ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΜΠΛΟΥ

 

Συνεχίζοντας την έρευνα για τις σχέσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα με τις κατά τόπους τοπικές Εκκλησίες (σχετικά δημοσιεύματα προηγήθηκαν στα φύλλα 668 στις 23 Ιουλίου και 669 στις 30 Ιουλίου), η εφημερίδα «Εργασία… συν» παρουσιάζει σήμερα την αντιμετώπιση που είχε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πατρέων.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Ομπλού πατέρα Μεκάτριου Κωστάκη, η Προγραμματική Σύμβαση για τη βελτίωση της οδού πρόσβασης προς την Ιερά Μονή. Το έργο, το οποίο είναι προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, αφορά εργασίες πρόσβασης προς την Μονή, που είναι χτισμένη στο όρος Ομπλός από το έτος 1315 και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ιστορικές μονές της σύγχρονης Ελλάδας. Το Μοναστήρι του Ομπλού, αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο (εορτάζει στην ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου), συνεχίζει επί αιώνες, 700 και πλέον έτη, την προσφορά του στην Εκκλησία και στο Γένος. Μάλιστα, κατά την Επανάσταση του 1821, διαδραμάτισε σημαντικό και σπουδαίο ρόλο αφού ήταν ορμητήριο του Παλαιών Πατρών Γερμανού και κέντρο συνάξεως των Οπλαρχηγών της περιοχής.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τόσο τον κ. Περιφερειάρχη όσο και τον κ. Δήμαρχο και παρεκάλεσε, να επισπευθούν οι όποιες διαδικασίες, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου, προκειμένου το επόμενο έτος να εορτασθή και στην Ιερά Μονή, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως και του Ιερού Αγώνος για την παλιγγενεσία του Γένους μας.

Γενικότερα, η παρουσίαση τέτοιου είδους θεμάτων θέτουν στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τους τοπικούς φορείς, τόσο του α’ όσο και του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, η τοπική Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει δει αντίστοιχα έργα να οδεύουν προς υλοποίηση.

Βέβαια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Πελετίδης αν και εκλέχθηκε με την στήριξη του Κ.Κ.Ε. στέκεται στο πλευρό της Ιεράς Μητρόπολης του Δήμου του και συμβάλλει στην επίλυση ζητημάτων που την απασχολούν.

 

Δήμαρχοι και Δήμαρχοι…

 

Ένα άλλο γεγονός που παρουσιάζει ενδιαφέρον, συγκρινόμενο με τοπικά γεγονότα και καταστάσεις, αφορά την προτομή του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης και Τρυνάβου κυρού Ιγνατίου, η οποία στήθηκε στη γενέτειρά του Σαλαμίνα, μετά από πρωτοβουλία του οικείου Δήμου. Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος Σαλαμίνας θέλησε να τιμήσει το πρόσωπο του μακαριστού Ιεράρχη, ο οποίος πριν εκλεγεί Μητροπολίτης Λάρισας διακόνησε για 18 ολόκληρα χρόνια το νησί της Σαλαμίνας.

Ο σεβασμός στην ιστορία ενός τόπου αφορά κάθε βαθμίδα εξουσίας και πολύ περισσότερο την αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Κομμάτι της τοπικής ιστορίας αποτελούν και οι ιερείς, πολλώ δε μάλλον αν έχουν συνδεθεί με ιστορικά τραγικές περιόδους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει γίνει προσπάθεια για τοποθέτηση προτομών ιερέων που έχουν σφαγιαστεί στο Δοξάτο, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αίσια κατάληξη…