ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

 

 

Και στο Νομό Δράμας, όπως και σε υπόλοιπη τη χώρα, δεν πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες καρναβαλικές εκδηλώσεις και οι εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα, μετά τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Για το συγκεκριμένο θέμα, την ματαίωση δηλαδή των καρναβαλικών εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, εκδόθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία αναφέρεται ως λόγος ο άμεσος κίνδυνος, σύμφωνα με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19. Η ΚΥΑ υπογράφηκε από τους Υπουργούς Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου. Είχε προηγηθεί δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνέντευξης τύπου για τον κορωνοϊό στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Με βάση τις συστάσεις και οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή τους ειδικούς, επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους, τους καθηγητές που συμβουλευόμαστε καθημερινά, και στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία, αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Στη συνέχεια, πλήθος φορέων του Νομού Δράμας προχώρησαν σε σχετικές ανακοινώσεις περί ματαίωσης των εκδηλώσεών τους. Παράλληλα, υπήρξαν και καθησυχαστικά μηνύματα προς τους πολίτες σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε: «Ο Δήμος Δράμας μετά από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και σε συνεννόηση με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, υποχρεώνεται να ακυρώσει για προληπτικούς λόγους όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Καρναβάλι και πιο συγκεκριμένα το Καρναβάλι της Χωριστής και τα Κούλουμα στον Κορύλοβο. Οι υπηρεσίες του Δήμου μας σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς και τοπικούς φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσουν κάθε ανάγκη που ενδεχομένως θα προκύψει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης μας σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Προέχει η υγεία των πολιτών μας.

Σχετική ανακοίνωση περί ματαίωσης των εκδηλώσεων της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας εκδόθηκε και από τον Δήμο Προσοτσάνης, στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Ο Δήμος Προσοτσάνης εναρμονιζόμενος με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη για τον κορωνοϊό, αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του τριημέρου της Αποκριάς όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, Θεόδωρος Αθανασιάδης δήλωσε σχετικά: “Με αίσθημα ευθύνης έναντι των δημοτών, των επισκεπτών και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αποφασίζουμε να ματαιωθούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα, σε ολόκληρο το Δήμο. Δεν μας είναι ευχάριστο, αλλά πρέπει να συμμορφωθούμε, εφαρμόζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, λόγω άμεσου κινδύνου, σύμφωνα με τη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19. Επισημαίνουμε δε, ότι θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να επιδείξουμε ψυχραιμία”».

Επίσης, και ο Δήμος Παρανεστίου εξέδωσε ανακοίνωση για την ακύρωση των εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας. Στην ανακοίνωσή επισημαίνονταν τα εξής: Με βάση τις συστάσεις και την απόφαση του Υπουργείου Υγείας στις 27.02.2020 με τις οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στο σύνολο των ορίων του Δήμου Παρανεστίου».

Απόφαση για την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων και των εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και στα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου, «λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την από 27-02-2020 Εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19» εξέδωσε ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης.

Τέλος, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιθωρίου ενημέρωσε για την ακύρωση του 20ου Καρναβαλιού Περιθωρίου.