Μπορεί να αποφασίστηκε παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 8 Μαρτίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεπαν προς το παρόν καμία χαλάρωση, όμως η κυβέρνηση προετοιμάζεται και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους επιστήμονες για τη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων, με προσεκτικά βήματα φυσικά. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου στο Λεκανοπέδιο, αυτό θα γίνει όμως όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας και με τη χρήση του νέου αριθμού SMS στο 13032 που θα αφορά σε μετακινήσεις για ψώνια και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μάλλον τριών ωρών. Δύο είναι τα σενάρια. Τα μαγαζιά να ανεβάσουν ρολά είτε στις 8 είτε στις 16 Μαρτίου, με την πρώτη ημερομηνία να θεωρείται λιγότερο πιθανή. Αυτό προφανώς θα κριθεί από τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας, τα οποία θα εξετάσουν οι επιστήμονες πριν εισηγηθούν στην κυβέρνηση που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή πάντως τα δεδομένα είναι αποθαρρυντικά για άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού είναι πολλά, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη ενώ έντονη είναι η ανησυχία για τη μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Έτσι, όλα δείχνουν πως το lockdown στην Αττική θα πάρει παράταση έως την Καθαρά Δευτέρα. Αυτό εξάλλου προτείνουν εδώ και μέρες οι περισσότεροι ειδικοί, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως ακόμη και αυτές οι δύο εβδομάδες ίσως να μην είναι αρκετές για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής τα τελευταία 24ωρα βγαίνουν με υπερπροσπάθεια, ενώ καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγών ασθενών, φτάνοντας τις 274. Οι εισαγωγές από 100 ημερησίως που ήταν την προπερασμένη εβδομάδα, ανέβηκαν σε 150 την περασμένη εβδομάδα και σχεδόν τριπλασιάστηκαν την Παρασκευή, αγγίζοντας τις 274. Επίσης, μεγάλη είναι η πίεση στο ΕΚΑΒ, καθώς από την προπερασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι διακομιδές με περιστατικά ή ύποπτα περιστατικά Covid. Συγκεκριμένα, από τις 80 έφτασαν τις 160 και μάλιστα το 90% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ είπε ότι “ίσως είναι η πιο μεγάλη πίεση, από την άποψη εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας”.

Η κατάσταση θεωρείται ακόμα ελεγχόμενη, ωστόσο η αγωνία είναι μεγάλη. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης της επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας που έγινε το Σάββατο το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. Η σύσκεψη έγινε με σκοπό τον έλεγχο αλλά και τον βέλτιστο συντονισμό των σημερινών εφημεριών των υγειονομικών σχηματισμών του λεκανοπεδίου Αττικής, γι’ αυτόν τον λόγο πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των Νοσοκομείων της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

“Είμαστε όλοι σε εγρήγορση και υλοποιούμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο σύστημα Υγείας επιπλέον 70 κλίνες σε ΜΕΘ” είπε ο γενικός γραμματέας των Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος. “Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε μέγιστη ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε κλήσεις που είναι ιδιαίτερα αυξημένες” ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

 

Ορόσημο τα μέσα Μαρτίου

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι μέχρι τις 16 Μαρτίου να μπορέσει να ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς εκτιμάται πως δεν αποτελεί βασική πηγή μετάδοσης του ιού, ενώ παράλληλα κάθε εβδομάδα που περνάει με κλειστή οικονομία κοστίζει περίπου 300-400 ευρώ. Πρόθεση είναι, μια εβδομάδα αργότερα να ανοίξουν τα σχολεία, ξεκινώντας από τα δημοτικά. Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν εμμέσως πλην σαφώς με δηλώσεις κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών που χαρακτήρισε “χρονικό ορόσημο” τα μέσα Μαρτίου. Ο Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί η αγορά να ανοίξει πάση θυσία στις 16 Μαρτίου, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας.

“Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά”, τόνισε ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στο λιανεμπόριο.

