Το Επιμελητήριο Δράμας σας προσκαλεί στην εκδήλωση –αφιέρωμα με θέμα
«Ιστορία της Επιχειρηματικότητας: Το παράδειγμα της οικογένειας καπνεμπόρων Spierer» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και ώρα 20:00, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Hydrama Grand Hotel.
Ως επίσημοι προσκεκλημένοι θα παραστούν απόγονοι των καπνεμπόρων Spierer.
Λίγα λόγια για την οικογένεια Spierer
Η καπνεμπορική οικογένεια των Spierer, των αδελφών Charles, Hermann, Leon και Emile, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Γεννήθηκαν στη Σμύρνη. Υπήρξαν στελέχη των επιχειρήσεων Αλλατίνι και της μεγάλης καπνεμπορικής εταιρείας Commercial Tobacco Company, από τις αρχές του 20ού αιώνα, στην Καβάλα και στη Δράμα, πριν δημιουργήσουν τη δική τους το 1913, στη Σμύρνη.
Στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής 1916-1918, ο μεγάλος αδελφός Charles έσωσε και διέσωσε από την πείνα και τον θάνατο χιλιάδες κατοίκους της περιοχής. Για την προσφορά του αυτή, τιμήθηκε με παράσημα από την ελληνική Πολιτεία και με τις ανώτατες τιμές.
Χαρισματική προσωπικότητα ο Hermann Spierer, εμπνευστής και δημιουργός της εταιρείας τους, προβάλλει επιπλέον ένα λαμπρό παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας με τον βαθύ ανθρωπισμό του. Συγκλονισμένος από το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας τον Αύγουστο του 1922 επιστρέφει από την Τεργέστη στη φλεγόμενη Σμύρνη και προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες γυναικόπαιδα στις υπό την ελβετική σημαία καπναποθήκες του. Καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωσή τους, ναυλώνει καράβια για να τους μεταφέρει ασφαλείς στην Ελλάδα και τους ενισχύει οικονομικά στις νέες τους πατρίδες. «Κάποιοι πρόσφυγες είχαν την εικόνα του πατέρα μου Έρμαν μαζί με τις εικόνες των Αγίων», λέει η κόρη του Έλενα Σπήρερ. Ο Μητροπολίτης Σμύρνης και Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος αποκαλούσε τον Hermann Spierer «μέγα εθνικό ευεργέτη»
Το πέρασμα των επιχειρήσεων Σπήρερ από την Ελλάδα, άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της κραταιής παρουσίας τους στα εργοστάσια και τις καπναποθήκες, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή. Στη Δράμα, στην Καβάλα, στη Ξάνθη, στον Βόλο, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Βαλκανίων.