Σε δήλωσή της για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Πάττυ Κωνσταντινίδου ανέφερε τα εξής:

Φέτος συμπληρώνονται 49 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και σύμβολο αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, μέσα σε μια εποχή αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων παραμένει παράδειγμα αντίστασης στον φασισμό, που βρίσκονταν στο περιθώριο της ιστορίας τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το Πολυτεχνείο είναι φάρος για όσους δεν εφησυχάζουν, δεν συμβιβάζονται, έχουν πίστη και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Είναι παράδειγμα για όσους κατάλαβαν πως οι νεκροί, οι βασανισμένοι, οι αγωνιστές που πάλεψαν ενάντια στην δικτατορία ζητούν δικαίωση μέσα από την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας μας, της Ελευθερίας μας και του Συντάγματός μας με την προάσπιση των κοινωνικών κεκτημένων της κοινωνίας μας.

Μιας κοινωνίας που τότε κατακλύζονταν από θλίψη, οργή και απέχθεια προς το καθεστώς, και σήμερα δυστυχώς ένα μέρος της συμβιβάζεται είτε σιωπά είτε απέχει. Μιας κοινωνίας του καναπέ, των κοινωνικών δικτύων, έρμαιο της παραπληροφόρησης, μιας κοινωνίας του «όλοι ίδιοι είναι». Η νέα γενιά στην πλειοψηφία της ελάχιστα γνωρίζει για την σύγχρονη μας ιστορία και αγνοεί τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Όμως η αποχή και ο συμβιβασμός είναι συνενοχή.

Σήμερα η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη εξαθλίωση του εργαζόμενου, τον αντεργατικό μεσαίωνα, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της καταστροφή του περιβάλλοντος. Σήμερα εξευτελίζεται η ίδια η Δημοκρατία. Δημοκρατία και υποκλοπές είναι ασύμβατες έννοιες – στη Δημοκρατία δεν χωράνε πρακτικές που ακυρώνουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας, που ακυρώνουν το ίδιο το Σύνταγμα.

Στις ειρηνικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου ας δώσουμε βροντερό παρών, απάντηση στις προκλητικές εικόνες των τελευταίων ημερών. Γιατί η ανιδιοτέλεια, η συλλογικότητα και η πολιτική δράση αποτελούν για μας αξίες που πρέπει να περιφρουρήσουμε.

Οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς του. Ο Αγώνας τους πρέπει να παραμείνει βαθιά χαραγμένος στη συλλογική μας μνήμη. Κι όσο είμαστε νέοι στην ψυχή, ξέρουμε πως αρκεί μια σπίθα για να ανάψει φωτιά.

Η Δημοκρατία και οι πολίτες είμαστε πιο ισχυροί και από το παρακράτος και από τα πιο δυνατά συμφέροντα!

Ήρθε ο καιρός πάνω στου κόσμου την πληγή να ξαναχτίσουμε τη γη!

 

Π. Κωνσταντινίδου

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας