Η ΔΡΑΜΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
- Μικρός ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό σε τοπικό επίπεδο – Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης δυσχεραίνει το ρόλο των Μ.Μ.Ε. και αφήνει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη φημών
- Μια μεγάλη αγκαλιά από την τοπική κοινωνία για το Νοσοκομείο και για άλλες δομές υγείας με πλήθος προσφορών σε υλικοτεχνική υποδομή και προστατευτικό εξοπλισμό
- Κινητοποίηση και των τριών συνδικαλιστικών σωματείων του Γ.Ν. Δράμας στο πλαίσιο Πανελλήνιας Ημέρας Δράσης, με τους πολίτες να στέκονται νοερά στο πλευρό τους
Η Δραμινή κοινωνία, όπως άλλωστε συμβαίνει όχι μόνο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά σχεδόν στο σύνολο του πλανήτη, ζει εδώ και εβδομάδες σε ρυθμούς κορωνοϊού. Στο σύνολο τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι πολίτες της Δράμας εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, με κυριότερο φυσικά εξ αυτών τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων, ο οποίος ήδη έχει παραταθεί μέχρι τις 27 Απριλίου. Η Δράμα «Μένει Σπίτι», με τους Δραμινούς να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και να λειτουργούν με αίσθημα συλλογικής και ατομικής ευθύνης. Η κίνηση είναι ελάχιστη και κυρίως τις πρωινές ώρες, στα πεζοδρόμια μετακινούνται ελάχιστοι πολίτες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στους δρόμους με τα οχήματα. Η ζωή, όσον αφορά τη δημόσια σφαίρα της, έχει προσαρμοστεί πλήρως στην παρουσία της πανδημίας του Covid-19. Βέβαια, από το μυαλό πολλών δεν μπορεί να μην υπάρχουν και οι σκέψεις για την επόμενη μέρα και πόσο διαφορετική θα είναι η κοινωνία και κυρίως ποιες επιπτώσεις θα υπάρχουν στον οικονομικό τομέα…
Η εικόνα για τους ασθενείς με κορωνοϊό στη Δράμα
Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στο Νομό Δράμας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), ανέρχεται στον αριθμό των 5. Αυτή η εικόνα άλλωστε προκύπτει και από τον χάρτη που δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του Covid-19, με διάφορα στατιστικά στοιχεία. Στο συγκεκριμένο χάρτη, το χρώμα της Δράμας παραπέμπει στην κατηγορία ύπαρξης 5-9 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού (όσο περίπου είναι ο πληθυσμός του Νομού).
Η τελευταία επιβεβαιωμένη ασθενής με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Δράμας (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) καταγράφηκε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Απριλίου (με τη συγκεκριμένη είδηση μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να αναρτάται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Εργασία… συν», www.ergasia-press.gr). Επρόκειτο για γυναίκα, η οποία βρέθηκε θετική μετά τη διενέργεια του σχετικού τεστ και για αρκετές ημέρες, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, βρισκόταν στον εδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο της Δράμας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Πάντως, η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο για τον αριθμό των κρουσμάτων ανά περιοχή δυσχεραίνει το ρόλο των Μ.Μ.Ε. όσον αφορά την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών και φυσικά αφήνει χώρο για ανάπτυξη φημών, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν προς την θετική κατεύθυνση στην εποχή που διανύουμε. Για αυτό, άλλωστε, και πλήθος δημοσιογράφων από την Ανατολική Μακεδονία απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς την Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (νοσοκομείο αναφοράς στην Α.Μ.Θ.), με την οποία ζητούν να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τον κορωνοϊό και την πορεία του σε επίπεδο περιφέρειας και σε ανά Περιφερειακή Ενότητα, επισημαίνοντας μάλιστα πως «στον “πόλεμο” με τον κορωνοϊό δεν πάμε με “ράδιο αρβύλα”». Όπως προκύπτει, η επιλογή να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση προέρχεται από κεντρική γραμμή. Βέβαια, σε άλλες περιοχές της χώρας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχει σε καθημερινό επίπεδο πλήρης ενημέρωση πολιτών και Μ.Μ.Ε. με αριθμητικά δεδομένα για πολλές σχετικές κατηγορίες (ακόμη και για τεστ που εξετάστηκαν και βγήκαν αρνητικά).
Μια μεγάλη αγκαλιά για το Νοσοκομείο και τις άλλες τοπικές δομές υγείας
Εντωμεταξύ, η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τόσο το Νοσοκομείο της πόλης όσο και τις υπόλοιπες δομές υγείας σε τοπικό επίπεδο. Πλήθος προσφορών σε υλικοτεχνική υποδομή, απαραίτητη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως μάσκες, στολές, γάντια και αντισηπτικά, έχουν προσφερθεί από συλλόγους, φορείς, συλλογικότητες, αλλά και μεμονωμένους πολίτες τόσο για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας όσο και των εργαζομένων σε άλλες δομές υγείας. Άλλωστε, η Ένωση Γιατρών του Νοσοκομείου, με ανακοίνωσή της, είχε απευθύνει «έκκληση προς όλους που έχουν την επιθυμία και τη δυνατότητα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να προσφέρουν σε υλικοτεχνική υποδομή στο νοσοκομείο μας, για την όσο το δυνατόν ισχυρότερη προστασία του προσωπικού μας, έναντι της πρωτόγνωρης πανδημίας», αναφερόμενη και στις ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικοτεχνική υποδομή. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική, ενώ προς την κατεύθυνση ενίσχυσης όλων των δομών υγείας του Νομού, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας προχώρησε σε δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού ειδικού σκοπού, ζητώντας τη βοήθεια τόσο των τοπικών φορέων όσο και των πολιτών (λεπτομέρειες για τον τραπεζικό λογαριασμό στην επόμενη σελίδα).
Στις ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη τη χώρα είχε αναφερθεί με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, το οποίο, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Στη μάχη ενάντια στον “αόρατο εχθρό” χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης)».
Κινητοποίηση και στο Νοσοκομείο της Δράμας
Την Τρίτη 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στον προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου μετά από κάλεσμα και των τριών συνδικαλιστικών σωματείων του Γ.Ν. Δράμας (Σωματείο Εργαζομένων, Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ένωση Γιατρών) στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Δράσης των εργαζομένων σε δομές υγείας. Οι ήρωες πίσω από τις μάσκες, όπως αποκαλούνται πλέον οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ζήτησαν από τους πολίτες να σταθούν νοερά στο πλευρό τους σε αυτό τον αγώνα που δίνουν. Με σύνθημα της δράσης «Σπάμε τη σιωπή», τα κοινά αιτήματα των τριών σωματείων ήταν τα εξής:
«-Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μονίμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
-Προτείνουμε πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
-Απαιτούμε επαρκή και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς».
Στη συμβολική αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας, από το Σύλλογο Γυναικών (ΟΓΕ), καθώς και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Μήτρου.