ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

 

Τέλος στις φήμες και στα σενάρια περί μη διεξαγωγής της Ονειρούπολης δόθηκε με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τρίτης 9 Νοεμβρίου 2021.

Το σώμα συζήτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά με τη φετινή διοργάνωση, με τη Δημοτική Αρχή, δια στόματος του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, αλλά και των υπόλοιπων στελεχών, να εκφράζει τη ρητή βούληση για την πραγματοποίηση της Ονειρούπολης, ενώ και από πλευράς αντιπολιτεύσεων (και κυρίως από τις μεγαλύτερες παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project για τη Δράμα») εκφράστηκε συναίνεση και στηρίχθηκε η διοργάνωση, με την κατάθεση βέβαια προτάσεων από την πλευρά τους για το πώς θα μπορούσε να γίνει μια εκδήλωση που από τη φύση της απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε μια εποχή που ο συνωστισμός θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω της παρουσίας της νόσου Covid-19.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα της παράταξης «πόλη+ζωή» και πλήθος Δημοτικών Συμβούλων, από όλες τις παρατάξεις, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις, εκφράζοντας, κατά περίπτωση, και την ανησυχία τους για την επιδημιολογική κατάσταση και τον κίνδυνο που υπάρχει για περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.

Έτσι, μετά την περσινή αναγκαστική απουσία λόγω πανδημίας, όταν και πραγματοποιήθηκε η «Γειτονιά των Αστεριών», η Ονειρούπολη επιστρέφει, προσαρμοσμένη βέβαια στις συνθήκες που επικρατούν, και με δεδομένο όλα όσα ισχύουν σήμερα, καθώς σε έναν περίπου μήνα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα που ισχύουν μπορεί να είναι διαφορετικά.

«Φυσικά και θα είναι μια διαφορετική Ονειρούπολη»

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος απέδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετέχουν στη διαπαραταξιακή επιτροπή, λέγοντας πως «πρέπει σε αυτή την πόλη να επαινούμε ανθρώπους που ανιδιοτελώς μπαίνουν μπροστά για το καλό της πόλης».

Όσον αφορά τη διοργάνωση της Ονειρούπολης, ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε πως φυσικά και την ευθύνη για ό,τι συμβεί θα την έχει η Δημοτική Αρχή, γιατί ο κόσμος επέλεξε τη συγκεκριμένη παράταξη να ασκήσει διοίκηση. Παράλληλα, επεσήμανε πως υπάρχει θέμα με την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, όμως έχουν γίνει συναντήσεις για να επιλυθούν τα όποια θέματα και τέτοιου είδους συναντήσεις θα γίνουν και στο μέλλον.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μαμσάκος υπογράμμισε πως «φυσικά και αυτή η Ονειρούπολη δεν θα έχει σχέση με προηγούμενες» και εξήγησε πως οι εκδηλώσεις στο παρελθόν στηρίζονταν στην παρουσία του κόσμου και καταγράφονταν συνωστισμός, όμως τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να επαναληφθούν. «Φυσικά και θα είναι μια διαφορετική Ονειρούπολη» επεσήμανε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε πως δεν μπορεί ούτε η κοινωνία ούτε η αγορά να στερηθεί από τη διεξαγωγή αυτού του θεσμού. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε πως θα γίνει κάθε απαραίτητη ενέργεια για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, καθώς προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο κ. Μαμσάκος κάλεσε τις υπόλοιπες παρατάξεις να κατανοήσουν τις δύσκολες συγκυρίες και «τουλάχιστον για μια φορά να ενώσουμε δυνάμεις».

«Σε πολύ μεγάλο βαθμό είμαστε έτοιμοι για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα»

Μιλώντας για τη φετινή διοργάνωση της Ονειρούπολης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, ανέφερε πως «σε πολύ μεγάλο βαθμό είμαστε έτοιμοι για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα» και στάθηκε ιδιαίτερα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, λέγοντας πως «ακόμη και αν αλλάξει κάτι σε σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα που προβλέπονται». Όπως είπε ο κ. Καλλινικίδης το ενδιαφέρον για τη φετινή Ονειρούπολη είναι πολύ μεγάλο και ήδη υπάρχει σχετική αλληλογραφία από ταξιδιωτικά γραφεία. Επιπλέον, διευκρίνισε πως λήφθηκε απόφαση στη διαπαραταξιακή (με τον ίδιο τον κ. Καλλινικίδη να μειοψηφεί) πως δεν θα γίνουν συναυλίες με διάσημους καλλιτέχνες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Προτάσεις για περιορισμό δράσεων και οικίσκο ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς

Από πλευράς παράταξης «πόλη+ζωή» αποσαφηνίστηκε πως «δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο σε τίποτε και για κανένα λόγο», ενώ τόσο αυτή η παράταξη όσο και το «Project για τη Δράμα» άσκησαν κριτική για καθυστερήσεις στη διαδικασία στησίματος της Ονειρούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος εξέφρασε την πρόταση να υπάρχει στην Ονειρούπολη οικίσκος, ο οποίος θα ενημερώνει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Πρόκειται για πρόταση, η οποία αντιμετωπίστηκε θετικά από τη Δημοτική Αρχή.

Επιπλέον, «πόλη+ζωή» και «Project για τη Δράμα» εξέφρασαν προτάσεις για μια διαφορετική πραγματοποίηση της Ονειρούπολης, η οποία θα έχει μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά, με περισσότερα μαγαζιά, τα οποία θα είναι απλωμένα, λιγότερα παιχνίδια, τα οποία θα απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση, και με περιορισμό των δωρεάν δράσεων, στο εσωτερικό των οποίων θα είναι ολιγόλεπτη η παραμονή των παιδιών.

Πρόταση για μια Ονειρούπολη με περιορισμένες δράσεις εξέφρασε και ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ο οποίος τόνισε πως ως παράταξη έχει καταθέσει τη δική της λογική για τη διοργάνωση. «Κάντε την Ονειρούπολη, αλλά μην μας ρίχνετε ευθύνες που δεν μας αναλογούν», είπε ο κ. Ηλιόπουλος, απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου εξέφρασε τη διαφωνία του με τη λογική των απευθείας αναθέσεων, προσθέτοντας ότι οι αναθέσεις σε ιδιώτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει αδυναμία από πλευράς Δήμου για την πραγματοποίηση της Ονειρούπολης.