Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

 

  • «Είμαι πολύ υπερήφανος που θα ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών»

 

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης ανέφερε τα εξής:

«Σίγουρα δεν μπορώ να φτάσω το καλλιτεχνικό εκτόπισμα του κ. Βορίδη ούτε την σκηνοθετική του επιμέλεια. Πάντως έχω να πω ως παραδοχή ότι τα λέει τσεκουράτα και είναι μια εξέλιξη αυτή, γιατί στο παρελθόν τα έπραττε κιόλας.

Το 2015 συνέβη κάτι εξαιρετικό και ιδιαίτερα διαλυτικό για το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Κέρδισαν οι ελαττωματικές ιδέες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς μεγάλη σας απογοήτευση και αυτό έσπασε ένα σερί σαράντα ενός χρόνων όπου εναλλασσόσασταν η Νέα Δημοκρατία με το Πα.Σο.Κ..

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ακολούθησε κάτι χειρότερο, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κέρδισε τις εκλογές θέτοντας τη Συμφωνία του Αυγούστου στην κρίση των Ελλήνων πολιτών και ξανακέρδισε τις εκλογές.

Προς μεγάλη σας ξανά απογοήτευση, αυτό δεν αποτέλεσε την παρένθεση που επιδιώκατε και μέσα και έξω από τη χώρα. Την επιθυμία σας αυτή μάλιστα προσπαθήσατε να την υλοποιήσετε με κάθε τρόπο, και σωστό και λάθος. Αυτό έφερε στα τέσσερα αυτά χρόνια που πέρασαν συγκεκριμένα πράγματα στη χώρα και υλοποιήθηκαν πολλά από αυτά που είχαμε προείπει πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Αυτό, όμως, που κυρίως σταμάτησε ήταν η κατηφόρα, το σπιράλ καταστροφής που είχε ακολουθηθεί τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων. Είναι δεδομένο ότι έχοντας κάνει έναν συμβιβασμό τον Αύγουστο του 2015 θα κινούμασταν για τρία χρόνια, όσο ήταν το μνημόνιο αυτό, στο μέτρο της υλοποίησής του, στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής.

Παρ’ όλα τα καταστροφολογικά σας σενάρια δεν πέσαμε έξω, ούτε η Κυβέρνηση έπεσε ούτε αυτό το Πρόγραμμα έμεινε ανεκπλήρωτο. Υλοποιήθηκε και μέσα σε αυτό το πλαίσιο που κινηθήκαμε έχουμε το δικαίωμα από τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου και πλέον και μέχρι τον Οκτώβριο που θα γίνουν εκλογές να υλοποιήσουμε και ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία και την ελληνική εξωτερική πολιτική και πολλά άλλα ζητήματα. Είναι αυτή η προσπάθειά μας να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα κάνοντας μικρά βήματα αλλαγών.

 

Να θυμίσω μόνο ότι υπήρξαν μέσα στα τρία χρόνια του μνημονίου και ζητήματα που παλέψαμε και διαπραγματεύτηκε το οικονομικό επιτελείο με τους Θεσμούς και επιτεύχθηκαν όλα αυτά: Η κατάργηση του πεντάευρου, η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, που τους οδηγήσατε στο πλήρες αδιέξοδο, οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν με τα ΤΟΜΥ, η αλλαγή του “Κλεισθένη” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η προσπάθειά μας να κάνουμε ένα Δημόσιο και αποδοτικό και δημοκρατικό και να λείπει η κάθε σκιά “μέσου” ή οποιουδήποτε άλλου “λαδώματος” γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, η απόδοση στα λαϊκά στρώματα του κοινωνικού μερίσματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η μη περικοπή των συντάξεων μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση, η ιθαγένεια -που κατά τον κ. Βορίδη είναι ατυχής επιλογή- σε παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, το σύμφωνο συμβίωσης, η ταυτότητα φύλου.

Λέμε, λοιπόν, ότι κάναμε πράγματα που έχουν αριστερό πρόσημο. Λέμε ότι κάναμε πράγματα που μπορούσαμε να τα κάνουμε και εκτός μνημονίου, αλλά τα κάναμε μέσα στο σκληρό πλαίσιο του μνημονίου. Τι έπεται; Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Η αύξηση του μισθού. Αλήθεια, γι’ αυτά τα πράγματα δεν θα έρθετε να ψηφίσετε; Θα κάνετε πάλι την καρδιά σας πέτρα και θα τα υποστηρίξετε; Η μη περικοπή του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η νέα ρύθμιση σε ασφαλιστικά ταμεία, η επιδότηση ενοικίου, στεγαστικού δανείου, το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δεν θέλω να πω πολλά, αλλά έχουν ειπωθεί πολλές φορές τις τελευταίες ώρες και χθες και σήμερα. Ήταν όμως ζητήματα ταυτοτικά, τα οποία επιλέξαμε να τα υλοποιήσουμε και τα υλοποιήσαμε, όπως ζήτημα ταυτοτικό είναι και η συμφωνία των Πρεσπών για να φθάσω και σε αυτό το περιβόητο ζήτημα. Πριν φθάσω, όμως, σε αυτό, να πω κάτι για τους Βουλευτές.

