ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΔΡΑΜΑΣ
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Δράμα.
Εισηγητές της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν οι Δρ. Τσαλίκη Ελένη και Δρ. Καλύβας Απόστολος, από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και ο κ. Νεκτάριος Κυριακόπουλος, Γεωπόνος, από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων του Ν. Δράμας.
Ο κ. Νεκτάριος Κυριακόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Κείμενη νομοθεσία για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας». Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ανέφερε: «Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Ν. Δράμας αποτελεί την Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όλης της Περιφέρειας. Η υπηρεσία αυτή, ασχολείται κυρίως με την πρακτική εφαρμογή της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης και μόνο αυτή μέχρι στιγμής. Δηλαδή ένας αγρότης ο οποίος θα θελήσει να καλλιεργήσει, αν θέλει να ξεκινήσει, θα πρέπει να απευθυνθεί πρώτα στην δική μας υπηρεσία. Δεν έχει την αντιμετώπιση την οποία έχουν οι υπόλοιπες καλλιέργειες όπως είναι το καλαμπόκι ή το σιτάρι όπου μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει να καλλιεργεί. Χρειάζεται μια αδειοδότηση και να ακολουθούν κάποια συγκεκριμένα βήματα, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Απλώς πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος, λόγω της ιδιαιτερότητας της καλλιέργειας γιατί η βιομηχανική κάνναβη είναι πολύ κοντά με την φαρμακευτική και ευφορική και πρέπει να γίνονται κάποιοι έλεγχοι για να διασφαλίζεται τι καλλιεργεί ο καθένας». «Πρόσφατα ψηφίστηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει πια την καλλιέργεια φαρμακευτικής, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους και ακόμα δεν έχουν βγει οι υπουργικές αποφάσεις για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Στο επόμενο διάστημα θα γίνει και αυτό. Οι όροι θα είναι πολύ αυστηρότεροι και δεν θα έχουν καμία σχέση με την καλλιέργεια της βιομηχανικής» επεσήμανε ο κ. Κυριακόπουλος και πρόσθεσε: «Ο βασικός ρόλος της υπηρεσίας είναι να βοηθήσει τους αγρότες και να ασκήσει έλεγχο ο οποίος θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν ανεπιθύμητες δραστηριότητες στην περιοχή».
Η κ. Ελένη Τσαλίκη μίλησε στην ημερίδα για τις «Αρχές καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης». Παρουσίασε δηλαδή τις βασικές αρχές τις καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης, τι χρειάζεται δηλαδή να προσέξει ένας παραγωγός, η επιλογή του χωραφιού, η επιλογή της ποικιλίας και οι καλλιεργητικές εργασίες που θα γίνουν. Η κ. Τσαλίκη σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι «Στο Ινστιτούτο μας τα δυο τελευταία χρόνια γίνονται δοκιμαστικές καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης» και συνέχισε λέγοντας: «Η επιλογή της ποικιλίας πρέπει να γίνει από τις ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών και έχουν περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη, που είναι ψυχοτρόπος ουσία, μικρότερη από 0,2%.
Επίσης, η επιλογή της ποικιλίας εξαρτάται από την τελική χρήση. Αν το τελικό προϊόν θα πάει για σπόρο, για ίνα ή για διπλή χρήση, όλα αυτά εξαρτώνται σε ποια ποικιλία θα επιλέξουμε.
Βέβαια, η καλλιέργεια πέρυσι ήταν μόνο 250 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει μονάδα μεταποίησης αυτή τη στιγμή για την ίνα στην Ελλάδα, μόνο κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες από ομάδες παραγωγών για την χρησιμοποίηση του σπόρου ή την παραγωγή κάποιων προϊόντων από τα φύλλα και τις ταξιανθίες της βιομηχανικής κάνναβης.
Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να γίνει η αξιολόγηση των ποικιλιών και να δούμε πως πάει η κάθε ποικιλία στις ελληνικές συνθήκες. Οι παραγωγοί θα πρέπει σιγά σιγά να αποκτήσουν τεχνογνωσία με μικρές καλλιέργειες, αλλά και μέσω ομάδων παραγωγών μπορεί να υπάρξει συλλογική κίνηση για την μεταποίηση του προϊόντος.
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως για τους σπόρους, όπου η κατανάλωση των σπόρων της βιομηχανικής κάνναβης για ανθρώπινη χρήση έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, και υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση που εισάγονται για να καλύπτουν τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα, η μισή και περισσότερη ποσότητα».
Τέλος ο κ. Απόστολος Καλύβας ανέπτυξε το θέμα «Αξιολόγηση ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα». Παρουσίασε στο κοινό την αξιολόγηση που έχει γίνει σε ποικιλίες κλωστικής κάνναβης οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο. Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε, ο κ. Καλύβας ανέφερε: «Είναι υλικά που ουσιαστικά έχουν βελτιωθεί όχι στην Ελλάδα αλλά σε άλλα κράτη και σε πρώτη φάση εμείς αξιολογούμε τις ποικιλίες αυτές για να δούμε κατά πόσο είναι κατάλληλες να καλλιεργούνται στην Ελλάδα.
Τα αρχικά συμπεράσματα είναι θετικά. Δεν είχαμε πρόβλημα με την τετραϋδροκανναβινόλη η οποία είναι η ψυχοτρόπος ουσία που υπάρχει μέσα στις ποικιλίες αυτές. Είναι μέσα στα αποδεκτά όρια που απαιτεί το ΦΕΚ για την καλλιέργεια.
Κάποιες αρχικές μελέτες που έγιναν για την απόδοση σπόρων και ινών είναι νομίζω στα επίπεδα τις βιβλιογραφίας, και η έρευνα προχωράει και συνεχίζεται. Είμαστε στα αρχικά στάδια ακόμα. Αυτό συμβαίνει για να μπορούμε να προτείνουμε στους παραγωγούς κάποιες ποικιλίες οι οποίες θα πάνε για σπόρο, ίνα ή λάδι. Έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες οι ποικιλίες. Είναι μια καλλιέργεια η οποία έχει χιλιάδες προϊόντα και αναλόγως για την τελική χρήση που το θέλουμε, πρέπει να γίνει επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας».
Θανάσης Σιουτόπουλος