ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

Το μπάχαλο και οι κεφαλές λερναίας ύδρας στην πολύπαθη υγεία συνεχίζεται. Καμιά έως τώρα Κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για να διορθώσει την αρρωστημένη κατάσταση, όχι γιατί δεν μπορούσε, αλλά γιατί δεν ήθελε μιας και τα παιχνίδια και η μάσα μεγάλη. Τώρα γίνεται προσπάθεια τιθάσευσης και έλεγχου η οποία άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Ποιοι όμως έκτος από τους πολιτικούς φταίνε για το χάλι στην υγεία; Άραγε μήπως είναι οι Ιατροί; Μήπως το νοσηλευτικό προσωπικό; Μήπως όλο το διοικητικό και άλλο δυναμικό εργαζομένων εντός των χώρων υγείας; Το σίγουρο είναι ότι δεν φταίει ούτε ο μπακάλης ούτε ο εστιάτορας ούτε ο ράφτης.

Μεταξύ σας ιδιαιτέρως οι δώσαντες όρκο Ιπποκράτη παίζετε κλέφτες και αστυνόμους και από ότι ξέρω όλοι διδαχτήκατε μια Ιατρική Επιστήμη. Πώς γίνεται να την εφαρμόζετε κατά όπως σας συμφέρει και σας εξυπηρετεί;

Χαμός στην συνταγογράφηση, χαμός στις παροχές οπτικών ειδών, τα οποία από θεραπευτικά μετατρέπονται σε καλοκαιρινά γυαλιά, χαμός στις φυσιοθεραπείες, χαμός στα επιθέματα κατακλίσεων, χαμός σε μαγνητικές τομογραφίες!!!

Η φθορά δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Αποτελεί μία μετρήσιμη πραγματικότητα, με συγκεκριμένες αρνητικές συνέπειες και διαβρωτικές επιπτώσεις στους διαφόρους τομείς της δημόσιας ζωής. Ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας, η διαφθορά συνιστά τη μεγάλη νόσο! Πολλαπλασιάζει το λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων, επιβαρύνει τις δαπάνες νοσηλείας, υποβαθμίζει την ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης. Η διαφθορά εκτρέφεται μέσα από τις προμήθειες νοσοκομειακού εξοπλισμού, μέσα από τη διακίνηση ιατροφαρμακευτικού υλικού, μέσα από τις τρέχουσες ανάγκες της νοσηλείας.

Η αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου θα εξοικονομούσε πόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα απέτρεπε τη συνέχιση της διαφθοράς και θα επέτρεπε τη δραστική αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος Υγείας σε επίπεδο υποδομών και παρεχομένων υπηρεσιών. Απαιτείται όμως η λήψη άμεσων αποφάσεων και συγκεκριμένων μέτρων, που δεν θα παραμείνουν απλές εξαγγελίες.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη μαγική συνταγή! Αρκεί να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε με απαρέγκλιτη θέληση ένα πλέγμα μέτρων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εξασφαλίζοντας ποιότητα και ευταξία στο σύστημα Υγείας που απολαμβάνουν οι ευρωπαίοι ασθενείς. Μεταξύ των άλλων φρονούμε ότι πρωταρχικής σημασίας είναι:

– Άμεσος διαχειριστικός έλεγχος σε όλους τους λογαριασμούς και τις δαπάνες των δημοσίων νοσοκομείων, από ελληνική ή ξένη εταιρεία ή από σώμα ορκωτών λογιστών.

– Σύσταση μόνιμης και ενιαίας επιτροπής προμηθειών, με πρόεδρο σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο οποίος θα εγκρίνεται από την ολομέλειά του και μέλη: σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή του ΥΥΚΚΑ, τον εκάστοτε διοικητή του νοσοκομείου που αφορούν οι προμήθειες και τον εκάστοτε πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου.

– Πλήρης διαχωρισμός του ασφαλιστικού τομέα από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΙΚΑ. Αυτό θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο δαπανών και στους δύο τομείς, ενώ θα περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο της «ουράς» στα ιατρεία του ΙΚΑ αν οι γιατροί βλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών και οι ασθενείς πληρώνουν έξτρα, πέραν του αριθμού αυτού. Οι παρακλινικές εξετάσεις θα γίνονται στα εργαστήρια του ΙΚΑ, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί, είτε κατόπιν συνεννοήσεως με τα κρατικά νοσοκομεία, ανάλογα με την περιοχή του ασφαλισμένου, είτε ακόμη με συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια.

