ΣΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ, ΘΕΟΛΟΓΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ» ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ κ.κ. ΠΑΥΛΟΣ

 

Με την λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει αλλά και με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Ιερός Κλήρος και ο ευλαβής Λαός της προσφυγικής Καλαμαριάς εόρτασε πανδήμως τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, Πολιούχου και προστάτου της Πόλεως της Καλαμαριάς.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου, Κυριακή 21 Ιανουαρίου, με το λαμπρό Συλλείτουργο, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί προς τιμήν του Αγίου του Πόντου και της Τραπεζούντας στο πλαίσιο των Γ’ Ευγενείων, που θεσμοθέτησε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, εδώ και τρία χρόνια.

Της Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο ποντιακής καταγωγής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος και συλλειτούργησε ο σεπτός Ποιμενάρχης της Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος με τη συμμετοχή Ιερέων και Ιεροδιακόνων.

Ο Λαός της προσφυγικής πόλεως με επικεφαλής τον Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Καλαφάτη, τον Δήμαρχο της πόλεως κ. Μπακογλίδη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Τανιμανίδη, εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών της περιοχής και άλλων Φορέων υπερπλήρωσε τον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον οποίο τελείται η πανήγυρις μέχρι να αποκτήσει η Καλαμαριά έναν περικαλλή Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, πιάνοντας το σφυγμό των Ποντίων προσφύγων, ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή, κάνοντας λόγο για επιδερμική σχέση των πιστών με τον Χριστό, σχέση που πρέπει να αναθεωρηθεί απέναντι Του αν θέλουμε να είναι σχέση αληθινή και ουσιαστική, σχέση ζωής, χωρίς να εξαιρέσει και τους κληρικούς.

Στον δυναμικό του λόγο ο Μητροπολίτης της Δράμας υπογράμμισε ότι η σημερινή συρρίκνωση που παρατηρείται, οφείλεται στο γεγονός της απώλεσης των αξιών, των αρχών και των ιδανικών όπως τα παραλάβαμε από τους πατέρες μας, για να καταστήσει τους σημερινούς ανθρώπους ουραγούς στους σκοταδιστές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Δυτικής Ευρώπης, αντί να είναι φωτοδότες όπως το έπραξαν μετά την άλωση της Πόλεως οι λόγιοι Προπάτορες.

«Εάν θέλουμε να είμεθα πραγματικά από εκείνους που τιμούν τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων, ας φροντίσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε τη σχέση μας με τον Χριστό, καθώς έρχεται και ο καιρός της μετανοίας, της Μ. Τεσσαρακοστής, αλλά και να αναδιατάξουμε την προτεραιότητες μας. Να ομορφαίνουμε τις ζωές μας με τα ήθη και τα έθιμα μας, όπως αυτά μας τα κληροδότησαν οι πρόγονοί μας από τον μαρτυρικό Εύξεινο Πόντο» είπε στον επίλογό του ο Μητροπολίτης.

Επιπλέον, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και του Προέδρου αυτής Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου μετέφερε την ευαρέσκεια τους για την αρτιότητα της διοργάνωσης του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου, που είχε ως πρώτη θεματική επιλογή τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο.

Τέλος, αναφερόμενος στο επίκαιρο θέμα του Σκοπιανού ζητήματος, είπε ότι εμείς δεν είμαστε περιστασιακοί Μακεδονομάχοι αλλά φυλάττουμε Θερμοπύλες μονίμως, δήλωση με την οποία συμφώνησε και ο Μητροπολίτης της Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς.

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης της Καλαμαριάς ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας για την παρουσία του και την ενεργή συμμετοχή στο Συνέδριο, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εισηγητές που συμμετείχαν με τις τεκμηριωμένες επιστημονικά εισηγήσεις τους φωτίζοντας τις πτυχές της μεγάλης μορφής του Τραπεζουντίου Αγίου υπό το πρίσμα της θεολογίας, της ιστορίας και του πολιτισμού, τον Δήμο Καλαμαριάς για την αγαστή συνεργασία του, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης» κ. Σαββίδη για την υποστήριξη του στο πρόγραμμά επιστημονικών και εορταστικών εκδηλώσεων και την Μέριμνα Ποντίων Κυριών για την μεγάλη της προσφορά στον τόπο.

Ακολούθως, οι Μητροπολίτες τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον της προτομής του από Τραπεζούντος Χρύσανθου Φιλιππίδη, Αρχιεπισκόπου Αθηνών, με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τις πρέπουσες τιμές.

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης κατέθεσαν στεφάνια τιμής και άπαντες έψαλλαν τον εθνικό μας ύμνο.

 

Η τελετή έναρξης των Γ’ Ευγενείων 2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των Γ’ Ευγενείων 2018, προς τιμήν του Πολιούχου και Προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαμαριάς Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, που φέτος συνέπεσαν με την έναρξη και υλοποίηση του Α’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ελληνισμός και Οικουμένη, Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος, Θεολογία – Ιστορία Τέχνη» που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ..

Το Επιστημονικό Συνέδριο χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Οικ. Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο εκπρόσωπος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο εκπρόσωπος του Παν. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Παν. Αρχιμ. Δαμασκηνός Πέτικας, ο ελλογιμώτατος Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας και ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης» καθηγητής κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αφού εξέφρασε τη συγκίνηση και την ικανοποίηση του για τη μεγάλη συμμετοχή, τόνισε ότι με τα Συνέδρια αυτά στόχος είναι η αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας και η τεκμηρίωση της μέσα από ιστορικές πηγές και από σοβαρές επιστημονικές μελέτες.

Συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη σε αυτό μας το όραμα, είπε ο Μητροπολίτης, βρήκαμε στο πρόσωπο του ευκλεούς γόνου του Πόντου κ. Ιβάν Σαββίδη, που περιέβαλε το όραμα με εμπιστοσύνη και προέτρεψε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής του Συνεδρίου.

Υπογράμμισε ότι οι Πρόσφυγες της Καλαμαριάς φέρουν πάνω τους το θυμίαμα της πίστεως, το βάρος της ιστορίας τους, την αρχοντιά του πολιτισμού τους και τον πόνο του ξεριζωμού, κάνοντας λόγο για μία πολύτιμη κληρονομιά που αποτελεί έναν άγιο πλούτο που πρέπει να αποκαλυφθεί στα μάτια και στις καρδιές όλων των ανθρώπων της εποχής μας.

Συγκίνηση προκάλεσε στο πλήθος των παρισταμένων, ανάμεσα στους οποίους ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδης, εκπρόσωποι του Στρατού και άλλων Φορέων, η Ορχήστρα Νέων Παραδοσιακής Μουσικής «Αλέξης Στεφανίδης» που παρουσίασε το μουσικό εισοδικό «Ανθεί και φέρει κι’ άλλο», συνοδεία ποντιακής λύρας, κανονακίου, λαούτου και νταουλιού υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Στεφανίδη.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Συνεδρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο με θέμα «Ο χριστιανικός Πόντος μέχρι την εποχή του Αγίου Ευγενίου», ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του προέτρεψε τους Καλαμαριώτες να μην αργήσουν να υψώσουν τον Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου της Τραπεζούντας στην Καλαμαριά, όπως υπάρχει στη Δράμα και στην Κομοτηνή.

Το πρόγραμμα της τελετής έκλεισε με την αριστουργηματική παρουσίαση του εμβληματικού έργου «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» των Οδυσσέα Ελύτη & Μίκη Θεοδωράκη, στο οποίο συμμετείχαν ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης και ο βαρύτονος Άγγελος Χονδρογιάννης.

Ερμήνευσαν η Ορχήστρα και οι Χορωδίες της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Τσαμπατζίδη ενώ τα κείμενα απήγγειλε ο διακεκριμένος ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Χρίστος Στυλιανού.

 

Το κείμενο και το φωτογραφικό υλικό του δημοσιεύματος είναι από την ιστοσελίδα romfea.gr. Συντάκτης του κειμένου είναι ο κ. Χρήστος Καναρόπουλος.