Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ», ΧΡ. ΤΟΨΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Β’ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

 

 

  • «Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν το πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει όλες τις δυνάμεις, χωρίς κομματικούς αποκλεισμούς, για το καλό του τόπου μας»
  • «Είμαι σε θέση να αξιοποιήσω και να συνθέσω τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που θα υπάρξουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κομματικά τείχη, με μοναδικό σκοπό την πρόοδο του τόπου μας»

 

Ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση», μίλησε στην εφημερίδα «Εργασία… συν» μετά την α’ Κυριακή των περιφερειακών εκλογών, ενόψει του δεύτερου γύρου την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου.

 

Κύριε Τοψίδη, οι πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη ψήφο τους σας στέλνουν στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δικαίωσε την προσπάθεια ενός ανεξάρτητου συνδυασμού και επιβεβαίωσε τη βούληση των πολιτών της Περιφέρειάς μας, για μια ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση. Για μια Περιφέρεια που θα εργαστεί για το καλό των πολιτών και όχι για την εξυπηρέτηση των κομματικών συμφερόντων. Σήμερα, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι την επόμενη Κυριακή, οι πολίτες θα στηρίξουν μαζικά την «Περιφερειακή Σύνθεση». Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά αποδεικνύουν ότι οι συμπολίτες επιζητούν τη συνεννόηση, τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων για να αλλάξει η υφιστάμενη δυσάρεστη κατάσταση στην Περιφέρειά μας. Αυτό, είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από το δικό μας συνδυασμό.

 

Είστε έτοιμος να συνθέσετε απόψεις, όπως αναφέρει και το όνομα της παράταξής σας, αν τελικά σας επιλέξουν οι πολίτες για Περιφερειάρχη; Γιατί σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α’ γύρου απαιτούνται ευρείες συγκλίσεις για να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η ψήφος των πολιτών στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέδειξε τους 51 Περιφερειακούς Συμβούλους. Οι πολίτες είναι σήμερα σε θέση να γνωρίζουν τη νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οκτώ διαφορετικοί συνδυασμοί από όλους τους πολιτικούς χώρους θα έχουν εκπροσώπηση και συμμετοχή στη Διοίκηση της Περιφέρειας. Αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσει ομαλά η Διοίκηση, για να παραχθεί έργο για την περιοχή μας και για να επιτευχθούν αναπτυξιακοί στόχοι, απαιτείται συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των προσώπων που συμμετέχουν στην Διοίκηση. Αυτό εμείς το είχαμε προβλέψει και αντιλαμβανόμενοι το πνεύμα του νέου νόμου, επιλέξαμε να μείνουμε μακριά από κομματικές δεσμεύσεις που θα εμποδίσουν τη συνεργασία, την επόμενη μέρα των εκλογών και γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε τον ανεξάρτητο συνδυασμό της «Περιφερειακής Σύνθεσης». Αντιθέτως, η παράταξη του Χρ. Μέτιου είναι δέσμια ενός κομματικού μηχανισμού και ενόψει των εκλογών της Κυριακής καλεί μόνο τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας να τον στηρίξει, αποκλείοντας εξαρχής όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της παράταξης αυτής, έχει δηλώσει ήδη δημοσίως, ότι δεν θα συνεργαστεί με όλους τους συνδυασμούς που θα εκλέξουν εκπροσώπους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δηλαδή, η πρόθεσή τους είναι να διοικήσουν με τους 17 μόνο Συμβούλους που έχει εκλέξει η παράταξή τους, χωρίς καμία περαιτέρω συνεργασία με τους υπόλοιπους 34 εκπροσώπους των λοιπών παρατάξεων. Με αυτά τα δεδομένα αλλά και την αποδεδειγμένη αδυναμία του κ. Μέτιου να συνεργαστεί με τους συνεργάτες του, ακόμη και όταν προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο, καθίσταται προφανής η ακαταλληλότητά του γι’ αυτή την θέση. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν το διακύβευμα της ερχόμενης Κυριακής και να επιλέξουν το πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει όλες τις δυνάμεις, χωρίς κομματικούς αποκλεισμούς, για το καλό του τόπου μας.

Από τη μια υπάρχει ένας υποψήφιος που στηρίζεται από τη Ν.Δ., και μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Θεωρείτε πως η κομματική στήριξη θα λειτουργήσει ως παράγοντας για την ψήφο των πολιτών; Μήπως τελικά η κομματική επιλογή παίξει αποτρεπτικό ρόλο στις απαιτούμενες από το «Κλεισθένη» συνεργασίες;

Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ουσιαστική ανεξαρτησία. Χρειάζεται, τη συστράτευση όλων εκείνων των ανθρώπων αλλά και των δυνάμεων, που μπορούν να συνεισφέρουν για να ξεκολλήσουμε από την τελευταία θέση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, για να καταπολεμήσουμε τη φτώχια, την ανεργία, την έλλειψη υποδομών. Για το λόγο αυτό και επιλέξαμε να ζητήσουμε τη στήριξη μόνο από τη τοπική κοινωνία και να δεσμευθούμε μόνο απέναντι στους πολίτες. Είμαστε βέβαιοι, ότι η κοινωνία έχει αντιληφθεί το γεγονός, ότι, οι κομματικές δεσμεύσεις των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων, δεν ευνοούν σε καμία περίπτωση την Περιφέρεια και μάλιστα είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων. Η κομματική στήριξη δίνεται για να εξυπηρετηθούν κομματικά συμφέροντα. Όχι για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες ή το συλλογικό καλό. Περαιτέρω, είναι βέβαιο, ότι ο επόμενος Περιφερειάρχης θα πρέπει να επιλέξει αν θα λειτουργήσει ο θεσμός και θα παραχθεί έργο μέσα από τις απαιτούμενες συνεργασίες ή αν θα εξυπηρετήσει τις κομματικές ανάγκες, απέναντι στις οποίες έχει δεσμευθεί. Προσωπικά, έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα συνεργαστώ με όλους τους Συμβούλους που θα αναδείξει η εκλογική διαδικασία. Ότι είμαι σε θέση να αξιοποιήσω και να συνθέσω τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που θα υπάρξουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κομματικά τείχη, με μοναδικό σκοπό την πρόοδο του τόπου μας. Το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών απέδειξε ότι η κομματική στήριξη λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πολίτες και για τις αναγκαίες συνεργασίες. Αυτό, θα αποδειχθεί και την Κυριακή, οπότε η «Περιφερειακή Σύνθεση» θα στηριχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους πολίτες της Περιφέρειας ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 2ας Ιουνίου;

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας, είτε ο συνδυασμός υπήρξε η επιλογή τους, είτε όχι. Σέβομαι και τιμώ την πολιτική ιδεολογία του κάθε πολίτη. Ο μεγαλύτερος και κοινός εχθρός όλων είναι η αποχή. Την Κυριακή καλούμαστε να επιλέξουμε τον άνθρωπο που θα ενώσει, που θα συνεργαστεί χωρίς προκαταλήψεις, με όλους όσους εκλέχτηκαν. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ότι προτεραιότητά μου είναι και θα είναι η προκοπή της Περιφέρειας και των ανθρώπων της καθώς και η εξασφάλιση της συνεργασίας με όλους. Καλώ, λοιπόν, όλους τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ψηφίσουν κατά συνείδηση για την ενότητα, την προκοπή και την ευημερία του τόπου μας.