Ήρθαν από την Αμφίπολη και τη Δράμα στο Παλαιοχώρι, για να τιμήσουν την τέταρτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA με τίτλο «η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων».

Γέμισαν με φωνές την κεντρική πλατεία. Η Αμφίπολη είναι ο τιμώμενος ελληνικός προορισμός του KOUZINA 2021 και η Δράμα εκείνος του 2022. Ντυμένοι με περίτεχνα στολισμένες φορεσιές του Πόντου, άνδρες και γυναίκες βόλταραν στους όμορφους δρόμους του χωριού, πατινάροντας και απολαμβάνοντας το δροσερό καλοκαιρινό απόγευμα.

Καταλήγουν στην πλατεία. Όλα εκεί επιμελώς διαμορφωμένα με τη γνωστή ποντιακή σφραγίδα της απόλυτης τάξης, έτοιμα να υποδεχθούν κατοίκους, επισκέπτες και εκπροσώπους Τύπου.

Ξεκινούν να μαγειρεύουν. Η δική μας Τασούλα, πόντια καλονοικυρά από την Ιερισσό, η καλοσυνάτη Αλεξάνδρα Τοπούζογλου από την Παλαιοκώμη και η αεικίνητη Μάγδα Δίγκα από το Restautant Ήδωνες της Πρώτης προετοιμάζουν ζύμη για πιροσκί, την οποία γεμίζουν με μείγμα παλαιοχωρινής πατάτας και μυρωδικών. Κρεμμυδάκι φρέσκο, άνηθος και μαϊντανός συνθέτουν ένα εξαιρετικής φήμης και νοστιμιάς πιτάκι, που τηγανίζεται σε πολύ καυτό λάδι και σερβίρεται ζεστό, για να μας ταξιδέψει 100 χρόνια πίσω: στον Πόντο των Ελλήνων, στην πατρίδα την εύφορη, στους ανθρώπους τους φιλότιμους και δοτικούς, στους δουλευτάρηδες και προκομένους Πόντιους που ατιμάσθηκαν και κατακρεουργήθηκαν στη γενοκτονία, αλλά είναι και θα είναι παρόντες στο χρονικό πέρασμα – περήφανοι, αγέρωχοι και πάνω απ΄ όλα έτοιμοι να περάσουν την κληρονομιά και την ιστορία τους στους αιώνες.

Χορεύουν. Χορούς της αντρειοσύνης, της χαράς, του πόνου. Χορούς στιβαρούς. Που σε καθηλώνουν…

Νοικοκυρές από το Παλαιοχώρι μαγειρεύουν και σερβίρουν τις δικές μας, περίφημες «πατάτες αντιναχτές». Είναι νόστιμες. «Η υγρασία του χώματος είναι που κάνει τη διαφορά» μας λέει η Δέσποινα Βέλιου – Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Παλαιοχωρίου.

Πολωνοί εκπρόσωποι Τύπου καταγράφουν εκστασιασμένοι το δρώμενο. Είναι η πρώτη τους επαφή με την Ελλάδα της αυθεντικότητας και της ιστορικής αλήθειας. Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίσουν μέσα από μια θεματική περιήγηση στο χώρο ολόκληρη τη διαδρομή των Πόντιων και των Μικρασιατών από την πατρίδα του χθες στην πατρίδα του σήμερα. Έχουν έρθει στην Ανατολική Χαλκιδική με πρωτοβουλία του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Πολωνίας – Τσεχίας, το οποίο «δίνει πραγματική μάχη» για την προώθηση της Χαλκιδικής στην ανερχόμενη πολωνική τουριστική αγορά. Είναι γνωστό σε όλους, όσοι εμπλεκόμαστε με την τουριστική δραστηριότητα ότι η προσπάθεια αυτή έχει ήδη αποδώσει, καθώς η προερχόμενη από την Πολωνία ζήτηση έχει αυξηθεί θεαματικά σε σχέση με το 2017, που το εν λόγω Γραφείο Ε.Ο.Τ. δε βρισκόταν σε λειτουργία.

«Δεδομένου ότι η περιοχή μας «τρέχει» ήδη συμβόλαιο με Πολωνό tour operator, το 2022 ο Δήμος Αριστοτέλη προγραμματίζει να επενδύσει θεματικά στην Πολωνία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες τουριστικού marketing, αναφορικά με το diving, το trekking και το biking», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στυλιανός Βαλιάνος.

Πηγή: mountathosarea.org