ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΟ 21ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ – ΤΟ 21ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΤΗΣ 7ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 1913 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 540 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

 

  • Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος: «Ακόμη μια φορά δηλώνουμε ότι θα προσπαθούμε και θα δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε αυτά που οι πολίτες μας όρισαν, στην πρόοδο του τόπου μας»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Με λαμπρότητα η Δράμα γιόρτασε το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 την 104η επέτειο της Απελευθέρωσής της. Ο φετινός εορτασμός είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς σε αυτόν συμμετείχε το 21ο Σύνταγμα Μηχανοκίνητου Πεζικού, στρατιωτικού τμήμα του οποίου, με την πολεμική του σημαία και τις σημαίες των ταγμάτων του, παρέλασε επί της οδού Εθνικής Αμύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 21ο Σύνταγμα Πεζικού της 7ης Μεραρχίας την 1η Ιουλίου 1913 απελευθέρωσε την Δράμα μετά από 540 χρόνια σκλαβιάς, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου 2000 με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εις ανάμνηση του προαναφερθέντος γεγονότος, η Τακτική Διοίκηση του 21ου Συντάγματος Πεζικού μετονομάσθηκε σε Τακτική Διοίκηση 21ου Συντάγματος Πεζικού «Δράμα», φέροντας τιμητικά το όνομα της πόλης.

Στον εορτασμό των «Ελευθερίων» την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ακόμη παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Επί της οδού Εθνικής Αμύνης είχαν παραταχθεί μαθητές με τις σημαίες των σχολείων τους, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων με τα λάβαρά τους, καθώς και πολίτες, οι οποίοι παρακολούθησαν την παρέλαση και την τελετή που ακολούθησε στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο και ακολούθησαν επετειακή ομιλία του Δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί η έπαρση της σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής Δήμου Δράμας στην Πλατεία Ελευθερίας και Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων.

 

«Οι αγώνες για την Ελευθερία είναι στενά συνδεδεμένοι με τους αγώνες για τη Δημοκρατία και τη δημιουργία στον τόπο μας»

 

Μετά το τέλος της τελετής στις δηλώσεις τους οι επίσημοι στάθηκαν στο γεγονός της Απελευθέρωσης της Δράμας, συνδέοντας το γεγονός αυτό με μηνύματα για τη σημερινή εποχή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., σημείωσε: «Τιμήσαμε μαζί με τις αρχές της Δράμας, αλλά και της Περιφέρειας, την μνήμη και τον αγώνα των απελευθερωτών και των συμπατριωτών μας στην απελευθέρωση της Δράμας και νομίζω ότι θυμηθήκαμε και επιβεβαιώσαμε ακόμη μια φορά ότι οι αγώνες για την Ελευθερία είναι στενά συνδεδεμένοι με τους αγώνες για τη Δημοκρατία και τη δημιουργία στον τόπο μας. Μένουμε σταθεροί στα πιστεύω των προγόνων μας, δημιουργούμε ταυτόχρονα μια νέα Ελλάδα, η οποία έχει ανάγκη από εργασία και ισοτιμία, κάτι που διεκδικήσαμε μέσα από τις αρχές των Ελλήνων να είναι μόνιμα στην κοινωνία μας. Ακόμη μια φορά δηλώνουμε ότι θα προσπαθούμε και θα δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε αυτά που οι πολίτες μας όρισαν, στην πρόοδο του τόπου μας».

 

«Συνολικά οι πολίτες του Νομού δεν ξεχνούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία»

 

Ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης ανέφερε: «104 χρόνια από την Απελευθέρωση της Δράμας νομίζω ότι και οι δημότες της πόλης, αλλά και συνολικά οι πολίτες του Νομού δεν ξεχνούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα την ξεχάσουν από εδώ και πέρα. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα».

 

«Αυτό το οποίο ως θυσία έχει δηλωθεί κατ’ επανάληψη να έχει ένα τόπο»

 

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, στις δηλώσεις του, επεσήμανε: «Μια μεγάλη ημέρα για τον τόπο μας. Ημέρα απελευθέρωσης ύστερα από 540 περίπου χρόνια σκλαβιάς. Επιτέλους η Δράμα αναπνέει ελεύθερη. Η αιχμαλωσία τελείωσε, όμως η αιχμαλωσία των παθών συνεχίζεται και σήμερα. Των προσωπικών παθών, της μικρότητας που καλύπτει την αναγκαιότητα για μια συλλογική δράση, έτσι ώστε απελευθερωμένοι από τα πλοκάμια της κεντρικής εξουσίας, ως αιχμάλωτοι, να αναπνεύσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο που έχει να κάνει με την ανάσα αυτού του λαού. Ο λαός αυτός αγωνίστηκε, αγωνίζεται και προσπαθεί. Αρκεί βεβαίως να έχει ένα ευήκοον ους από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, αλλά και από τους τοπικούς, έτσι ώστε αυτό το οποίο ως θυσία έχει δηλωθεί κατ’ επανάληψη να έχει ένα τόπο. Καλή δύναμη σε όλους και να θυμόμαστε».

