«Φρένο» μπήκε την Πέμπτη στη Γερουσία των ΗΠΑ από ομάδα Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να ανοίξει συζήτηση σχετικά με νομοσχέδιο που αφορά μια προσπάθεια του Κογκρέσου να αντιμετωπίσει τις μαζικές επιθέσεις με όπλα, που το τελευταίο διάστημα τείνουν να λάβουν χαρακτήρα «επιδημίας».

Υπενθυμίζεται πως μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής στη Νέα Υόρκη και το μακελειό με την εκτέλεση 19 μαθητών και δύο δασκάλων από επίθεση ενόπλου σε σχολείο στο Τέξας, η συζήτηση της οπλοκατοχής έχει έρθει ξανά στο επίκεντρο στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, η ψηφοφορία με αποτέλεσμα 47-47, που πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες κομματικής πειθαρχίας, δεν κατόρθωσε να συμπληρώσει την απαίτηση των εξήντα θετικών ψήφων για την έναρξη της συζήτησης στη Γερουσία, που έχει εκατό έδρες, αναφορικά με ένα νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Νομοσχέδιο Πρόληψης της Εσωτερικής Τρομοκρατίας».

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η νομοθεσία δεν είναι απαραίτητη, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει ήδη την εξουσία, προκειμένου να οργανώσει την αντίδραση της κυβέρνησης του, κατά του βίαιου εξτρεμισμού.

Οι Δημοκρατικοίυποστήριξαν την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αντίδρασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίαιου εξτρεμισμού. Οι ίδιοι τόνισαν πως οι τροποποιήσεις σε οποιοδήποτε τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσαν να δρομολογήσουν περιορισμούς στην κατοχή όπλων.

Τα περιστατικά επιθέσεων μαζικού χαρακτήρα με όπλα κατά τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει συζητήσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας των όπλων, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει, καθώς τα δύο κόμματα παραμένουν ουσιαστικά διχασμένα, αναφορικά με την επιβολή περιορισμών στη χρήση των όπλων.

Σημειώνεται πως οι Αμερικανοί έχουν ελάχιστη πίστη στην ικανότητα του Κογκρέσου για την επίλυση του προβλήματος, καθώς μόνο ποσοστό 35% των συμμετεχόντων σε μία δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos ) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, πιστεύουν ότι οι νομοθέτες θα αναλάβουν δράση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για την εσωτερική τρομοκρατία με κομματική πειθαρχία την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 14 Μαΐου. Ο δράστης μετέδιδε ζωντανά την επίθεσή του, μέσω live streaming.

Στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι συζήτησαν την πιθανότητα διακομματικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα, συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων για την επέκταση των σχετικών προληπτικών ελέγχων για όσους αγοράζουν όπλα, αλλά και για τον αποκλεισμό από την αγορά όπλων των ψυχικά ασταθών ατόμων.

Ποσοστό 79% των Αμερικανών (συμπεριλαμβανομένων ποσοστού 78% Ρεπουμπλικάνων) είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που υποστηρίζει την ψήφιση νομοθεσίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων σχετικά με τη χρήση όπλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδια δημοσκόπησης.

Ο Τσακ Σούμερ ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή, Κρις Μέρφι έχουν προσεγγίσει Ρεπουμπλικάνους σχετικά με λήψη πιθανών μέτρων που σχετίζονται με τη χρήση όπλων, αλλά και την ασφάλεια των σχολείων.

«Κανένας από εμάς δεν έχει την οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι αυτό θα είναι εύκολο», τόνισε ο Σούμερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Γερουσίας κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι έχουν έναν «ανήθικο εναγκαλισμό» με το λόμπι υποστήριξης οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Είναι αναγκαίο να δώσουμε στην προσπάθεια λίγο χρόνο».