ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» ΓΙΑΝΝΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ

 

  • «Προσωπικό ενδιαφέρον και φροντίδα και για τα μεγάλα και για τα μικρά»
  • «Εντιμότητα, καθαρότητα και πρόσφορα χωρίς κρυφές ατζέντες και ιδιοτελείς σκοπούς»
  • «Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι πως η αποτελεσματικότητα κρίνει τους πάντες και όχι τα ευχολόγια και οι υποσχέσεις. Χρειάζεται η ορμή του νέου με την πείρα του δοκιμασμένου, αλλά όχι συμβιβασμένου και εξαρτημένου. Πειράματα και αποτυχημένες συνταγές που έχουν ήδη δοκιμαστεί απλά καθυστερούν την εξέλιξη των πραγμάτων. Και η φυσική εξέλιξη πλέον είναι η δική μας Δημοτική Αρχή, η “Επανεκκίνηση για τη Δράμα”, να εργαστεί σκληρά, έξυπνα και οργανωμένα για να καταλάβουμε όλοι πως η μετριότητα δεν μας ταιριάζει. Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα»
  • «Είμαι επαγγελματίας πολιτικός, όχι γιατί ζω από την πολιτική, αλλά διότι προσπαθώ να κάνω σωστά και με ήθος τη δουλειά που αναλαμβάνω, δηλαδή επαγγελματικά»
  • «Προσωπικά είμαι υπερήφανος που οι θέσεις ευθύνης δεν με αλλοίωσαν»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υπ. Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας με την παράταξη «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» κ. Γιάννης Εφραιμίδης. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Εφραιμίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην εμπειρία του και σε όσα έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων του Αντιδημάρχου στην τρέχουσα θητεία, καθώς και για τους λόγους που αποφάσισε να συστρατευτεί με τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και την παράταξη «Επανεκκίνηση για τη Δράμα». Ο κ. Εφραιμίδης, μίλησε ακόμη στην «Εργασία… συν» για ζητήματα στα οποία είχε την ευθύνη ως Αντιδήμαρχος, όπως τα οικονομικά του Δήμου, η καθαριότητα, η Ονειρούπολη και η Λαϊκή αγορά, ενώ, όντας εδώ και χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας δραστηριοποιούμενος στον χώρο του τουρισμού, αναφέρθηκε και σε όσα πρέπει να γίνουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Κύριε Εφραιμίδη, εκτός από Δημοτικός Σύμβουλος, στην τρέχουσα περίοδο διατελέσατε και Αντιδήμαρχος. Ποια ήταν η εμπειρία σας;

Πρωτόγνωρη και αποκαλυπτική θα έλεγα. Απ’ έξω ίσως φαίνονται όλα πιο εύκολα και πιο απλά, αλλά όπως ανακάλυψα και στις δυο μου θητείες ως Αντιδήμαρχος, μαγικά ραβδιά και λύσεις δεν υπάρχουν. Τίποτα από όσα πετύχαμε εγώ και οι συνεργάτες μου δεν ήρθε εύκολα. Όπως όλα στη ζωή, χρειάζεται δουλειά, μελέτη και διάθεση δημιουργίας, αλλά και σύγκρουσης, ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η θέση ευθύνης, σε κάποιους εξ ημών, όχι σε όλους, δημιουργεί και αίσθημα ευθύνης ως προς τους συμπολίτες μας και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Η προσωπική μου επαγγελματική πορεία με βοήθησε να αντιληφθώ γρήγορα πως πρέπει να λειτουργήσω σε πολλούς τομείς και να μη συμβιβαστώ. Καταφέραμε αρκετά πράγματα, προσπαθήσαμε για περισσότερα, αλλά προσωπικά είμαι υπερήφανος που οι θέσεις ευθύνης δεν με αλλοίωσαν.

