ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΛΠΙΓΚΤΙΔΗ
- «Θα εργαστώ με ανιδιοτέλεια και πίστη στις αρχές και στις αξίες που έχω ως άνθρωπος προκειμένου να υπάρξει συνετή αξιοποίηση του υπάρχοντος προϋπολογισμού επιλέγοντας την κατασκευή αναπτυξιακών έργων με χαμηλό κόστος και γρήγορη απόσβεση»
- «Η νέα Δημοτική Αρχή δίνει τον δικό της αγώνα να οδηγήσει την πόλη σε ρυθμούς ανάπτυξης»
- «Μια πρόταση την συνοδεύουν πλήθος μελετών και εγγράφων που ή δεν είχε ο Δήμος μας και έπρεπε να ετοιμαστούν ή ήταν δηλωμένα λάθος»
- «Ήταν δύσκολη η προσπάθειά μας και συνάμα εξηγείται εύκολα, γιατί τόσα χρόνια ο Δήμος δεν συμμετείχε σε τέτοιου είδους προγράμματα και περίμενε καρτερικά τους Ευεργέτες τις πόλης μας, οι οποίοι έως τώρα αναλάμβαναν να ετοιμάσουν μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης»
- «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να σώσουμε συγχρηματοδοτούμενα έργα της προηγούμενης Διοίκησης, η οποία τα παράτησε στο έλεος του Θεού»
- «Στην πάροδο των χρόνων η εγκατάλειψη των σχολικών μονάδων είναι τόσο έντονη που χρειάζονται άμεσες και μεγάλες παρεμβάσεις προκειμένου τα κτήρια αυτά να γίνουν ξανά ασφαλή, καθαρά, μονωμένα, με σύγχρονα συστήματα θέρμανσης-ψύξης ώστε να διατηρηθούν στον χρόνο και για τις επόμενες γενιές»
Ένας «τεχνοκράτης» στο τιμόνι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας είναι αυτό που λέμε στην κυριολεξία «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».
Από νεαρή ηλικία ακολουθούσε τον πατέρα του (εμπειροτέχνης εργολάβος) στην οικοδομή. Σπούδασε Οικονομικά (Διοίκηση Επιχειρήσεων) όμως η συνεχής επανάληψη και η ρουτίνα, τον έστρεψαν προς την δουλειά που έμαθε από μικρός. Αλλάζει λοιπόν ρότα και κάθεται ξανά στα θρανία παίρνοντας το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού, ενώ παράλληλα συνεχίζει να εργάζεται στην Οικοδομή. Τον Απρίλιο του 2003 αναλαμβάνει την συνέχεια του Τεχνικού Γραφείου της αειμνήστου Αρχιτεκτόνισσας Καρράς – Ξανθοπούλου Παυλίνας και υπογράφει σύμβαση συνεργασίας με την Αγροτική Τράπεζα ως εκτιμητής ακίνητης περιουσίας. Αποκτά πιστοποίηση Ενεργειακού Επιθεωρητή και ολοκληρώνει με επιτυχία Μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Τεχνικών Έργων. Έως το καλοκαίρι του 2015 δραστηριοποιείται στο ελεύθερο επάγγελμα εκδίδοντας πλήθος οικοδομικές άδειες, κατασκευάζοντας και επιβλέποντας μικρά και μεγάλα έργα σε Δράμα, Καβάλα, Θάσο και Χαλκιδική.
Το 2015 αποφασίζει να δεχτεί τον διορισμό του στο δημόσιο και συγκεκριμένα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Προσοτσάνης ύστερα από διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.. Σε σύντομο χρονικό διάστημα επιλέγεται ως Αναπληρωτής Προϊστάμενος Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Τον Οκτώβριο του 2023 στις Δημοτικές εκλογές για τον Δήμο της Δράμας, εκλέχθηκε 4ος στην σειρά προτίμησης στο ψηφοδέλτιο της «Επανεκκίνησης» με επικεφαλής τον νέο Δήμαρχο Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος του ανέθεσε την Διεύθυνση της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Δόμησης αλλά και την Αναπλήρωσή του.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» απαντά στα ερωτήματα και πληροφορεί για τις προτεραιότητες και τους στόχους της νέας Διοίκησης.
