ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Πρώτη Ιουλίου 1913 η Δράμα γιορτάζει την απελευθέρωσή της αποτινάζοντας τον τούρκικο και τον βουλγάρικο ζυγό, όταν απόσπασμα Ελληνικού στρατού προέλασε προς τη Δράμα και πρόλαβαν να σώσουν την πόλη από βέβαιο εμπρησμό. Δεν έγινε όμως το ίδιο και στην κωμόπολη του Δοξάτου, που την προηγούμενη, 30 Ιουνίου, οι Βούλγαροι υποχωρώντας την πυρπόλησαν και έσφαξαν 3000 κατοίκους, παιδιά γυναίκες, ιερείς. Οι κάτοικοι της πόλης μας επεφύλαξαν στους Έλληνες στρατιώτες ενθουσιώδη υποδοχή, πανηγυρίζοντας για την απελευθέρωσή τους.

Όσο για τη μάχη της γέφυρας Παπάδων (Περιοχή Σιδηρονέρου Δράμας) τον Μάη του 1944 κατά των Βουλγάρων, οι Έλληνες αντιστασιακοί χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, Εθνικιστική ομάδα, Εαμική-Ελλασίτικη ομάδα, ομάδα με Πόντιους σκοπευτές, διότι η Κατοχική δωσίλογη Ελληνική Κυβέρνηση με Ι. Ράλλη, φιλοβασιλικό πολιτικό, είχε θορυβηθεί από την αύξηση της –κυρίως- κομμουνιστικής – ελληνικής αντίστασης και με γερμανική συναίνεση έμεινε άπραγη.

Η ημερομηνία της μάχης διαφέρει από πηγή σε πηγή. Ημερομηνίες 7-11 Μάη και 6-10 Μάη 1944. Η μάχη αυτή ήταν αναμφίβολα η σημαντικότερη, αφού προκάλεσε απώλειες στους Βούλγαρους κατακτητές στην κατεχόμενη Ανατ. Μακεδονία. Μετά τη μάχη οι Βούλγαροι προέβησαν σε αντίποινα στο Σιδηρόνερο με μαζικές εκτελέσεις και στη Σκαλωτή με εκτελέσεις παιδιών. Εκεί στήθηκα και μνημείο που υπενθυμίζει το γεγονός.

Στις 26/9/1944 με τη Συμφωνία της Καζέρτας στην Ιταλία με συμφωνία Ελλήνων και Άγγλων ρυθμίστηκαν τα σύνορα Θράκης και Θεσσαλονίκης. Τον Οκτώβριο του 1944 (τότε που απελευθερώθηκε από την Κατοχή η Ελλάδα), συναντήθηκαν στη Μόσχα ο Στάλιν με τον Τσώρτσιλ. Οπότε είναι αναληθές, μη τεκμηριωμένο, πως ο Στάλιν είχε συμφωνήσει με τον βασιλιά Βορίς Γ’ των Βουλγάρων να ενωθούν στη χώρα του οι περιοχές Δράμας – Καβάλας, αφού είχε προηγηθεί η Συμφωνία.

Κύριε καθηγητά, κύριε Ν. Γεωργιάδη, διδάκτορα της Ιστορίας, με συμμετοχή σε ιστορικά συνέδρια και μελέτες εδώ και στο εξωτερικό και με συγγραφή βιβλίων που έχουν εκδοθεί, μπορείτε να με διορθώσετε ή συμπληρώσετε σε ό,τι γράφω τόσο στην εφημερίδα «Εργασία… συν» όσο και μιλώντας στο τοπικό μας κανάλι.