ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Αυτό που ευχόμαστε όλοι μας και ποτέ δεν θα είναι το επί Γης Ειρήνη. Δυστυχώς θα υπάρχουν διεκδικήσεις, πόλεμοι, πάθη, μίση, αλλά θα υπάρχουν ευτυχώς και άνθρωποι με μεγαλείο ψυχής κι έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Το μεγαλείο ψυχής είναι το πολύ και αστείρευτο της καρδιάς σε όλους για το δίκαιο, ελπίζοντας να αλλάξει προς το καλύτερο η ανθρωπότητα, δείχνοντας αγάπη, συμπόνια, ομόνοια. Μεγαλοψυχία (μεγάλος +ψυχή), δηλ. η προθυμία του ανθρώπου με δράση για ευγενείς σκοπούς.

Το μεγαλείο της ψυχής είναι η Αριστοτελική σύλληψη που δείχνει την άσκηση της ψυχής με γνώση στη θεωρία των ιδεών (ηθική αρετή). Είναι ένα εννοιολογικό πλαίσιο του Χριστιανισμού και της σύγχρονης Δημοκρατίας.

Βλέποντας TV αυτές τις μέρες, είδαμε και ακούσαμε για το μεγαλείο ψυχής συνανθρώπων μας. Ακούσαμε τη διήγηση της 93χρονης κυρίας που ήταν εξόριστη στην Μακρόνησο με πολλές κομμουνίστριες. Μία από αυτές «έφαγε» το περισσότερο ξύλο καθημερινά και για μέρες ήταν σε κωματώδη κατάσταση.

Μετά από χρόνια, αφού ευτυχώς επέζησε, συνάντηση τυχαία τον βασανιστή της και του είπε: Εμείς έχουμε έναν λογαριασμό. «Τα ‘χασε» ο ίδιος μα την ακολούθησε και τότε αυτή τον κέρασε καφέ!!! Τι μεγαλείο ψυχής, άξια να την θυμόμαστε όπως είπε και η συγκρατούμενή της που τα διηγιόταν.

Άλλος ομιλών που ήταν εξόριστος στους Φούρνους Ικαρίας με άνδρες κομμουνιστές από το πολύ ξύλο του έμειναν σωματικές κακώσεις. Συνάντησε μετά από πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, σε εστιατόριο ως σερβιτόρο, τον βασανιστή του. Τον φώναξε στο τραπέζι και του είπε: Με θυμάσαι; Ναι, απάντησε φοβισμένος, περιμένοντας τι θα επακολουθούσε. Τότε ο πρώην πολιτικός εξόριστος τον κέρασε!!! Πιο μεγαλείο δεν γίνεται!!!

Μεγαλείο ψυχής έδειξαν και οι φοιτητές απέναντι στους στρατιώτες που ισοπέδωσαν το όνειρό τους στο Πολυτεχνείο το 1973. Λέει σε συνέντευξή του μετά την πτώση της Χούντας ο σκευοφύλακας: Θυμάμαι ρίξαμε την πόρτα του Πολυτεχνείου και οι φοιτητές μας έριχναν πακέτα τσιγάρα, προμήθειες με σάντουιτς και μας μιλούσαν με αγάπη (βέβαια είπε, ξέρω πως η μεταμέλεια και τα λόγια συγγνώμης δεν σβήνουν τις πράξεις).

Επί Γης Ειρήνη και Μεγαλείο ψυχής είναι έννοιες που δείχνουν αίσθηση με ψυχή, απαλλαγμένη από συναισθήματα που μας κάνουν «μικρούς». Βέβαια όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούμε να συγχωρούμε ούτε να ξεχνάμε κάποιους που μας αδίκησαν, έβλαψαν, κακοποιήσαμε. Δεν έχουμε όλοι μεγαλείο ψυχής.

Μακάρι να υπάρχει φως στη ζωή μας…

Καλή χρονιά σε όλους!