Σχέδιο 5 σημείων για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας εν μέσω των εξελίξεων στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει κλιμακωτές αντιδράσεις στην αγορά ενέργειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων.
«Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή χωρίς διαταραχές. Αξιολογήσαμε τα νέα δεδομένα μετά τη ρωσική εισβολή και εξετάσαμε όλα τα σενάρια» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας και στην συνέχεια ανακοίνωσε το σχέδιο που περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
- Η ΔΕΠΑ εμπορίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μες τους προμηθευτές φυσικού αερίου, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα φορτία LNG
- Η χωρητικότητα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίουτης ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, χθες κατέπλευσε πλοίο με 108.000 κυβικά μέτρα LNG.
- Υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των ποσοτήτων αζέρικου φυσικού αερίου που παίρνει η Ελλάδα μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Υπενθυμίζουμε πως χθες έγιναν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν. Ο αγωγός ΤΑΡ ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κάλυψε πέρυσι το 17,5 % της εγχώριας κατανάλωσης.
- Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέραν της καθημερινής εξορυκτικής δραστηριότητας εμφανίζουν αυτή τη στιγμή διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που ξεπερνά τις 30 ημέρες. Παράλληλα τα αποθέματα υδάτων των υδροηλεκτρικών είναι υψηλή.
- Είναι σε ετοιμότητα οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο που έχουν δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου και λειτουργίας με ντίζελ
«Πανευρωπαϊκή λύση για το κόστος»
Αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πως «δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί.
Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Κορυφής όπου συμμετείχε, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη το ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».
Ο κ. Σκρέκας ζήτησε εξάλλου χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο Φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.
Πηγή: imerisia.gr