 

«Οφείλουμε όλοι να ανατρέχουμε στη μνήμη μας και να αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και έπεσαν για την Ελευθερία»

 

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος δήλωσε: «Γιορτάζουμε σήμερα την Απελευθέρωση της Δράμας. 1η Ιουλίου του 1913, 104 χρόνια πριν η μέρα που απελευθερώθηκε η Δράμα, μια ιστορική πόλη της Περιφέρειάς μας. Οφείλουμε όλοι να ανατρέχουμε στη μνήμη μας και να αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και έπεσαν για την Ελευθερία. Χρόνια πολλά σε όλους».

 

 

«Η ιστορική αλήθεια επιβάλλει αυτές τις σημαντικές μέρες να έχουμε προτάξει πάνω από όλα αξίες οι οποίες παραμένουν διαχρονικά»

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης δήλωσε στα Μ.Μ.Ε.: «Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζομεν. 104 χρόνια από την Απελευθέρωση της Δράμας από τον τουρκικό ζυγό και από τους βουλγάρους κατακτητές. Μια ξεχωριστή μέρα, μια μέρα η οποία δίνει μηνύματα αισιοδοξίας, μια μέρα που πραγματικά πρέπει να τιμούμε όλοι, να θυμούνται οι μεγαλύτεροι, αλλά και να γνωρίζουν οι νεότεροι, γιατί η ιστορική αλήθεια επιβάλλει αυτές τις σημαντικές μέρες να έχουμε προτάξει πάνω από όλα αξίες οι οποίες παραμένουν διαχρονικά. Χρόνια πολλά και ευλογημένα».

 

«Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα που δίνει πολλά μηνύματα στους δύσκολους καιρούς, στις δύσκολες εποχές, που ζούμε»

 

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος υπογράμμισε: «Μια σημαντική, μια συγκινητική, μια μοναδική μέρα η σημερινή. Και είναι συγκινητική γιατί μετά από 104 ολόκληρα χρόνια το 21ο Σύνταγμα Πεζικού, το απελευθερωτικό Σύνταγμα της Δράμας, με την ονομασία “Δράμα”, παρελαύνει εδώ στη Δράμα για να τιμήσουμε αυτούς τους αξιωματικούς, αλλά και τους στρατιώτες που δώσαν τον αγώνα με τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλους τους συμπολίτες μας και η σημερινή μέρα είναι μια μέρα που δίνει πολλά μηνύματα στους δύσκολους καιρούς, στις δύσκολες εποχές, που ζούμε».

 

Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Α.Μ.Θ. στην Καβάλα

 

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Βουλευτής κ. Καραγιαννίδης αναφέρθηκε στην παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φάμελλου στη Δράμα, σημειώνοντας ότι επίκειται να υπάρξει και νέα επίσκεψη στο άμεσο μέλλον, καθώς για σήμερα Πέμπτη 6 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην Καβάλα, με την παρουσία όλων των Δημάρχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων. «Η σημερινή παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος δίνει και μια ιδιαίτερη τιμή στο Νομό και στην πόλη. Ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες κουβέντες πριν και θα τις συνεχίσουμε. Σε προβλήματα που αφορούν τα απορρίμματα, αλλά και γενικότερα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον της περιοχής μας έχουν μπει σε μια τροχιά. Μένει να γίνει μια συνάντηση την Πέμπτη στην Καβάλα, όπου όλοι οι Δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συναντηθούν για να σχεδιάσουν και να συζητήσουν με τον Υπουργό το σχεδιασμό αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιαννίδης.

 

Παραχώρηση Δασικού Χωριού Ελατιάς στο Δ.Π.Θ.

 

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε αναφορά και στην παραχώρηση του Δασικού Χωριού της Ελατιάς στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Είναι πάγια θέση μας ότι ο δημόσιος χώρος πρέπει να αξιοποιείται για την κοινωνία και τις ανάγκες της. Και νομίζω ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος καθυστέρησης και με πολύ μεγάλη χαρά υπέγραψα την παραχώρηση αυτή, η οποία δίνει τη δυνατότητα και στη γνώση να ασκείται και στο περιβάλλον να προστατεύεται, αλλά και στη δημόσια περιουσία να αξιοποιείται. Ήταν ένας θετικός μονόδρομος. Κανένα δίλημμα. Μεγάλη χαρά. Και μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει στους πολίτες και ιδιαίτερα στη δημόσια παιδεία της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Φάμελλος.