ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ (ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ) ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ, Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΟΥ

 

Όπως και στην υπόλοιπη χώρα, έτσι και στη Δράμα, από τις 26 Φεβρουαρίου 2020, όταν και ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού αρχικά στην Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αθήνα, παρατηρούνται διαφορές σε τομείς της δημόσιας ζωής, γεγονός που πηγάζει από την αγωνία των πολιτών απέναντι στο νέο ιό.

Βέβαια, ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας δεν συντρέχουν, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις δημόσιων φορέων υγείας και επιστημόνων (αναλυτικά παρουσίαση και οδηγίες για προστασία από τον κορωνοϊό στη σελίδα 6 της εφημερίδας). Απαιτείται ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων προστασίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρουσιάζονται συνεχώς, πολύ μικρό ποσοστό των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ατυχή κατάληξη, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν οι ευπαθείς ομάδες και για αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων. Εξάλλου, μέχρι στιγμής, το εθνικό σύστημα υγείας ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα πρώτα κρούσματα, συμβάλλοντας στην αποφυγή καταστάσεων πανικού.

Πάντως, ο προβληματισμός για τον κορωνοϊό είναι δεδομένος σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας και γύρω από αυτό το διαμορφωμένο κλίμα περιστρέφεται η ζωή σε διάφορους τομείς και στη Δράμα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, μετά από κυβερνητική απόφαση, ματαιώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα οι εκδηλώσεις σχετικά με τα καρναβάλια. Της κυβερνητικής απόφασης ακολούθησαν σχετικές ανακοινώσεις και σε τοπικό επίπεδο για την ματαίωση των προγραμματισμένων καρναβαλικών εκδηλώσεων και των εκδηλώσεων για την Καθαρά Δευτέρα (αναλυτικές λεπτομέρειες στη διπλανή σελίδα).

Μετά από ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπό τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (λεπτομέρειες στη διπλανή σελίδα) αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η αναβολή των εκδηλώσεων και δράσεων της Περιφέρειας που ευνοούν τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων και οι οποίες ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Εκτιμάται ότι οι αναβολές εκδηλώσεων το επόμενο διάστημα θα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και σε τοπικό επίπεδο, με διάφορες μεγάλες ανοικτές προς το ευρύ κοινό δράσεις να μεταφέρονται προς το καλοκαίρι, όπως έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει για διάφορες δραστηριότητες στα μητροπολιτικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Πάντως, παρόλο που η πρώτη απαγόρευση αφορούσε μόνο τα καρναβάλια, φαίνεται πως γενικά σχηματίζεται η τάση ο κόσμος να αποφεύγει να παραβρίσκεται σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολιτών. Χαρακτηριστικό, σε τοπικό επίπεδο, είναι το παράδειγμα της θεατρικής παράστασης «Ανθισμένες Μανόλιες», το οποίο ανέβηκε στο Δημοτικό Ωδείο από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας. Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στις παραστάσεις γινόταν πραγματικά το αδιαχώρητο, με τον κόσμο, χωρίς υπερβολή, να φτάνει μέχρι την εξωτερική είσοδο του Δημοτικού Ωδείου. Μετά, όμως, από την είδηση ότι ο κορωνοϊός έφτασε και στην Ελλάδα, η εικόνα άλλαξε άρδην και η μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου στις επόμενες (και τελευταίες παραστάσεις) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μισογεμάτη. Αλλά, και σε αθλητικό επίπεδο φάνηκε να επηρεάζεται το Δραμινό κοινό από τη νέα κατάσταση που βιώνει η χώρα. Συνήθως, στους αγώνες του ο Bianco Monte Δράμα 1986 υπάρχει ένα πολυπληθές κοινό στο κλειστό «Δ. Κραχτίδης». Όμως, στο τελευταίο παιχνίδι με τον Άρη Νίκαιας, το απόγευμα του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου, ο κόσμος ήταν αισθητά λιγότερος (αν και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έπαιξε ρόλο και η δυναμικότητα του αντιπάλου της Δραμινής ομάδας).