Κύριε Σαλπιγκτίδη, πρόσφατα εντάχθηκε προς χρηματοδότηση η ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολικών κτιρίων του Δήμου Δράμας. Για ποιους λόγους δόθηκε έμφαση από την πλευρά σας σε αυτόν τον τομέα;
Εδώ και μήνες η νέα Δημοτική Αρχή δίνει τον δικό της αγώνα να οδηγήσει την πόλη σε ρυθμούς ανάπτυξης. Έχοντας λοιπόν ιεραρχήσει τα προβλήματα, άρχισε να εφαρμόζει και να υλοποιεί το πρόγραμμά της. Ως πρώτο στόχο η «Επανεκκίνηση» του Γιώργου Παπαδόπουλου έχει θέσει τη βελτίωση των συνθηκών στα Διδακτήρια της πόλης. Στην πάροδο των χρόνων η εγκατάλειψη των σχολικών μονάδων είναι τόσο έντονη που χρειάζονται άμεσες και μεγάλες παρεμβάσεις προκειμένου τα κτήρια αυτά να γίνουν ξανά ασφαλή, καθαρά, μονωμένα, με σύγχρονα συστήματα θέρμανσης-ψύξης ώστε να διατηρηθούν στον χρόνο και για τις επόμενες γενιές.
Πρώτο λοιπόν μέλημά μας ήταν να διεκδικήσουμε χρήματα από προγράμματα και προσκλήσεις που κατά καιρούς, ανοίγουν για μικρό χρονικό διάστημα και πρέπει ο Δήμος να είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Το διάστημα που αναλάβαμε έτρεχαν στην Περιφέρεια δύο προσκλήσεις: η ΑΜΘ27 και η ΑΜΘ38. Η πρώτη αφορούσε την κάλυψη διαπιστωμένων αναγκών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κτηριακό δυναμικό. Η δεύτερη αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων.
Σε ποιες ενέργειες προβήκατε ούτως ώστε να φτάσετε στην ένταξη;
Σήμερα ο Δήμος Δράμας έχει στην ιδιοκτησία του 74 σχολεία. Όταν αναλάβαμε, το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε ως νέα Δημοτική Αρχή ήταν να δούμε τι έτοιμο υπάρχει στα συρτάρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Θέλετε να μάθετε τι συναντήσαμε; Το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ σε συνδυασμό με τα αμέτρητα αναπάντητα αιτήματα των Διευθυντών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αιτήματα που αφορούσαν γυμνά καλώδια, σπασμένα φωτιστικά, περιφράξεις διαλυμένες και επικίνδυνες, υγρασίες και αποκολλήσεις επιχρισμάτων, καθιζήσεις στο κτηριακό δυναμικό. Βλάβες που δεν οφείλονται στον «σεισμό» που προκλήθηκε με την εκλογή του νέου Δημάρχου Γιώργου Παπαδόπουλου, αλλά στην πλήρη και χρόνια εγκατάλειψη των σχολείων μας.
Για να σας δώσω ένα δείγμα της καμένης γης που συνάντησα ως Αντιδήμαρχος θα σας αναφέρω, πως ελάχιστα από τα 74 σχολεία είχαν Εγκεκριμένες Μελέτες και Πιστοποιητικά Πυροπροστασίας, προαπαιτούμενο, για να μπορέσει ένα σχολείο να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα. Το εγκληματικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει από το 2021 πρόσκληση του Φιλόδημου ΙΙ ποσού 362.700 ευρώ για Πυρασφάλειες (Μελέτη και εφαρμογή – εγκατάσταση των μέτρων πυροπροστασίας) για την οποία δεν ασχολήθηκε κανείς έως τώρα. Στις 27/03 εμείς δημοπρατήσαμε τον διαγωνισμό της Μελέτης για 54 σχολεία (προϋπολογισμού 104.000 ευρώ) και κάνουμε αγώνα δρόμου να προλάβουμε και την εφαρμογή τους σε επόμενο διαγωνισμό καθώς το πρόγραμμα κλείνει 31/12/2025.