Θεωρείτε ότι στην πολιτική αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι τα μεγάλα έργα ή η διαχείριση της καθημερινότητας;

Ωραία ερώτηση. Η προσωπική μου εμπειρία ως Αντιδημάρχου με οδηγεί σε μια απάντηση. Προσωπικό ενδιαφέρον και φροντίδα και για τα μεγάλα και για τα μικρά. Τα μεγάλα έργα προφανώς και χρειάζονται σε μια κοινωνία αλλά η καθημερινότητα έχει ανάγκη λύσεων κάθε μέρα. Εκεί χρειάζονται καλοί συνεργάτες και το προσωπικό ενδιαφέρον, η προσωπική φροντίδα που προανέφερα. Η βελτίωση της καθημερινότητας που όλοι ευαγγελιζόμαστε, δεν είναι μόνο εκεί που υπάρχουν κάμερες, μικρόφωνα και φωτογραφίες που βλέπω συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το τηλεφώνημα ανάγκης κάποιου συμπολίτη μας στις 11 το βράδυ και η όσο το δυνατόν πιο άμεση κινητοποίηση και ανταπόκριση.

Όντας και ο ίδιος ενεργό μέρος της δραμινής αγοράς, είχα προσωπική αντίληψη κάποιων αντικειμενικών δυσκολιών στην καθημερινότητά μας. Τρανό παράδειγμα η στάθμευση στο κέντρο της πόλης. Η στάθμευση δίτροχων με δική μου πρωτοβουλία και τη συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας λύθηκε με μερικούς κώνους και μερικά κιλά μπογιά. Για το πρόβλημα της στάθμευσης όμως των αυτοκίνητων, ειδικά στο κέντρο της πόλης, οι προτάσεις μου (αποδέσμευση συγκεκριμένων χώρων και παράλληλη δημιουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού μέσου ελέγχου στάθμευσης) δεν έγιναν δεκτές. Προτάσεις που θα βοηθούσαν στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς, με ώρες και τρόπους φορτοεκφόρτωσης συγκεκριμένους, προτάσεις που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες πόλεις επιτυχημένα και σίγουρα θα εξομάλυναν, αν δεν έλυναν ολοσχερώς, ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει τον εμπορικό κόσμο αλλά και τον κάτοικο, ειδικά του κέντρου της πόλης μας. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκαν από τη διοίκηση του Δήμου οι προτάσεις αυτές για λόγους που με ξεπερνούν. Δεν ήταν φαίνεται προτεραιότητα κάποιων να βοηθηθεί η αγορά και οι κάτοικοι της καρδιάς της πόλης μας.

Διατελέσατε Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ποια είναι η κατάσταση του Δήμου;

Η κατάσταση που παρέλαβα ήταν πολύ καλή και όπως αντιλήφθηκα αυτό είναι αποτέλεσμα διαχείρισης πολλών ετών, από εποχής Δημαρχών κ. Τζίμα, κ. Μαργαρίτη, κ Χαρακίδη και φυσικά κ. Μαμσάκου. Ο Δήμος όμως δεν είναι τράπεζα ώστε να έχει σκοπό την κερδοφορία. Είναι χρήματα δικά μας, των πολιτών, που πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων μας. Είτε ανταποδοτικά με μειώσεις όπου μπορούν να γίνουν, είτε με επενδύσεις σε έργα κοινής ωφελείας, είτε σε κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις. Επίσης, ο κάθε Δήμος έχει στην κατοχή του ακίνητα που είτε χρησιμοποιεί είτε εκμεταλλεύεται. Εκεί κατάφερα με τους συνεργάτες μου στην Αντιδημαρχία να λύσω τελματωμένες υποθέσεις ετών με ακίνητα που δεν απέφεραν τα συμφωνηθέντα και μέσω της νομικής οδού να απελευθερώσουμε περιουσιακά στοιχεία του Δήμου μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη ρύθμιση παλαιοτέρων οφειλών προς τα ταμεία του Δήμου αλλά και εισροές νέων εσόδων από την δημοπράτηση και επαναδραστηριοποίηση μέσω του ενδιαφέροντος που έδειξαν νέοι επιχειρηματίες. Όλα αυτά έδωσαν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα στις περιοχές που τελικά δραστηριοποιήθηκαν συμπολίτες μας και μέσω πράξεων καλλωπισμού της κάθε περιοχής. Δράσεις σημαντικές και προσοδοφόρες που μας επέτρεψαν να μειώσουμε τέλη, να σταθούμε αρωγοί σε πολύτιμες κοινωνικές δράσεις και να οργανώσουμε καλυτέρα κάποιες λειτουργίες του Δήμου, όπως η ενεργοποίηση είσπραξης μέσω ταυτότητας πληρωμής χωρίς φυσική παρουσία στα ταμεία του Δήμου. Πράγματα που σήμερα ίσως φαίνονται απλά, χρειάστηκαν όμως μεράκι και προσωπική διάθεση επίλυσης ώστε να γίνουν πραγματικότητα και καθημερινότητα για όλους μας. Εδώ οφείλω να εξάρω την διάθεση και την αποτελεσματικότητα ορισμένων υπάλληλων του Δήμου που βοήθησαν πολύ στην πραγμάτωση ιδεών και δράσεων. Ελπίζω σύντομα να ξανασυνεργαστουμε και να συνεχίσουμε χωρίς εμπόδια με γνώμονα την αξιοπρέπεια και τον Άνθρωπο.

Τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ κουβέντα για τη λαϊκή αγορά αλλά και την Ονειρούπολη. Οι έμποροι και οι παραγωγοί της λαϊκής μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εσάς. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας σας;

Συνεργασία! Η λαϊκή ήταν πάντοτε καυτή πατάτα και τις καυτές πατάτες λίγοι θέλουν να τις ακουμπήσουν. Οι πολιτικοί θέλουν να μείνουν ατσαλάκωτοι. Είμαι στην αγορά από τα εφηβικά μου χρόνια. Ευτυχώς οι άνθρωποι της λαϊκής είναι και άνθρωποι της αγοράς και μιλάμε την ίδια γλώσσα. Πολλοί πολιτικοί τους έχουν παρεξηγήσει, αλλά εγώ τους νιώθω και πάνω από όλα γνώριζα ότι αν δείξω φροντίδα στους ανθρώπους της λαϊκής θα δείξω φροντίδα στους Δραμινούς του μόχθου, τους συνταξιούχους και στους χαμηλόμισθους, αλλά και στο σύνολο των Δραμινών που θέλουν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Μέσα στην πανδημία ενώ τα πάντα ήταν κλειστά, όχι μόνο διατήρησα ανοιχτή την λαϊκή, αλλά δημιούργησα την πρώτη στην Ελλάδα παράλληλη λαϊκή αγορά. Αυτό δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε απλό. Έπρεπε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικούς σκοπέλους, να ξεκλειδώσω και να εκμεταλλευτώ νομοθετικές πρωτοβουλίες και πάνω από όλα να εμπνεύσω συνεργασία μεταξύ των εμπόρων και των παραγωγών της λαϊκής.

Στη λαϊκή έμαθα πόσο σημαντικό είναι να ακούς, να συμφιλιώνεις και να προχωράς ενωμένος. Βεβαία το όνειρο είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη κλειστή λαϊκή αγορά όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που θα σέβεται τον έμπορο και τον καταναλωτή, προσφέροντας τις ανέσεις που πραγματικά τους αξίζουν. Χαίρομαι και πάλι που συνάντησα ευήκοα ώτα, διότι είμαι πλέον βέβαιος ότι το όραμά μου αυτό θα γίνει πράξη. Εφόσον οι συμπολίτες μου μας δώσουν τον Οκτώβριο τη δύναμη για να το υλοποιήσουμε. Επιλέγω όμως να μείνω απλός και δεν τάζω φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και στην Ονειρούπολη. Και πάλι επένδυσα στη δύναμη της συνεργασίας για να αλλάξουμε τον νόμο που ορίζει τον χρόνο λειτουργίας της Ονειρούπολης. Ο νόμος του υπαίθριου εμπορίου εκεί που ανήκουν και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έδινε την δυνατότητα αδειοδότησης για διάστημα 18 ημερών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως από τότε που ξεκίνησε η Ονειρούπολη είχε νόμιμη άδεια κατά το ήμισυ της λειτουργίας της. Αυτό έφερνε μια σειρά πολλαπλών προβλημάτων διαχείρισης τόσο από την πλευρά του Δήμου, αλλά και από την πλευρά των εκθετών. Μια αίολη κατάσταση για την οποία κανένας μέχρι σήμερα δεν έσκυψε να ασχοληθεί ουσιαστικά. Πώς θα αναπτύξουμε λοιπόν κάτι τη στιγμή που δεν έχουμε νομιμοποιήσει τη λειτουργία του;

