Η αναφορά του Σοβιετικού Αντισυνταγματάρχη, με το όνομα Νετσάεβ, ο οποίος περιγράφει τη θερμή υποδοχή που είχε ο Κόκκινος Στρατός σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Δράμα (σε κόκκινο κύκλο στο έγγραφο). Η αναφορά δημοσιεύτηκε στο twitter από τον Ρώσο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins Σεργκέι Ρατσένκο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Σ. ΡΑΤΣΕΝΚΟ

Τις προηγούμενες ημέρες μέσα από αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστοσελίδων, ήρθε στο προσκήνιο ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος, με αφορμή όσα δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Ρώσος κ. Σεργκέι Ρατσένκο, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins. Συγκεκριμένα ο κ. Ρατζένκο δημοσίευσε τέσσερα έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με όσα έγραψε, αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα στη Ρωσία.

Ανάμεσα σε αυτά τα έγγραφα υπάρχει και ένα με αναφορά στη Δράμα, καθώς πρόκειται για αναφορά ενός Σοβιετικού Αντισυνταγματάρχη, με το όνομα Νετσάεβ, ο οποίος περιγράφει τη θερμή υποδοχή που είχαν σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Δράμα. «Ο κόσμος λαχταρούσε να μας δει, έτρεχε γρήγορα προς το μέρος μας», γράφει ο Σοβιετικός Αντισυνταγματάρχης και προσθέτει: «Αγκάλιαζαν τα αυτοκίνητά μας, χειροκροτούσαν και φώναζαν: “Ζήτω η Σοβιετική Ρωσία! Ζήτω ο Κόκκινος Στρατός! Ζήτω οι Σύμμαχοι!”» (σύμφωνα με μετάφραση της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»). Οι περιγραφές αυτές αφορούν την υποδοχή που είχε ο Κόκκινος Στρατός στο Σιδηρόκαστρο και στο Διδυμότειχο, συμπληρώνοντας πως αντίστοιχη υποδοχή είχαν και σε άλλες πόλεις όπως η Καβάλα, η Δράμα, οι Σέρρες, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί. Μάλιστα, απαντώντας σε διαδικτυακό ερώτημα χρήστη του twitter για το πότε ο Κόκκινος Στρατός ήταν στην Ελλάδα, ο Ρώσος καθηγητής ανέφερε τον Νοέμβριο του 1944.

Για το συγκεκριμένο έγγραφο δεν υπήρξαν δημόσιες αναφορές και δεν πρωταγωνίστησε στον σχετικό διάλογο που αναπτύχθηκε, καθώς το ενδιαφέρον στράφηκε στα άλλα έγγραφα, τα οποία αφορούν τις σχέσεις μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Δύο από τα υπόλοιπα τρία έγγραφα, πέρα από την αναφορά του σοβιετικού Αντισυνταγματάρχη, είναι στα ρωσικά και αφορούν μια λίστα οπλισμού που οι Σοβιετικοί έστειλαν στους Έλληνες Κομμουνιστές, καθώς και αναφορά από τον Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, ο οποίος τότε ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, στον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν. Τέλος, ένα από τα έγγραφα που δημοσίευσε ο Ρώσος καθηγητής είναι στα ελληνικά και πρόκειται για την επιστολή των Μάρκου Βαφειάδη και Νίκου Ζαχαριάδη, η οποία εστάλη στις 7 Ιουλίου του 1948 στην Κεντρική Επιτροπή της Σοβιετικής Ένωσης και αφορούσε την απόφαση των Αλβανών να κλείσουν τα σύνορα στον Δημοκρατικό Στρατό για δύο μήνες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ρώσος καθηγητής πρόκειται για έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα στη Ρωσία, όμως για αυτόν τον ισχυρισμό υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς Κ.Κ.Ε., με την απάντηση πως πρόκειται για ήδη γνωστά γεγονότα, δημοσιευμένα στο παρελθόν.

Μάλιστα, για το θέμα της δημοσίευσης των εγγράφων από τον καθηγητή κ. Ρατσένκο τοποθετήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

Η πρώτη απάντηση από πλευράς Κ.Κ.Ε. είχε έρθει μέσω ανάρτησης στον ιστότοπο 902.gr (την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2021), όπου μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής:

«…Δεν ξέρουμε τι σχέση έχει κατ’ αρχάς ο Σεργκέι Ραντσένκο με την ελληνική ιστορία. Μπορεί για αυτόν να πρόκειται για συγκλονιστικά νέα στοιχεία, όμως εδώ στην Ελλάδα οι αναφορές που παρουσιάζονται όχι μόνο είναι γνωστές, αλλά περιλαμβάνονται στην ουσία τους σε αναφορές του “Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ” στον σχετικό τόμο και στις αντίστοιχες σελίδες…

Αν όμως ο Σ. Ρατσένκο “δικαιολογείται…” λόγω πιθανής άγνοιας, δεν δικαιολογούνται όλοι όσοι αξιοποιούν τα “στοιχεία” προκειμένου να αναπαράγουν τα γνωστά αντικομμουνιστικά εμφυλιοπολεμικά περί “ξενοκίνητης ανταρσίας που είχε ως στόχο απόσπαση εδάφους της Ελλάδας προς άλλα κράτη”, με βάση τα οποία μάλιστα οι μαχητές του ΔΣΕ εκτελούνταν μαζικά ως προδότες και στη συνέχεια τα στελέχη του Κ.Κ.Ε. ως κατάσκοποι!

“Άνθρακες”… λοιπόν μεν ο “θησαυρός”, πονηροί δε οι συνειρμοί σε μια περίοδο που η χώρα βαθαίνει την εμπλοκή της στα ΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, με αναβαθμισμένες στρατιωτικές βάσεις, με πολεμικούς εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με τα παζάρια για διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά. Όλως τυχαίως, σε αυτό το “ζυγηθείτε, στοιχηθείτε” όλων των άλλων στα ΝΑΤΟικά προτάγματα η μόνη παραφωνία είναι το… Κ.Κ.Ε…».

Αναλυτική απάντηση από πλευράς Κ.Κ.Ε. δόθηκε και μέσω δημοσιεύματος στην εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» (Σαββατοκύριακο 29-30 Ιανουαρίου), με κείμενο του κ. Κώστα Σκολαρίκου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνου του Τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., με τίτλο «Σιγά την αποκάλυψη!» (https://www.rizospastis.gr/page.do?id=18476&publDate=29%2F1%2F2022&pageNo=24).