Ένα δεύτερο στοιχείο της έως τώρα απραξίας ήταν και το ΣΕΑΚ (Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), απαραίτητο εργαλείο για οποιαδήποτε ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, για το οποίο οι Δήμοι από το 2021 ενημερώθηκαν ότι πρέπει να το ολοκληρώσουν, όμως ο Δήμος Δράμας δεν το έπραξε ποτέ. Με το που αναλάβαμε εμείς, ασχοληθήκαμε και ολοκληρώσαμε το ΣΕΑΚ, τοποθετώντας το, παρακαταθήκη για τις επόμενες εντάξεις που θα επιχειρήσουμε.
Συνοψίζοντας και για να μην σας κουράσω με τέτοιου είδους αναφορές, αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι, πως μια πρόταση την συνοδεύουν πλήθος μελετών και εγγράφων όπως Τοπογραφικά και Αρχιτεκτονικά Σχέδια, Οικοδομικές Άδειες και νομιμοποιητικά Έγγραφα, Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και Ηλεκτρονικές Ταυτότητες Κτηρίων (ΗΤΚ), συμβόλαια ιδιοκτησίας, δηλώσεις κτηματολογίου και άλλα πολλά που ή δεν είχε ο Δήμος μας και έπρεπε να ετοιμαστούν ή ήταν δηλωμένα λάθος. Καταλαβαίνει κανείς, πόσο δύσκολη ήταν η προσπάθεια μας και συνάμα εξηγείται εύκολα, γιατί τόσα χρόνια ο Δήμος δεν συμμετείχε σε τέτοιου είδους προγράμματα και περίμενε καρτερικά τους Ευεργέτες τις πόλης μας, οι οποίοι έως τώρα αναλάμβαναν να ετοιμάσουν μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης.
Έρχεται λοιπόν ένας νέος Δήμαρχος και η Τεχνική Υπηρεσία αναλαμβάνει για πρώτη φορά, βασιζόμενη στα δικά της χέρια να ετοιμάσει πλήρες φάκελο συμμετοχής σε δυο προσκλήσεις.
Για την ΑΜΘ38 έχοντας ολοκληρώσει το ΣΕΑΚ όπου αποτυπώνονται οι καταναλώσεις των κτηρίων επιλέξαμε με σειρά προτεραιότητας αλλά και δυνατότητας ένταξης εκείνα που θα μπορούσαν να μας φέρουν και την μεγαλύτερη βαθμολογία στην αξιολόγηση της πρότασης. Έτσι επιλέχθηκαν τα παρακάτω σχολεία: το Δημοτικό Σχολείο του Αρκαδικού, του Καλού Αγρού, της Καλλιφύτου, το 1ο Δημοτικό, το 3ο Δημοτικό, το 7ο Δημοτικό, το 8ο Δημοτικό, το 9ο Δημοτικό, το 12ο Δημοτικό και το 3ο Γυμνάσιο Δράμας. Εδώ θα πρέπει να επισημάνω πως το 12ο Δημοτικό επιλέχθηκε λόγο του ιστορικού και εμβληματικού του χαρακτήρα και όχι των καταναλώσεών του καθώς και της εξαιρετικά σημαντικής βοήθειας και συνεργασίας που είχαμε όλο αυτό το διάστημα με την Κατερίνα Μποδούρογλου η οποία ανέλαβε την δαπάνη σύνταξης της μελέτης που αφορούσε το συγκεκριμένο σχολείο.