Απευθύνθηκα λοιπόν στους Δήμους Κομοτηνής, Βόλου, Τρικάλων και ζήτησα να συστρατευτούν στον στόχο μου να αλλάξει ο νόμος. Αιτηθήκαμε τη νομοθετική ρύθμιση για τροποποίηση του χρονικού ορίζοντα από 18 μέρες σε 30, συμμετείχαμε στη δημόσια διαβούλευση. Και τελικά το πετύχαμε. Η Ονειρούπολη και κάθε χριστουγεννιάτικη γιορτή μπορεί πλέον να λειτουργεί για 30 ημέρες και όχι μόνο για 18.

Η συνεργασία με άλλους Δήμους μπορεί να φέρει αποτελέσματα για όλους τους Δήμους.

Έχετε διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία στον τομέα του τουρισμού. Θα περιμένατε να είναι μεγαλύτερη η συνεισφορά σας στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Δράμα;

Ειλικρινά σας λέω ότι περίμενα και ευελπιστούσα πολλά περισσότερα πράγματα στον τομέα του Τουρισμού, αλλά τα λόγια και οι υποσχέσεις δυστυχώς δεν μεταφραστήκαν σε πράξεις. Δεν είμαι όμως εδώ για να δυσανασχετώ και να κρίνω, αλλά για να εργάζομαι και να δημιουργώ με στόχο το καλύτερο μέλλον όλων μας. Οι συζητήσεις μου με τον επικεφαλής της παράταξης Γιώργο Παπαδόπουλο κατέληξαν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Η Δράμα μέσα από μια προσεκτικά δομημένη μελέτη τουριστικής ταυτότητας μπορεί να κάνει ουσιαστικότερα βήματα και να αποτελέσει προορισμό για πολλούς καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Φτάνει πια να είμαστε απλά μια στάση στο δρομολόγιο των επισκεπτών της περιοχής μας. Μπορούμε και πρέπει, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα όλου του Νομού μας, να είμαστε εμείς ο κύριος προορισμός.

Καθαριότητα. Τι συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα;

Άλλη μια δύσκολη αποστολή, άλλο ένα βαρύ φορτίο που κλήθηκα να σηκώσω. Μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να συνεχίσω το έργο ενός επιτυχημένου Αντιδημάρχου που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας, του προσωπικού μου φίλου, Χρήστου Κυριακίδη. Ενός ανθρώπου αγνού, με καθαρή ματιά και ειλικρινή όρεξη προσφοράς στο σύνολο.

