Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι (24/4) σε κτήριο της Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση σχετικά με την ανακοίνωση της αναβάθμισης των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανακοινώθηκε ο οδικός άξονας Δράμα – Αμφίπολη θα πραγματοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για δρόμο ταχείας ταχείας κυκλοφορίας μήκους 43 χλμ., εκ των οποίων τα 13,5 χλμ. αφορούν την ήδη υφιστάμενη χάραξη, με διαπλάτυνση και αποκατάσταση του δικτύου, και τα 29,5 χλμ. νέα τμήματα, το οποία αφορούν την παράκαμψη Ροδολίβους και Πρώτης (16,5 χλμ.) και το Δράμα-Μαυρολεύκη (13 χλμ.).

Ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού, αλλά και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ήταν ότι στο νέο δρόμο δεν θα υπάρχουν διόδια. Ο χρόνος κατασκευής του νέου δρόμου είναι τα 3 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης και ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για 27 χρόνια για τη συντήρησή του.

Ο Υπουργός κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο στόχος είναι το καλοκαίρι να περάσουν από τη διυπουργική ΣΔΙΤ και μέσα στο φθινόπωρο να προκηρυχθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού. Ο δρόμος θα είναι πλάτους 21,1 μ., με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και κεντρική νησίδα. Θα περιλαμβάνει 7 ανισόπεδους κόμβους και 17 γέφυρες.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο έργων παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τους παριστάμενους και έκανε ειδική αναφορά στο δρόμο Θεσσαλονίκη – Έδεσσα. Όπως ανέφερε η Πέλλα είναι ο μοναδικός Νομός της κεντρικής Μακεδονίας που δεν συνδέεται με ασφαλές δίκτυο με τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατασκευή του νέου άξονα Δράμα – Αμφίπολη, καθώς για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Δράμας αποτελεί τη συντομότερη έξοδο προς Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της κατασκευής του, ο κ. Μέτιος επεσήμανε ότι το 2013 η αρμοδιότητα για τις μελέτες και την κατασκευή του τμήματος του δρόμου στα όρια της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. πέρασε στην Εγνατία Οδό, όμως, συνέχισε, φέτος που επιστράφηκαν οι μελέτες από την Εγνατία, “με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είναι σχεδόν ίδιες με αυτές που παραδώσαμε”. Επίσης ο κ. Μέτιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λύση που επιλέχθηκε να προχωρήσει το έργο μέσω ΣΔΙΤ και να συμπεριλαμβάνει και τα δύο τμήματα του δρόμου, και αυτό που ανήκει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και αυτό που ανήκει στην Κεντρική Μακεδονία.

Έπειτα στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σημείωσε πως η Κυβέρνηση, μαζί με τον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για να προετοιμάσει τη χώρα για την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, τα δύο έργα που ανακοινώθηκαν αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου για τη Μακεδονία με στόχο αφενός την ανάπτυξη και αφετέρου μια καλύτερη καθημερινότητα.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση δεσμεύεται για τα δύο συγκεκριμένα έργα και “δεν λέμε λόγια χωρίς περιεχόμενο”. Για αυτό και τα δύο έργα έχουν συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, αλλά και πλάνο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. “Οι δύο Νομοί βγαίνουν από μια ιδιότυπη απομόνωση” ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και πρόσθεσε πως επιλέχθηκε η ένωση δυνάμεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για καλύτερο αποτέλεσμα.

Με την κατασκευή των δύο έργων, εξήγησε ο κ. Καραμανλής, επιτυγχάνονται ταχύτερα ταξίδια (30 λεπτά εξοικονόμηση χρόνου για το Δράμα-Αμφίπολη), ασφαλέστερα ταξίδια, εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας οχημάτων, προστασία περιβάλλοντος, αύξηση απασχόλησης, αύξηση κοινωνικού πλεονάσματος, ενίσχυση του ρόλου της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που είχε δώσει για την κατασκευή των δύο δρόμων. Για την κατασκευή του άξονα Δράμα Αμφίπολη είχε μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ το 2019. “Όπως το υποσχέθηκαν, 18 μήνες μετά είμαι στη Θεσσαλονίκη για την τελική ευθεία αυτών των έργων” σημείωσε. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως οι νέοι δρόμοι, τους οποίους χαρακτήρισε ευρωπαϊκών προδιαγραφών, φέρνουν κέρδος σε χρόνο, αλλά κυρίως σε ασφάλεια, ενώ παράλληλα συμβάλλουν σε απασχόληση και ανάπτυξη των χερσαίων μεταφορών.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η έναρξη των δύο αυτών έργων δείχνει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για την περιφέρεια και πρόσθεσε πως με την υλοποίηση αυτής της διπλής εξαγγελίας, “που την είπαμε στη Μακεδονία και την κάνουμε πράξη στη Μακεδονίας”, “κλείνουμε έναν παλιό λογαριασμό με το χθες”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από πλευράς Δράμας, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, ενώ ακόμη παρόντες ήταν Βουλευτές και αυτοδιοικητικοί από τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.