Το Δημοτικό Σχολείο Παρανεστίου (Πηγή: dimotikoparanestiou.wixsite.com)

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ, ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ Π.Ε.Π. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Ο Δήμος Παρανεστίου είναι ένας από τους μικρότερους πληθυσμιακά Δήμους της χώρας, παρά τη μεγάλη έκταση που έχει. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, αριθμεί 3.901 κατοίκους. Πρόκειται για ένα Δήμο ορεινό και δυσπρόσιτο, μακριά από το μητροπολιτικό κέντρο του Νομού, ενώ οι υπηρεσίες του είναι υποστελεχωμένες. Κι όμως, η Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό ακόμη και τόσο μικρών πληθυσμιακά Δήμων, οι οποίοι χάρη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μπορούν να υλοποιήσουν σημαντικά έργα, τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, δύσκολα θα προχωρούσαν.

Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάσεις Νικηφόρου (Πηγή: facebook/Γυμνάσιο – Λύκειο Νικηφόρου)

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης πέντε δημοτικών κτηρίων του Δήμου Παρανεστίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.003.737,05 ευρώ και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με τίτλο: «Δράση 4γ.8.1 Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης». Άλλωστε, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος ανακοίνωσε ότι ενώ οι αρχικοί πόροι της σχετικής πρόσκλησης ήταν 15.000.000 ευρώ και επαρκούσαν για τις πρώτες 11 από τις συνολικά 33 θετικά αξιολογημένες προτάσεις, εντέλει εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι 15.480.290 ευρώ και έτσι θα χρηματοδοτηθούν και οι 33 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 30.480.290 ευρώ. Για τη χρηματοδότηση όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν από φορείς της Π.Ε. Δράμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά στην «Εργασία… συν»: «Το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για την περιοχή της Δράμας αποδεικνύεται καθημερινά και έμπρακτα με σημαντικά έργα και παρεμβάσεις. Πάγια αιτήματα των τοπικών φορέων ικανοποιούνται. Η Διοίκηση της Περιφέρειάς μας, παρόλη την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της».

 

«Ένας πράσινος Δήμος, που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον»

Ο Δήμαρχος Παρανεστίου Α. Καγιάογλου

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, πέντε κτήρια του Δήμου Παρανεστίου, τα οποία έχουν κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες, θα εκσυγχρονιστούν σημαντικά και θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, έτσι ώστε να εξοικονομούνται πόροι για τη λειτουργία τους και να είναι περισσότερο λειτουργικά στη χρήση τους.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των εξής κτηρίων:

Α) Δημοτικό Κατάστημα Αδριανής. Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδόν 383,50 τ.μ. και κατασκευάστηκε με οικοδομιμή άδεια του 1983. Σήμερα στεγάζει προσωπικό του Δήμου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Αδριανής καθώς και το αγροτικό ιατρείο. Επίσης, στον ισόγειο όροφο υπάρχει και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων η οποία χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Β) Δημοτικό Κατάστημα Νικηφόρου. Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδόν 374,44 τ.μ. και κατασκευάστηκε με οικοδομική άδεια του 1984. Σήμερα στεγάζει προσωπικό του Δήμου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Νικηφόρου αλλά και γενικά όλων των οικισμών του Δήμου.

Γ) Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου. Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδόν 1.103,16 τ.μ. και κατασκευάστηκε το 1982 από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Σήμερα στεγάζει τους μαθητές όλης της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου.

Δ) Δημοτικό Σχολείο Παρανεστίου. Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδόν 411,47 τ.μ. και κατασκευάστηκε πριν από το 1955. Σήμερα στεγάζει τους μαθητές της Δημοτικής Ενότητας Παρανεστίου.

Ε) Νηπιαγωγείο Παρανεστίου. Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδόν 200,00 τ.μ.. Σήμερα στεγάζει τα νήπια της Δημοτικής Ενότητας Παρανεστίου.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του έργου, είναι οι εξής:

1. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στο κέλυφος των κτιρίων.

2. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στην οροφή των κτιρίων.

3. Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με πλαίσιο αλουμινίου και διπλό υαλοπίνακα με μαλακή επίστρωση και διάκενο αέρα

4. Τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Θα χρησιμοποιηθούν φωτιστικά που έχουν λαμπτήρες LED εξοικονόμησης ενέργειας.

5. Αντικατάσταση υφιστάμενων λεβήτων πετρελαίου με νέους υψηλής συμπύκνωσης και τοποθέτηση συστημάτων αντιστάθμισης.

6. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες.

Με τις αλλαγές που θα επέλθουν, και τα πέντε κτήρια θα αναβαθμιστούν και θα περάσουν σε ανώτερη ενεργειακή κατηγορία, επιτυγχάνοντας καλύτερη ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου επεσήμανε πως «με την ενεργειακή αναβάθμιση των εν λόγω κτηρίων θα υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το Δήμο Παρανεστίου και τους δημότες, που έχουν να κάνουν τόσο με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και με την βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας των κοινοτικών καταστημάτων και των σχολικών μονάδων». Ο κ. Καγιάογλου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο για την έγκριση της πρότασης του Δήμου Παρανεστίου και πρόσθεσε: «Με γρήγορα αντανακλαστικά καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ετοιμάσουμε και να ωριμάσουμε ένα τόσο μεγάλο έργο. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της Δημοτικής Αρχής εργαζόμαστε, κάτι που το αποδεικνύουμε καθημερινά, για την δημιουργία ενός πράσινου Δήμου, ενός Δήμου που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον. Η βελτίωση της λειτουργικότητας των κτιρίων και κυρίως των σχολικών μας μονάδων, σε συνδυασμό με τη εξοικονόμηση πόρων θα μας δώσει την δυνατότητα αποτελεσματικότερης αξιοποίησης αυτών των πόρων προς όφελος των δημοτών και των παιδιών μας».