Ο τομέας της καθαριότητας πάντα θα χρήζει βελτιώσεων και κάποιες από αυτές τολμώ να πω πως τις πετύχαμε επί της δίκης μου Αντιδημαρχίας. Η βελτίωση των εγκαταστάσεων του αμαξοστάσιου (περίφραξη, διαμόρφωση νέων χρηστικών χώρων, δημιουργία αποθήκης, σωστές συνθήκες θέρμανσης) και φυσικά η δημιουργία νέων αποδυτήριων με μπάνια ώστε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους μας είναι κάποια από όσα καταφέραμε σε 14 μόνο μήνες και με κάνουν και νιώθω υπερήφανος. Μακάρι να υπήρχαν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν να συνεχίσω και να παλέψω για ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές, αλλαγές που έχει ανάγκη ο τομέας της καθαριότητας στην πόλη μας. Για αυτές τις αλλαγές ενημέρωσα και το αρμόδιο όργανο στην παράταξη «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» και χάρηκα που βρήκα ευήκοα ώτα και ανοιχτά μυαλά που σέβονται την αποκτηθείσα εν τω έργω πείρα. Πείρα η οποία όμως γεννά και όραμα. Όραμα να αποκτήσει ο Δήμος Δράμας ένα εκσυγχρονισμένο αμαξοστάσιο με αντιστοίχου επιπέδου συνεργείο επιδιόρθωσης οχημάτων, ώστε να μη μένουν χαλασμένα και άχρηστα τα απορριμματοφόρα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητα της πόλης. Αλλά ειλικρινά σας λέω ότι φυσικά και χρειάζονται νέα απορριμματοφόρα, καλές εγκαταστάσεις, αλλά κυρίως χρειάζεται στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι στο νευραλγικό αυτό τομέα της καθαριότητας, λίγοι στον αριθμό με βάση τις ανάγκες, είναι ήδη στα όρια τους. Άνθρωποι σκληρά εργαζόμενοι και με φιλότιμο αδιαμφισβήτητα, αλλά ως πότε θα τους ζητά ο Δήμος να υπερβαίνουν εαυτούς για να καλύπτουν αδυναμίες και έλλειψη θέλησης ορισμένων αρμόδιων που δεν ασχολούνται με ειλικρινές ενδιαφέρον και όρεξη ή τρόπο να δώσουν λύσεις στην πράξη; Ο τομέας της καθαριότητας μιας πόλης είναι τομέας Πολιτισμού και δεν μπορεί να είναι πεδίο ρουσφετιών και προεκλογικών υποσχέσεων. Είναι μια καθημερινή μάχη εναντία ακόμα και σε εμάς τους ίδιους που έχουμε απαιτήσεις, και σωστά, αλλά δεν κάνουμε το πρέπον όταν αφορά τα δικά μας απορρίμματα. Είναι μια ολόκληρη νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει κι αυτό θέλει εκπαίδευση και χρόνο, πέρα από τα προφανή σε υποδομές που ήδη προανέφερα. Είναι σπουδαίο να υπερβαίνεις τη δύναμη σου και συγκινητικό να εμπνέεις άλλους να υπερβούν τις δικές τους δυνάμεις. Ωραιότερο όλων είναι να έχεις επαρκές προσωπικό και επαρκή στόλο οχημάτων για να κάνεις την πόλη σου ωραία και καθαρή. Και σε αυτό η επόμενη Δημοτική Αρχή με πρώτο το Γιώργο Παπαδόπουλο ξέρει ότι πρέπει να ρίξει το βάρος.

κ. Εφραιμιδη υπήρξατε Αντιδήμαρχος του κ. Μαμσακου και πλέον είστε υποψήφιος με μια άλλη παράταξη. Πώς εξηγείτε αυτή η απόφασή σας;

Ερώτηση λογική, αλλά όχι σωστά διατυπωμένη θα μου επιτρέψετε. Ας το εξετάσουμε λοιπόν από άλλο πρίσμα. Γιατί κάποιος οικογενειάρχης με δική του σταθερή εργασία, άρα χωρίς οικονομική εξάρτηση από θέσεις εξουσίας, και με ομολογουμένως θετικό απολογισμό στην πορεία του στα κοινά και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης, παίρνει μια δύσκολη αλλά έντιμη απόφαση να παραιτηθεί 6, το τονίζω έξι, ολόκληρους μήνες πριν το τέλος της θητείας του και πριν, σημαντικό αυτό, τις επόμενες εκλογές; Γιατί ένας Αντιδήμαρχος παραιτείται του μισθού του και της, επιτρέψτε μου να πω, αρκετά πιθανής επανεκλογής του, ενώ θα μπορούσε και τον μισθό του να εισπράττει και να εκμεταλλευτεί τα όποια πλεονεκτήματα δίνει μια θέση Αντιδημάρχου σε προεκλογική περίοδο; Είμαι σίγουρος πως η απάντηση θα εκπλήξει μιας και δεν συνηθίζονται αυτά στον πολίτικο στίβο.

