Ισχυρό μήνυμα κατά των θεωριών συνομωσίας που αναπτύσσονται για τον κορωνοϊό όσο και εναντίον του κοινωνικού ρατσισμού απέναντι στους νοσούντες από Δραμινό ποδοσφαιριστή που βρέθηκε θετικός στον Covid-19

 

Αυξημένος είναι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στη Δράμα μέσα στον Αύγουστο, καθώς μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 18 Αυγούστου (που γράφονται αυτές οι γραμμές) τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στο Νομό Δράμας είναι 10. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, όπως δημοσιοποιούνται κάθε απόγευμα, για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ασθενείς με κορωνοϊό καταγράφηκαν στη Δράμα στις 4 Αυγούστου (1), στις 5 Αυγούστου (1), στις 7 Αυγούστου (1), στις 9 Αυγούστου (1), στις 12 Αυγούστου (1), στις 15 Αυγούστου (3) και στις 16 Αυγούστου (2).

Η αριθμητική αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό στη Δράμα ακολουθεί την σημαντική αύξηση που υπάρχει στο σύνολο της χώρας. Πάντως, για να υπάρξει ακριβής σύγκριση των δεδομένων στην περιοχή, κατά τη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου, μέσα στον Ιούλιο, στη Δράμα υπήρχαν συνολικά 7 εργαστηριακά διαπιστωμένοι ασθενείς με Covid-19.

Υπενθυμίζεται πως η Δράμα, όπως και η υπόλοιπη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αντιμετωπίζεται από τις κρατικές αρχές ως περιοχή με έντονο επιδημιολογικό φορτίο και για αυτό εδώ και ημέρες ισχύουν ειδικά μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, με κυριότερο την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί. Μια απόφαση βέβαια που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν είχε ανακοινωθεί.

 

Αναστολή ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων από την Ε.Π.Σ. Δράμας

 

Με ανακοίνωσή της την Κυριακή 16 Αυγούστου, η Ε.Π.Σ. Δράμας προχώρησε σε αναστολή όλων των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων στα όριά της, καθώς ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Νομό Δράμας υπάρχει και ποδοσφαιριστής τοπικής ομάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ε.Π.Ε. Δράμας προς όλα τα σωματεία έχει ως εξής: «Λόγω εμφάνισης ύποπτου κρούσματος του ιού covid-19 σε ποδοσφαιριστή σωματείου του νομού μας και για προληπτικούς λόγους, ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ όλες οι ποδοσφαιρικές δραστηριότητες (προπονήσεις-φιλικά-συγκεντρώσεις ομάδων), από την Δευτέρα 17-8-2020 μέχρι και την Δευτέρα 24-8-2020. Τις επόμενες μέρες η Ε.Π.Σ. Δράμας θα ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο και το αγωνιστικό χρονοδιάγραμμα».

Μάλιστα, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής προχώρησε σε δημοσιοποίηση της περιπέτειας υγείας που περνάει μέσω σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνοντας ισχυρά μηνύματα τόσο κατά των θεωριών συνομωσίας που αναπτύσσονται για τον κορωνοϊό όσο και εναντίον του κοινωνικού ρατσισμού που ενδεχομένως να αναπτυχθεί απέναντι στους νοσούντες.

Φυσικά ευχή όλων είναι τόσο ο συγκεκριμένος ασθενής, αλλά και όλοι όσοι ακόμη νοσούν να επιστρέψουν γρήγορα και υγιείς στη φυσιολογική ζωή τους.

 

Υγειονομικός αποκλεισμός για τη Δομή Φιλοξενίας στη Δράμα

 

Εντωμεταξύ, το Υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε τον πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό της Δομής Φιλοξενίας στη Δράμα και του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου Ορεστιάδας, καθώς και επιπλέον μέτρα προστασίας και υγειονομικής θωράκισης των δομών φιλοξενίας, με ισχύ από 14 ως 31 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, από 14 Αυγούστου μέχρι και 31 Αυγούστου, τίθενται σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι εξής δομές:

α) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών (Κ.Υ.Τ.) Φυλακίου Ορεστιάδας. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή, από 14/8/20 έως και 31/8/20, απαγορεύεται ρητά η είσοδος στην δομή φιλοξενίας τρίτων προσώπων με την εξαίρεση του Διοικητή του Κ.Υ.Τ., των φορέων υποστήριξης διοικητικής διαχείρισης, των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, των εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Εντός της περιμέτρου αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού Covid-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους της εν λόγω δομής φιλοξενίας.

β) επίσης, μέχρι τις 31 Αυγούστου τίθεται σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό και η δομή φιλοξενίας της Δράμας, στην οποία εφαρμόζονται τα όμοια μέτρα με αυτά που ισχύουν και στο ΚΥΤ της Ορεστιάδας.

Επίσης, επιβλήθηκε η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στους διαμένοντες και στους εργαζομένους στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), σε όλες τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, καθώς και σε κάθε είδους δομή και χώρο υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.