Ενημερωτικά σήμερα για την ΑΜΘ38 έχουμε εγκριθεί για όλες τις προτάσεις μας συνολικού προϋπολογισμού 6.029.355,60 ευρώ. Αναλυτικά: για τα Εκπαιδευτήρια (12ο) έχει εγκριθεί ποσό 1.886.974,72 ευρώ, ενώ ως μη επιλέξιμη δαπάνη ύψους 192.671,57 € θα καλυφθεί από τον Δήμο Δράμας. Για τις υπόλοιπες 9 σχολικές μονάδες έχει εγκριθεί ποσό 4.142.380,88 ευρώ.
Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για την άλλη πρόσκληση όπου απορρίφθηκε η πρότασή σας για εργασίες σε σχολικές μονάδες προϋπολογισμού ύψους 3.500.000 ευρώ. Δεχτήκατε κριτική για αυτό. Τι απαντάτε;
Όταν ανακοινώθηκε η μη έγκριση της πρότασης μας στην ΑΜΘ27 τότε μέλη της αντιπολίτευσης γεμάτοι χαρά αλλά με «πόνο ψυχής» και «δάκρυα στα μάτια», περιοδεύοντας για εβδομάδες στα ΜΜΕ της πόλης, μας κατηγορούσαν ότι χάσαμε 3.500.000 ευρώ. Παρόλο που δεν είμαι περήφανος για την συμπεριφορά τους είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω προκειμένου: 1ον να ενημερώσω τους λίγους που δεν γνωρίζουν την αλήθεια και 2ον να εκθέσω την μαύρη προπαγάνδα της αντιπολίτευσης.
Για την ΑΜΘ27 έγινε μια μακρόχρονη αυτοψία σε 70 σχολικές μονάδες όπου αποτυπώθηκαν και ανεδείχθησαν πλήθος προβλημάτων και αναγκών προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ γνωρίζοντας εκ τον προτέρων πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθούν καθώς είχαμε ήδη ζητήσει 1.200.000 ευρώ στην ίδια πρόσκληση (2θεσιο Νηπιαγωγείο Ξεροπόταμου). Μια πρόσκληση που αναφέρει ρητά, πως απόλυτη προτεραιότητα στην επιλεξιμότητα αποτελεί η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων σε περιοχές όπου καταγράφεται συστέγαση σχολικών μονάδων ή διπλοβάρδιες, ή σε μειονεκτικές περιοχές ή ορεινές με υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής. Εμείς όπως καταλαβαίνεται δεν ανήκαμε σε αυτό το πλαίσιο. Η ευθύνη της συμμετοχής στην πρόσκληση ήταν απόλυτα δική μου και έγινε για δύο λόγους. Ο πρώτος επειδή τα προγράμματα πολλές φορές δεν καλύπτονται από τις συμμετοχές και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να συμπληρωθούν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Και ο δεύτερος λόγος ήταν πως η μελέτη που θα είχαμε στα χέρια μας, θα μας βοηθούσε σε μελλοντικές προσκλήσεις και έργα που θα δημοπρατούσαμε καθώς θα είχαμε έτοιμη μια πλήρης μελέτη καταγραφής, αποτύπωσης και κοστολόγησης αναγκών για κάθε σχολική μονάδα χωριστά.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: Για να χαθούν 3.500.000 ευρώ, θα πρέπει πρώτα να υπάρχουν και να είσαι ο κάτοχός τους. Όταν δεν υπάρχουν τότε δεν έχεις χάσει τίποτε. Αντίθετα όμως μπορούμε να πούμε για παράδειγμα, πως χάθηκαν 10.000.000 ή 20.000.000 ευρώ από μια Τράπεζα που έκλεισε και έμειναν οι υπάλληλοι στον δρόμο. Εκεί μπορούμε να πούμε ότι χάθηκαν λεφτά, όχι για την ΑΜΘ27, αλλά εκεί ακολουθούμε την τακτική του στρουθοκαμηλισμού. Η απένταξη μιας πρότασης δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο σε χρηματοδοτικά προγράμματα και το ξέρουν καλά οι αντιπολιτεύσεις, να θυμίσουμε την απένταξη της πρότασης το 2012 επί ημερών Κυριάκου Χαρακίδη, της κατασκευής