Όταν εμπλεκόμαστε στα κοινά και υποβάλλουμε τον εαυτό μας στην κρίση των συμπολιτών μας, έχουμε θεωρώ τη φιλοδοξία να προσφέρουμε από όποιο πόστο μας ζητηθεί. Στην πορεία ανακαλύπτεις όμως πως η εξουσία μπορεί να διαφθείρει και να αλλοιώσει. Να αλλοιώσει ηθικά, ψυχικά, πνευματικά. Όχι μόνο εσένα, αλλά και τους άλλους. Και εκεί δεν έχεις τρόπο αντίδρασης αν θες εσύ να κρατήσεις ακέραιο τον εαυτό σου, παρά μόνο τον δύσκολο και ακατανόητο για τους άλλους δρόμο, αλλά συμβατό με τη δική σου ηθική και κοσμοθεωρία.

Είμαι επαγγελματίας πολιτικός, όχι γιατί ζω από την πολιτική, αλλά διότι προσπαθώ να κάνω σωστά και με ήθος τη δουλειά που αναλαμβάνω, δηλαδή επαγγελματικά. Αυτό νομίζω πως δεν το αμφισβητεί κάποιος, διότι κλήθηκα να προσφέρω όχι σε μία αλλά σε δυο Αντιδημαρχίες και κατάφερα μαζί με τους συνεργάτες μου πράγματα σημαντικά.

Εξαναγκάστηκα λοιπόν για να είμαι έντιμος, ακέραιος και να κοιτώ τους πάντες, αλλά κυρίως τον εαυτό μου στα μάτια, να πάρω μια απόφαση, αυτή της παραίτησης, κρίνοντας ότι δεν μπορώ να προσφέρω όσα μπορώ λόγω δυνάμεων αλλότριων ακόμα και ως συμπεριφορές, προς έμενα.

Το δεύτερο σκέλος της απάντησης είναι γιατί είμαι υποψήφιος με την «Επανεκκίνηση για τη Δράμα». Ακριβώς διότι συμπίπτουν πολλές απόψεις μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, δηλαδή ουσιαστικά της δικής μας καθημερινότητας και ζωής. Θεωρώ πως υπάρχει η ουσία εκείνη που ενώνει κάποιους ανθρώπους κάτω από μια κοινή προσπάθεια, έναν κοινό αγώνα και αυτό λέγεται εντιμότητα, καθαρότητα και πρόσφορα χωρίς κρυφές ατζέντες και ιδιοτελείς σκοπούς.

Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι πως η αποτελεσματικότητα κρίνει τους πάντες και όχι τα ευχολόγια και οι υποσχέσεις. Χρειάζεται η ορμή του νέου με την πείρα του δοκιμασμένου, αλλά όχι συμβιβασμένου και εξαρτημένου. Πειράματα και αποτυχημένες συνταγές που έχουν ήδη δοκιμαστεί απλά καθυστερούν την εξέλιξη των πραγμάτων. Και η φυσική εξέλιξη πλέον είναι η δική μας Δημοτική Αρχή, η «Επανεκκίνηση για τη Δράμα», να εργαστεί σκληρά, έξυπνα και οργανωμένα για να καταλάβουμε όλοι πως η μετριότητα δεν μας ταιριάζει. Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα.

Κύριε Εφραιμιδη, διατηρείτε μια γνωστή κι επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση Τουρισμού στη Δράμα εδώ και πολλά χρόνια. Κρίνετε θετικά τα όσα γίνονται στον τομέα αυτό;