– Διαχωρισμός των νοσοκομειακών γιατρών από τους ιδιώτες γιατρούς. Όσοι γιατροί εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, ΙΚΑ, στρατιωτικά ιδρύματα, πανεπιστημιακές κλινικές) θα έχουν τους ίδιους κανόνες και προνόμια. Θα είναι πλήρους απασχόλησης με δυνατότητα απογευματινών ιατρείων εντός του νοσοκομείου τους. Αποτέλεσμα: εργασιακή ομοιογένεια, κοινό τιμολόγιο και ενιαία εξέλιξη. Όσοι διακρίνονται για το κλινικό, εργαστηριακό ή ερευνητικό έργο τους, θα επιβραβεύονται αναλόγως.

– Καθιέρωση λογιστικής εκθέσεως για το διοικητικό συμβούλιο στην οποία θα απεικονίζονται κάθε εξάμηνο όλα τα οικονομικά στοιχεία και οι συναλλαγές ώστε να παρέχεται πλήρως η εικόνα της εκτελέσεως του προϋπολογισμού των τυχόν υπερβάσεων ή αποκλίσεων και της τηρήσεως πλήρως της διαφάνειας στον τομέα των προμηθειών.

Με τα παραπάνω βασικά μέτρα- τα οποία βέβαια οριοθετούν ενδεικτικά την αναγκαία προσπάθεια για εξυγίανση του χώρου της Υγείας- επιτυγχάνονται εν πολλοίς περιστολή και εξορθολογισμός δαπανών, ομοιογένεια στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, νοικοκύρεμα του ΙΚΑ και διαφάνεια σε όλο το φάσμα της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Η απάτη, διαφθορά και σπατάλη στην υγεία είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Σε όλες τις προηγμένες χώρες έχει γίνει απόλυτα ξεκάθαρο ότι αποτελεί μάστιγα, γιατί ουσιαστικά αφαιρεί πόρους από τη σωστή περίθαλψη που πρέπει να εξασφαλίζει ένα κράτος στους πολίτες του. Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε πολλές χώρες.

Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης (Justice Department) και υπουργείο Υγείας και Υπηρεσιών προς τον πολίτη (Health and Human Services), έχουν αναπτύξει από κοινού ένα πρόγραμμα (Health Care Fraud and Abuse Control – HCFAC) με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στην υγεία. Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του HCFAC για το 2013, για κάθε δολάριο που ξοδεύουν έχουν ανακτήσει 8,10 δολάρια. Στα 17 χρόνια της λειτουργίας του προγράμματος έχουν ανακτηθεί 25,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται απλά για περιορισμό της σπατάλης, αλλά για την επιστροφή των χρημάτων από τους παραβάτες. Με συνοπτικές διαδικασίες και διοικητικά μέτρα αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Για παράδειγμα, μέσα στο 2013, επανεξέτασαν 535.000 (σε σύνολο 1,5 εκατομμύριο) παρόχους υπηρεσιών υγείας και από αυτούς απέκλεισαν περισσότερους από 225.000 παρόχους γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν καθοριστεί. Δεν γνωρίζω πώς τα καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με τόση ταχύτητα, αλλά πιστεύω ότι αυτή η ταχύτητα συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα. Στη χώρα μας, δυστυχώς ακόμα και αυτοί που πιάνονται «με τη γίδα στην πλάτη» παραμένουν στις θέσεις τους για πολλά πολλά χρόνια.

Γιατί αυτοί είναι τελικά οι δύο νοσογόνοι παράγοντες της διαφθοράς: η αταξία και η αδιαφάνεια. Είναι καιρός να απαλλάξουμε τον χώρο της Υγείας από τους ιούς εκείνους που τον κάνουν να νοσεί!

Αγαπητοί φίλοι γιατροί,

– το να χρησιμοποιείτε ιατρική ορολογία για να εξηγήσετε στον ασθενή σας τι έχει, δεν σας κάνει έξυπνους και άξιους θαυμασμού. Έξυπνος είναι αυτός που μπορεί να εξηγήσει με απλά λόγια στον ασθενή την κατάστασή του, γιατί σημαίνει ότι έχει βαθιά γνώση της επιστήμης του. Αξιοθαύμαστος είναι αυτός που προσεγγίζει ανθρώπινα τον άρρωστο, μπορεί να μπει στη θέση του και νοιάζεται πραγματικά για να τον βοηθήσει.

– δίνοντας στον ασθενή οδηγίες λήψης φαρμάκου με τη φράση «2-1-2» θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρει λάθος τα φάρμακα και να κάνει υποτροπή ή να επιστρέψει για να ρωτήσει κάποιον νοσηλευτή, γιατί θα αισθάνεται ηλίθιος που δεν κατάλαβε το συνθηματικό που είπατε.

Βλέπετε, από την μεταπολίτευση υπήρχαν και υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι με όραμα και ιδέες για μια καλύτερη Ελλάδα, αλλά δυστυχώς τέτοιους ανθρώπους δεν τους ακούμε και δεν τους σηκώνει το σύστημα!