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για γυρολόγους. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει στις τάξεις της έναν Βουλευτή που ξεκίνησε από τη Νέα Δημοκρατία, πήγε στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, μεταπήδησε στη Δημοκρατική Αριστερά, πήγε στο Ποτάμι και κατέληξε σε εσάς. Τον βλέπετε αυτόν στα μάτια και του λέτε ότι είναι πολιτικός γυρολόγος; Η Νέα Δημοκρατία έχει Βουλευτή στις τάξεις της που ήταν στο Πα.Σο.Κ., πήγε στη ΔΗΜΑΡ και κατέληξε στη Νέα Δημοκρατία. Είναι πολιτικός γυρολόγος και αυτός; Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης έκρινε με βαριές κατηγορίες τον κ. Μπαργιώτα όταν προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μετά από λίγο διάστημα διεκδίκησε την ηγεσία αυτού του κινήματος. Είναι πολιτικός γυρολόγος;

Η επιλογή των ανθρώπων να κάνουν επιλογές ή όχι, η επιλογή των ανθρώπων να κάνουν επιλογές μέσα στο Κοινοβούλιο, που τους αρέσουν ή δεν τους αρέσουν, θα κριθεί σήμερα και θα ξεχάσουμε ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν; Πόσους Βουλευτές έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη από άλλα κόμματα; Πόσους Βουλευτές έχει η Νέα Δημοκρατία από άλλα κόμματα; Αυτοί συναλλάχθηκαν με έναν τρόπο; Έχουν πάρει κάποια οφέλη;

Για να τελειώσω με τους δύο ανθρώπους που κατ’ εξοχήν βρίζουν τους ανθρώπους που κάνουν διαφορετικές επιλογές από τα κόμματά τους, θυμόμαστε πού ήταν ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, πριν καταλήξουν στη Νέα Δημοκρατία; Όταν ο κ. Γεωργιάδης έλεγε “να δείτε γιατρό” σε μένα “που λέτε ότι θα φύγω από το ΛΑΟΣ” και μετά από μία εβδομάδα πήγε στη Νέα Δημοκρατία και έγινε Υπουργός, πήρε κάποια ανταλλάγματα και το έκανε αυτό;

Να κρατήσουμε, λοιπόν, χαμηλά λίγο την κριτική στους ανθρώπους που κάνουν διαφορετικές επιλογές από τα κόμματά τους, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ πάντοτε σε αυτή την επιλογή.

Και φθάνω στο Μακεδονικό. Από χθες στην πόλη μου, όπως και για πολλούς άλλους Βουλευτές, έχει κολληθεί αυτή η αφίσα που σας δείχνω. Αλήθεια τώρα, με αυτήν την αφίσα θα τρομάξουμε; Θα μας εκβιάζετε με αυτήν την αφίσα και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών;

Αυτή η φωτογραφία, λοιπόν, κολλήθηκε χθες στην πόλη μου και μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο facebook την έχουν αναρτημένη και κάτω από αυτήν υπάρχουν σχόλια “θα βρεθούμε σήμερα την Τετάρτη στις 18.00 η ώρα στην πλατεία της Δράμας και θα πάμε στο σπίτι του να το κάνουμε κόλαση”. Αυτό έχετε κάνει.

Να σας πω, λοιπόν, κάτι για να το βάλετε μια και καλή στο μυαλό σας. Οι παππούδες μου και οι γιαγιάδες μου ήρθαν από τον Πόντο. Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτούς. Είμαι πολύ υπερήφανος που τον Σεπτέμβριο του ’41 οι σύντροφοι από το Κ.Κ.Ε. έκαναν την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην Ελλάδα. Είμαι πολύ υπερήφανος που το ΕΑΜ έσωσε τον κόσμο από την πείνα. Είμαι πολύ υπερήφανος που ο ΕΛΑΣ έριξε τη γέφυρα του Γοργοποτάμου και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον ναζιστικό στρατό. Είμαι πολύ υπερήφανος που θα ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών. Τέλος!