ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Ι.Ε.Τ. ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Ν. ΠΑΠΠΑ, Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ, Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Τ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ

 

Επιστολή προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νικόλαο Παππά, Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο σχετικά με το «χαράτσι» 2%, το οποίο επιβλήθηκε στις εφημερίδες υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, απέστειλε, την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, η Ένωση Ιδιοκτήτων Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.).

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Εκφράζοντας το σύνολο των εκδοτών του εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου, επισημαίνουμε την αντίθεση μας στην επιβληθείσα εισφορά (2%) επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων μας, που έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα και άδικα βάρη που έχουν επιβληθεί στον κλάδο μας τα τελευταία χρόνια.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όλες τις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την εξεύρεση πόρου για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, μας είχε δοθεί ρητώς η διαβεβαίωση ότι τα μέλη των Ενώσεων μας δεν θα επιβαρυνθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, δεδομένου ότι ούτε αυτά τα ίδια (μέλη) ως ιδιοκτήτες εβδομαδιαίων εφημερίδων όλης της χώρας, αλλά ούτε και το προσωπικό αυτών ήταν ασφαλισμένα ή είχαν δικαίωμα ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ.

Παρά τις σχετικές όμως διαβεβαιώσεις αιφνίδια, αδικαιολόγητα και άδικα, τον Νοέμβριο του 2017 ψηφίστηκε ένας Νόμος σύμφωνα με τον οποίο καλούμαστε να καταβάλουμε το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων μας για τη διάσωση ενός Ταμείου, με το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση και από το οποίο δεν έχουμε αποκομίσει οποιοδήποτε όφελος.

Κι αυτό, σε μία εποχή που ο περιφερειακός τύπος διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο, ευρισκόμενος αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κρίση, καθόσον εκτός των άλλων (μείωση διαφημίσεων, κατάργηση κεκτημένων που στην Ευρώπη θεωρούνται αυτονόητα -διακίνηση εφημερίδων, δημοσίευση ισολογισμών κλπ.), έχουμε επιφορτιστεί και με μεγάλες, δυσβάσταχτες θα λέγαμε, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Κατά συνέπεια, η επιβολή της νέας εισφοράς, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί νέο, μη αναλογικό και μη ανταποδοτικό ΦΟΡΟ, θα οδηγήσει όχι μόνο σε απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά ακόμα και στο κλείσιμο εκδοτικών επιχειρήσεών μας.

Ακόμα όμως και ως «εργοδοτική εισφορά» εμφανίζει προφανή δυσαναλογία ανταποδοτικότητας (σχέση κόστους – οφέλους).

Είναι πασιφανές ότι η επιβολή του τέλους επί του τζίρου των επιχειρήσεων μας στον ΕΔΟΕΑΠ, αποτελεί μια άδικη και καταστροφική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις ολόκληρου του Περιφερειακού – Τοπικού και Κλαδικού Τύπου, επιβαρύνοντας τις υπέρμετρα και αδικαιολόγητα.

Μάλιστα, για το κόστος που καλούμαστε να αναλάβουμε για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο βεβαίως ούτε μας αναλογεί ούτε το αντέχουμε, δεν προτείνεται/ προβλέπεται, πολλώ δε μάλλον δεν θεσμοθετείται οποιοδήποτε αντισταθμιστικό όφελος για τις επιχειρήσεις μας, όπως συνέβη σε άλλες κατηγορίες Μέσων Ενημέρωσης και μάλιστα διαχρονικά ευνοούμενες από σειρά κυβερνήσεων.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, μολονότι σεβόμαστε απόλυτα τους εργαζόμενους- ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ και την αγωνία τους, σας δηλώνουμε ότι δεν συναινούμε στην επιβολή της «εργοδοτικής εισφοράς» και σας καλούμε όπως μας εξαιρέσετε από την εφαρμογή της, ευελπιστώντας ότι κατανοείτε το δίκαιο του αιτήματός μας.

Για μας, με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις, είναι προφανές ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη καθίσταται μονόδρομος, ούτως ώστε να προστατεύσουμε τις εφημερίδες μας – επιχειρήσεις μας από ένα ακόμη αδιανόητο «χαράτσι», σε περίπτωση που αυτό δεν αποσυρθεί άμεσα.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