Μια ερώτηση που με απασχολεί καθημερινά και σε προσωπικό επίπεδο μιας και η οικογένειά μου έβγαζε, βγάζει και να είστε σίγουρος ότι θα συνεχίσει να βγάζει το ψωμί της, να το πω λαϊκά, από τον εν ευρεία έννοια τομέα του Τουρισμού χωρίς να εξαρτάται από συγκυριακές πρακτικές. Σας ευχαριστώ λοιπόν για τα καλά σας λόγια για την οικογενειακή μας επιχείρηση. Ευτυχώς η εργασία δεν μας έλειψε οικογενειακώς και σε ότι αφορά έμενα προσωπικά, έχω την ευλογία να μην εξαρτώ τη διαβίωση τη δική μου και της οικογένειάς μου από τις αντιμισθίες μιας θέσης Αντιδημάρχου που μπορεί να είναι πρόσκαιρη και, ειλικρινά, όχι και τόσο προσοδοφόρα όσο ο κόσμος φαντάζεται. Αυτό μου δίνει την ελευθερία να εκφράζω την άποψή μου πάνω στους τομείς που γνωρίζω καλά και φυσικά σε ό,τι αφορά την προσωπική μου εργασία, που εδώ και 25 χρόνια κάνω, να μην επαιτώ αλλά να απαιτώ. Δυστυχώς τα όσα γίνονται στον τομέα του Τουρισμού στη Δράμα είναι ευκαιριακά και χωρίς ξεκάθαρη στόχευση. Αλλά είναι λογικό αυτό μιας και το μόνο που δεν λείπει στη χώρα μας είναι απόψεις από ανθρώπους που κατέχουν εξουσία, αλλά δεν κατέχουν την κατάλληλη γνώση. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος και θα έπρεπε να ερωτώνται οι πραγματικά παραγωγικές ομάδες ώστε να παράγεται αποτέλεσμα πρακτικό και μετρήσιμο και όχι κενές υποσχέσεις και κροκοδείλια δάκρυα κατόπιν. Προσωπικά ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών έτσι αντιμετώπισα το θέμα της Λαϊκής αγοράς και δικαιώθηκα διότι άκουσα, αφουγκράστηκα τις ανάγκες και τα θέλω αυτών που δουλεύουν ώστε να τα προσαρμόσω στα όσα μπορούσα ως Αντιδήμαρχος με τις περιορισμένες πολλές φορές δυνατότητες. Έτσι χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και ιστορίες επιτυχίας. Ο Τουρισμός λοιπόν θέλει σχεδιασμό με ορίζοντα ετών για να αποδώσει καρπούς και στόχευση. Στην «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» αυτό το ξέρουμε καλά και δεν θα προβούμε σε ευκαιριακές κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά σε βήματα σταθερά που θα επιτρέψουν στη Δράμα να κάνει στο μέλλον το άλμα προς τα εμπρός. όπως της επιβάλλει. τολμώ να πω, η γεωγραφική της θέση, τα ήθη και τα έθιμα της και φυσικά οι φιλόξενοι άνθρωποί της. Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να δώσω κι έναν προσωπικό τόνο. Να ευχαριστήσω την οικογένειά μου κι εννοώ τη γυναίκα μου, τον αδελφό μου, τους γονείς μου, αλλά και τους συνεργάτες μας στο γραφείο μας, που αναγκάστηκαν να υποστούν φθορά που δεν τους αντιστοιχούσε λόγω της δικής μου παρουσίας στα κοινά. Το θλιβερό είναι ότι αυτή η φθορά δεν προήλθε μόνο από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και μέχρι πρότινος ομοϊδεάτες που δεν στήριξαν ούτε καν ηθικά έμενα και κατ’ επέκταση τους δικούς μου ανθρώπους σε αήθεις και ανοίκειες επιθέσεις. Να είναι όλοι καλά και τους εύχομαι καλή προσγείωση σε λίγο καιρό, που θα πέσουν από τα σύννεφα όταν θα ξαναγυρίσουν στη ζωή εκτός Δημαρχείου και πρόσκαιρων θέσεων εξουσίας. Και τους ευχαριστώ διότι εγώ συνέχισα να εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση προσφέροντας όσα μπορούσα παράλληλα με την ιδιότητά μου ως Αντιδημάρχου, ακριβώς για να έχω το αυτονόητο δικαίωμα να παραιτηθώ 6 μήνες νωρίτερα από τη θέση και το μισθό του Αντιδημάρχου, ώστε να μην καταλήξω άλλος ένας εξ ανάγκης πιστός στρατιώτης πραγμάτων που αμφισβητούν την ηθική μου υπόσταση. Μακάρι να μπορούσαν όλοι όσοι εμπλέκονται με τα κοινά να πουν και κυρίως να κάνουν το ίδιο. Καλό μας αγώνα.