Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρονται τα εξής:

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του ’73, εξέγερση που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και σύμβολο αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη και είναι μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας.

Αποδίδουμε φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, σε όσους πάλεψαν, σε όσους δεν δίστασαν να αντισταθούν στην τυραννία. Το Πολυτεχνείο αποτελεί παράδειγμα για όσους γνωρίζουν πως οι νεκροί, οι βασανισμένοι, οι αγωνιστές, που πάλεψαν ενάντια στην δικτατορία, ζητούν δικαίωση μέσα από την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας μας , της Ελευθερίας μας και του Συντάγματός μας, με την προάσπιση των κοινωνικών κεκτημένων της κοινωνίας μας.

Μιας κοινωνίας που τότε κατακλύζονταν από θλίψη, οργή και απέχθεια προς το καθεστώς, και σήμερα δυστυχώς ένα μέρος της είτε συμβιβάζεται είτε σιωπά είτε απέχει. Μιας κοινωνίας του καναπέ, που ζει στην εικονική πραγματικότητα των κοινωνικών δικτύων, έρμαιο της παραπληροφόρησης, μιας κοινωνίας του «όλοι ίδιοι είναι».

Η νέα γενιά στην πλειοψηφία της, ελάχιστα γνωρίζει για την σύγχρονη μας ιστορία, και αγνοεί τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Όμως η αποχή και ο συμβιβασμός είναι συνενοχή. Σήμερα η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη εξαθλίωση του εργαζόμενου, τον αντεργατικό μεσαίωνα, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της καταστροφή του περιβάλλοντος. Σήμερα εξευτελίζεται η ίδια η Δημοκρατία.

Γιατί Δημοκρατία και υποκλοπές είναι ασύμβατες έννοιες – στη Δημοκρατία δεν χωράνε πρακτικές που ακυρώνουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας που ακυρώνουν το ίδιο το Σύνταγμα.

Οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς του. Ο Αγώνας τους πρέπει να παραμείνει βαθιά χαραγμένος στη συλλογική μας μνήμη. Κι όσο είμαστε νέοι στην ψυχή, ξέρουμε πως αρκεί μια σπίθα για να ανάψει φωτιά. Γιατί η ανιδιοτέλεια, η συλλογικότητα και η πολιτική δράση αποτελούν για μας αξίες που πρέπει να περιφρουρήσουμε.

Η Δημοκρατία και οι πολίτες είμαστε πιο ισχυροί και από το παρακράτος και από τα πιο δυνατά συμφέροντα! Μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μία δίκαιη, ανθεκτική, ισχυρή κοινωνία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Ήρθε ο καιρός πάνω στου κόσμου την πληγή να ξαναχτίσουμε τη γη!