κόμβου πρόσβασης σε ΣΜΑ-ΚΔΑΥ προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ αλλά και απεντάξεις επί θητείας Χρ. Μαμσάκου προϋπολογισμού 800.000 ευρώ το 2017 αλλά και η πρόσφατη απένταξη του αύλειου χώρου του Δημοτικού Γηπέδου του Κραχτίδη προϋπολογισμού 175.000 ευρώ, για την οποία μάλιστα ξέχασαν να ζητήσουν παράταση, με αποτέλεσμα να χαθεί εγκεκριμένο πρόγραμμα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Τα κροκοδείλια δάκρυα και η άμεση ενημέρωση που έτρεξαν να προσφέρουν στους δημότες μας λέγοντάς τους ότι χάθηκαν 3.500.000 ευρώ δεν γίνονται πλέον πιστευτά, καθώς σήμερα δεν έτρεξε κανείς από αυτούς να ενημερώσει τους δημότες μας για την επιτυχία των 6.029.355,60 ευρώ.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να πω για την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να σώσουμε συγχρηματοδοτούμενα έργα της προηγούμενης Διοίκησης η οποία τα παράτησε στο έλεος του Θεού. Κλασικό παράδειγμα η προσαρμογή των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών στο Νέο Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 ώστε να πάρουν άδειες λειτουργίας. Έργο που εντάχθηκε το 2019. Το 2022 έγινε ο 1ος διαγωνισμός, μπλόκαρε η διαδικασία για δύο ολόκληρα χρόνια λόγω ιδιοκτησιακού και ήρθαμε εμείς τον Μάρτιο του 2024 να το ξεμπλοκάρουμε. Σήμερα που μιλάμε εκτελείται και ολοκληρώνεται.
Ένα δεύτερο παράδειγμα έργου είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις για τους 4 Παιδικούς Σταθμούς που είχαν τη μελέτη 5 χρόνια και δεν την δημοπρατούσαν. Ήρθαμε εμείς, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, υπογράφηκε η σύμβαση και σήμερα εκτελείται.
Ένα τρίτο παράδειγμα είναι το ΤΠΣ (Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο) το οποίο είχε αφεθεί και αυτό στην τύχη του καθώς από το καλοκαίρι του 2023 είχανε κατατεθεί οι προσφορές των συμμετεχόντων αλλά κανείς δεν άνοιγε τον διαγωνισμό, ήρθαμε εμείς και προχώρησε. Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε στην υπογραφή σύμβασης.
Μπορώ να σας μιλάω ατελείωτες ώρες για προβλήματα που συναντήσαμε και λύσαμε όπως η παιδική χαρά του κήπου, η Ποδηλατούπολη, η εξοικονόμηση ενέργειας από το Φουσκωτό και πολλά άλλα.
Κύριε Σαλπιγκτίδη, ποιες είναι οι βασικές σας αρχές ως Αντιδήμαρχος στη διοίκηση του Δήμου Δράμας;
Η υπόσχεση που μπορώ να δώσω ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στον κόσμο που μας εμπιστεύθηκε είναι πως θα εργαστώ με ανιδιοτέλεια και πίστη στις αρχές και στις αξίες που έχω ως άνθρωπος προκειμένου να υπάρξει συνετή αξιοποίηση του υπάρχοντος προϋπολογισμού επιλέγοντας την κατασκευή αναπτυξιακών έργων με χαμηλό κόστος και γρήγορη απόσβεση. Η ανάλυση κόστους οφέλους είναι ο καλύτερος τρόπος για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ενός έργου. Με απλά λόγια τα έργα πρέπει να προσφέρουν όφελος στον πολίτη και όφελος στην κοινωνία.
Όλα τα μέλη της «Επανεκκίνησης» του Γιώργου Παπαδόπουλου με πρωτεργάτη τον ίδιο τον Δήμαρχο, προσπαθούμε να καταθέσουμε ψυχή, γνώσεις, μεράκι και αφοσίωση για να κάνουμε την καθημερινότητα καλύτερη για όλους.