Πέρα από την αποφυγή παρουσίας σε ευρείες δημόσιες εκδηλώσεις, φαίνεται πως ο κόσμος της Δράμας έχει περιορίσει και τις μετακινήσεις του, αλλά και γενικότερα την παρουσία του ακόμη και σε εμπορικούς χώρους ή χώρους εστίασης. Η εικόνα από την αγορά της Δράμας, την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, δεν ήταν καθόλου καλή, ενώ και σε πολλά καταστήματα εστίασης φαίνεται να υπάρχει μείωση των πελατών. Πάντως, παραδοσιακά ο Φεβρουάριος είναι από τους χειρότερους μήνες για την τοπική αγορά, ενώ υπάρχει η ελπίδα ότι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών η εικόνα αυτή, όπως συμβαίνει κάθε χρονιά, να αλλάξει.

Ένας άλλος τομέας που η εικόνα στη Δράμα είναι αντίστοιχη με αυτή που επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα αφορά την προμήθεια μασκών από τα φαρμακεία, αλλά και την προμήθεια τροφίμων και κυρίως ειδών σχετικά με την ατομική υγιεινή από τα σούπερ μάρκετ, όπως είναι τα αντισηπτικά ή και το οινόπνευμα.

Έλλειψη από μάσκες είχε καταγραφεί πριν την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, όμως μετά από τα πρώτα κρούσματα πραγματικά δεν πρέπει να έμεινε μάσκα ούτε για δείγμα. Εξάλλου, συνηθισμένη ήταν η εικόνα, τις προηγούμενες ημέρες, πολλών πολιτών να μπαίνουν στα φαρμακεία, ζητώντας να αγοράσουν μάσκες, κι αφού λάμβαναν αρνητική απάντηση να αποχωρούν. Αλλά και στα σούπερ μάρκετ, κυρίως σε είδη που έχουν να κάνουν με την ατομική υγιεινή (αλλά και γενικότερα σε είδη που μπορούν να θεωρηθούν απολυμαντικά, όπως είναι το ξύδι!) παρουσιάζονται ελλείψεις στα ράφια σούπερ μάρκετ.

Βέβαια, όπως έχει αναφερθεί πολλάκις από ειδικούς, οι μάσκες δεν μπορούν να προφυλάξουν κάποιον από το να κολλήσει τον κορωνοϊό και για αυτό δεν έχει συσταθεί από κανέναν ειδικό η ευρεία χρήση τους, παρά μόνο στις περιπτώσεις που απαιτείται. Στο μόνο που μπορούν να συμβάλλουν, όπως συμβαίνει και νε άλλες κολλητικές ιώσεις, είναι κάποιος ασθενής να μην μεταδώσει την ασθένειά του στους γύρω του.

Αλλά και οι προμήθειες από τα σούπερ μάρκετ, μέχρι στιγμής, αποδεικνύονται αχρείαστες και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι πραγματικά θα χρειαστούν σε όλους όσοι εσπευσμένα στράφηκαν σε μαζικές προμήθειες τροφίμων και άλλων ειδών.

Όσον αφορά το σύστημα υγείας στο Νομό Δράμας, το Γενικό Νοσοκομείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση απαιτηθεί σχετικά με τον κορωνοϊό. Υπήρξαν και σε τοπικό επίπεδο κάποια ύποπτα περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα και σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκαν.

Προς ενημέρωση των πολιτών, τα εγγύτερα προς τη Δράμα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως υπάρχει λιγότερος κόσμος που στρέφεται στα επείγοντα του Νοσοκομείου της Δράμας.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κρούσμα κορωνοϊού δεν έχει εμφανιστεί στη Δράμα. Αλλά, ακόμη κι αν αυτό συμβεί στο μέλλον, ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας δεν συντρέχουν. Με ψυχραιμία και μακριά από κάθε είδους πανικό, η τοπική κοινωνία, παρά τις… αρρυθμίες που παρουσιάζονται σε κάποιους τομείς, εκτιμάται πως θα ανταπεξέλθει…