Την αισιοδοξία του ότι από τις 16 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει σταδιακά η αγορά εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο MEGA. “Αυτό είναι συνάρτηση των επιδημιολογικών στοιχείων. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε πλησιάσει πια την κορύφωση αυτής της υπόθεσης και θα έχουμε σιγά-σιγά ελπίζω μια αποκλιμάκωση για να είναι εφικτό αυτό” δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση το άνοιγμά της μετατίθεται για τον Απρίλιο, ενδεχομένως μεταξύ 10 και 20 του μήνα. Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους εκτιμήσεις, το πιθανότερο είναι να επιτραπεί η λειτουργία της αρχικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ίσως δηλαδή ακόμη και το Πάσχα να μην λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα εστίασης.

Τέλος το “ακορντεόν”

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται τρόπους για να μπορέσουμε να ζήσουμε τους επόμενους μήνες μαζί με τον κορονοϊό, αφήνοντας την οικονομία να δουλέψει περισσότερο. Δηλαδή, στόχος είναι να εγκαταλειφθεί έως το τέλος Μαρτίου το σύστημα “ακορντεόν”, όποια δραστηριότητα ανοίγει να μην ξανακλείνει και να ενταθούν οι ρυθμοί στους εμβολιασμούς. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μέσα στον Μάρτιο θα δημιουργηθεί ένα πρώτο “τείχος εμβολίου” όπως το περιγράφουν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στα “ΝΕΑ” με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στη χώρα, καθώς κάνει λόγο για λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την ελευθερία, εφόσον προσέξουμε φυσικά. “Πράγματι, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη. Και θα έλθει νωρίτερα αν φανούμε προσεκτικοί. Αν αντλήσουμε δύναμη απ’ τις πολλές δυσκολίες που βρίσκονται πίσω και διανύσουμε με πειθαρχία τα λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την άνοιξη της ελευθερίας. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας μέχρι ο θώρακας του εμβολίου να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Γιατί τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί: Ο πρώτος χρόνος του κορονοϊού στην Ελλάδα θα περάσει στην Ιστορία ως ο μόνος χρόνος της πανδημίας”, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Περιοριστικά μέτρα θα είναι πάντως και σε ισχύ απ’ ό,τι φαίνεται και το Πάσχα, παρότι επιστήμονες και κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα εορταστεί λίγο πιο παραδοσιακά σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό των ευπαθών ομάδων. Εκτιμάται επίσης ότι έως τότε θα έχει δοθεί το “πράσινο φως” για τις μετακινήσεις εκτός νομού, συνεπώς θα μπορούν οι Έλληνες να γιορτάσουν το Πάσχα στα χωριά τους.

Αισιόδοξος ήταν και για το φετινό Πάσχα ο κ. Πέτσας, δηλώνοντας λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει σχέση με το περσινό. “Είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στην ενημέρωση της Τετάρτης, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπεία και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αναστασία Κοτανίδου, αφού παραδέχθηκε ότι “είμαστε όλοι κουρασμένοι” και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή τηρώντας τα μέτρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για… κανονικό Πάσχα. “Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μας βγάλει στο φως του ήλιου πολύ γρήγορα και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα” τόνισε.

“Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές έως το Πάσχα μπορεί να έχει εμβολιαστεί έως και το 30% του πληθυσμού”, δήλωσε η καθηγήτρια στα “ΝΕΑ”. Συνεπώς “εγώ θεωρώ ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις περσινές. Και είμαι αισιόδοξη ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στην επαρχία”, πρόσθεσε. Ερωτώμενη, μάλιστα, για το εάν οι παππούδες θα μπορούν να συναντηθούν και πάλι με τα εγγόνια τους, η απάντηση της κ. Κοτανίδου είναι θετική: “Εφόσον ο παππούς και η γιαγιά έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να συναντηθούν, όμως δεν θα πρέπει να αμελούμε το βασικό μέτρο που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας”.

Πηγή: enikos.gr