόφωνο.

Και για να θυμηθούμε την ιστορία, εκτός από “κοτζαμάνηδες” υπήρξαν και “εφιάλτες”…».

Για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση εκδόθηκε από πλευράς του κ. Χρήστου Καραγιαννίδη απαντητική ανακοίνωση, με τίτλο «Σχετικά με την κατά φαντασίαν “φίμωση” του κυρίου Κυριαζίδη». Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Μιας και η συζήτηση από πλευράς της Ν.Δ. γίνεται στη βάση της ελληνικότητας ή μη της Μακεδονίας, καλούμε τον κύριο Κυριαζίδη να ανοίγει κανένα λεξικό της ελληνικής γλώσσας πριν αποφασίσει να γράψει ένα κείμενο.

Τα υπόλοιπα ευφάνταστα που γράφει έχουν απαντηθεί.

Επίσης, ο λόγος στην ολομέλεια δίνεται μόνο επί προσωπικού. Εκτός κι αν ο κύριος θεωρεί ότι η Βουλή του ανήκει. Τέλος, και επειδή το ψέμα είναι δεύτερή του φύση, ένα μικρόφωνο κλείνει εφόσον έχει ανοίξει.

Στην περίπτωσή του δεν άνοιξε ποτέ».